Yumurta Zarından Fonksiyonel Gıda Üretimi
Fonksiyonel gıda demek içeriğindeki biyoaktif maddelerin biyo yararlılığının yüksek olması demektir. NPRO olarak microenkapsilasyon yöntemi dediğimiz bir yöntemle biyoaktif maddeleri enkapsül ederek vücut içerisinde çözünmesini istediğimiz alanda, midede ya da bağırsaklarda çözünmesini sağlıyoruz.
Yumurta zarından fonksiyonel gıda üretimi hakkında NPRO firmasından Kimyager Feyruz Bozoğlan ile yaptığımız röportajımız.
Kendinizden ve firmamızın yaptığı çalışmalardan kısaca bahsedebilir misiniz?
Ben Feyruz Bozoğlan. Ege Üniversitesi kimya bölümünden 2006 yılında mezun oldum. İlk işim de bitkilerden katma değerli ürünlerin Ar-Ge üretim proseslerinin geliştirilmesinden üretilmesine kadar geçen süreçleri yönettim. 11 yılın sonunda kendi işimi kurmaya karar verdim ve şu an Ege teknokentte faaliyette olan NPRO şirketinin yöneticiliğini yapıyorum.
Sağlıklı gıda hakkında ve sağlıklı gıdanın teknolojileri ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Öncelikle sağlık tanımını yapacak olursak bir bireyin fiziksel ve ruhsal olarak kendini iyi hissetmesi halidir. Birçok sağlıksız içeriğe maruz kalmaktayız. Soluduğumuz havadan giydiğimiz kıyafetlere kadar bütün her yerde içeriğini bilmediğimiz safsızlıklar, zararlı içerikler ile karşı karşıyayız. İnsan yaşamı boyunca ortalama 700,00 kez yemek yer ve günümüzde hem zamanın kıt olması hem de pratik olduğundan hazır yiyecekler tüketmekteyiz. Doğal besinlerden hızla uzaklaşmaktayız. Bu anlamda sağlıklı gıda tüketmek tabii ki de çok önemlidir.
Nihayetinde alacağımız gıdalar vücudumuzun yakıtıdır. Sağlıklı gıda demek hammaddesinden başlayarak sofrayı gelene kadar geçirdiği tüm basamaklarda hem içeriğe hem de üretim koşullarının güvenilir olduğu, temizliğinden emin olunan gıdaların tümüdür. Bu anlamda gıdaların içerisinde ki besin öğelerinden ne kadar yararlanabildiğimizin sorusunu soruyoruz kendimize. Burada biz NPRO olarak geliştirdiğimiz teknolojilerle fonksiyonel gıdalar üretmekteyiz. Fonksiyonel gıda demek içeriğindeki biyoaktif maddelerin biyo yararlılığının yüksek olması demektir. Biz bunu nasıl yapıyoruz microenkapsilasyon yöntemi dediğimiz bir yöntemle biyoaktif maddeleri enkapsül ederek vücut içerisinde çözünmesini istediğimiz alanda, midede ya da bağırsaklarda çözünmesini sağlıyoruz.
Sağlıklı gıdanın teknoloji ile alakası nedir?
Şöyle ki sağlıklı gıda teknolojisinden kastım işte şu an pastörize sütler bu teknolojik ürün oluyor. Gıda takviyesinden enkapsüle edilmiş ürünler, ilaçlar hepsi bunları aslında gıdanın teknolojisi ile alakalıdır. Mesela biyobozunur malzemelerin üretilmesi ambalajların atıklardan arındırılması, yani artık aldığımız gıdanın ambalajının da tüketilebilir olması, sağlık teknolojisinin ne kadar ilerlediğinin göstergesidir.
Yumurta kabuğu zarı ile ilgili yaptığımız çalışmalardan bahseder misiniz?
Biz NPRO olarak şu ana kadar 3 tane proje gerçekleştirdik. İkinci projemiz, Haziran ayında bitti Tübitak destekli bu projemiz de yumurta atıklarından yüksek katma değerli teknolojik bir ürün elde etmeyi yöneliktir. Bu kapsamda da yaptığımız işlem şöyle. Yumurta ve zarlarını özel bir teknoloji ile ayırıyor ve zarı ayırdıktan sonra antienflamatuar etkili biyoaktif moleküllerin elektrosprey ile seçimde olarak enkapsülasyonu gerçekleştirmekteyiz. Böylece hem ortak zardaki kalojen hem de biyoaktif moleküller sayesinde etkili bir ürün elde etmeyi başardık. Ürünümüzün stabilite çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca patent başvurusunda bulunduk. Onun da şu an aşamalarını gerçekleştiriyoruz. Özellikle eklem ağrısı çekenler için olumlu sonuçlar aldık. Ayrıca gıdaların da uzun ömürlülüğünü sağladığını yaptığımız çalışmalarla gözlemledik.
Gelecekte bu gıda teknolojileri ile ilgili en ilginç gelişme ne olabilir?
Aslında şöyle bir düşüncem var gastronomi alanının buraya yani sağlıkla kombine haline getirilerek mesela bir doktora gittik doktor da işte bizim şekere karşı hassasiyetimizin olduğunu ya da insülin direncinin olduğunu söyledi. Doktorlar bunu bizim adımıza yazıyorlar. Ve o şekilde bizim adımıza yapılan bütün analizlerin tahlillerin restorantlarda, şeflere kadar gideceğini düşünüyorum. Mesela ben bir yerde yemek yemeğe gittiğimde oradaki garson reçeteye bakacak. Şekerli şeyler yiyemez işte karaciğerinde sıkıntı var falan gibi bir reçete ile aslında menü değil de bu reçete ile bize bunları yememem gerektiğini ya da neleri yemem gerektiği konusunda kanaat getirebilecek. Böyle bir sistemin gelebileceğini düşünüyorum. Yani restorana gittiniz artık yemek siparişi vermekten çok doktordaki rahatsızlıklar göz önüne alınarak hazırlanmış gıdaları tüketeceğimizin inancındayım.
NPRO Danışmanlık Doğal ve Bitkisel Biyoteknoloji Ürünleri Kozmetik San.
Erzene mh, Ege Üniversitesi Rektörlüğü, Gençlik Cd. No:12, 35040 Bornova/İzmir
http://www.npro.com.tr/