Yapay zeka Doktor Tükenmişliği İçin Çare Olabilir
Doktor tükenmişliği sağlık sektörü için önemli bir problemdir. 2018’de Medscape ile çalışan araştırmacılar, 29 uzmanlık alanından 15.543 doktoru inceledi. Üçte birinden fazlası (yüzde 42) psikolojik anlamda yıprandığını, yüzde 56’sı ise grafik ve evrak işleri gibi yüksek miktarda bürokratik görevlerin tükenmişliklerini daha da şiddetlendirdiğini belirtti.
Tim Ruff (3M Sağlık Bilgi Sistemleri’nde çözüm yönetimi başkan yardımcısı), yeni çözümlerin, klinisyenlerin EHR’lerin ve faturalandırma sistemlerinde harcadığı süreyi nasıl azalttığını ve hasta bakımı süresini nasıl artırdığını tartıştı.
Ses tanıma ve yapay zeka, doktorları bürokratik işlerden nasıl kurtarabilir?
Siri veya Alexa gibi sesli asistanlar, tüketici dünyasında bir norm haline geldi. Ancak bu tür ses tanıma sistemleri sağlık sektörü için kullanışlı değil. Çünkü Siri ve Alexa’nın kullanımı kolay olsa da, hızlı sorular ve kısa yanıtlar için tasarlanmışlardır.
Ruff, “Klinisyenler ve doktorların bir bilgisayarla uzun görüşmeler yapmak için zamanları yok.” dedi. “Kaydedilmiş hasta verilerinin hacmi, Siri veya Alexa tipi bir sesli asistanın kullanışlı ve kısa bir yanıt vermesini çok zorlaştırıyor. Doğru bilgiye hızlıca erişmek için yapay zeka gibi teknolojilere ihtiyaç var.” dedi.
3M’in geliştirdiği ses tanıma sistemi, makine öğrenmesi ve derin öğrenme ağlarını kullanıyor. Bu teknolojiler zamanla öğrenebiliyorlar. Bu da ses tanımadaki isabetliliği artırıyor. İyi çalışan bir ses tanıma ile elektronik sağlık kayıtlarının komutlarla daha hızlı ve nitelikli çalışmasını sağlıyor. Böylece doktorlar belgeleme aşamasında daha az zaman harcıyorlar. Belgelerin doğruluğunu kontrol etme ve faturalandırma işleri de kolaylaşıyor. Dolayısıyla tükenmişlik probleminin görülme sıklığı azalıyor.
Sağlık hizmetlerinde yönetim görevlerini güvenli ve kullanıcı dostu bir şekilde yapabilmek çok önemli
3M’in geliştirdiği 3M M*Modal Fluency platformu, hasta güvenliği gibi sağlık hizmetlerine özel zorlukları aşabilmek için özel olarak tasarlanmış bir sistem. Ruff, geliştirdikleri teknolojinin çok karmaşık komutları algılayabildiğini, kullanıcıların yanlış bir şey söylemediğine emin olabildiğini, önemli detayların atlanmadığını ya da yanlış yorumlanmadığını kontrol ettiğini söylüyor.
Bu sanal asistan teknolojisi ses tanıma ve öneri geliştirme kapasitesi dışında, veri arama ve sağlık kayıtlarını otomatize etme işlevine de sahip. Böylece doktorlar önemli bilgileri görseller ile görebiliyorlar. Bu işlev ile verimlilik ve güvenlik sağlanmış oluyor.
Sağlık teknolojileri geliştikçe, doktor verimliliğinde bir artış meydana gelecektir.
Bugünkü ses tanıma sistemleri özel komutlar gerektiriyor. Kullanıcı bir komutu verdikten sonra, sistemin doğru şeyi yapması için beklemesi gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda gerçekleşebilecek büyük verimlilik sıçraması, konuşmaları dinleyen ve ne yapılması gerektiğini otomatik olarak belirleyebilen sistemler ile mümkün olacaktır.
Ruff, işini iyi yapan bir asistanın ne yapacağını, doktor hasta arası konuşmalardan çıkarabileceğini söylüyor. Bu sebeple, doktor-hasta görüşmelerini dinleme ve yapılan konuşmanın her iki tarafından da bilgileri alabilmek için konuşmacıları ayırt edebilme yeteneğini geliştirdiklerini ekliyor.
Bu yeni ses tanıma ve sesli yapay zeka teknolojileri, 3M’nin hastalar ve doktorlar arasındaki konuşmalardan belirli görevleri anlamasını sağlayacaktır. Örneğin, bir doktor belirli bir ilaçtan bahsediyorsa, sisteme otomatik olarak bir sipariş girebilecektir. Alternatif olarak, eğer hasta doktorun belgelemediği belirli bir sağlık şikayetinden bahsederse, sistem bilgileri otomatik olarak kategorize edebilecektir.
Gelişen teknoloji uygulamaları, doktor tükenmişliğine katkıda bulunan idari görevleri önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahiptir. Ruff “Gelecekte doktor ne yapılacağını söylemeden, sistemin idari işlerin çoğunu yaptığı bir sistem geliştirilecektir. Sadece dinleyecek ve doğru eylemleri gerçekleştirecektir. Ancak bu tür sistemleri eğitmek zaman ve veri gerektirir. Bu evrimsel bir süreç.” dedi.
kaynak: https://www.beckershospitalreview.com/why-ai-powered-technology-may-be-the-remedy-to-america-s-physician-burnout-epidemic.html