Vücuttaki kişiselleştirilmiş ilaç düzeyi ölçümü için saat

Vücuttaki  kişiselleştirilmiş ilaç düzeyi ölçümü için saat

Smartwatch, kişiselileştirilmiş dozaj için vücuttaki ilaç düzeylerini izleyebilecek.

UCLA Samueli Mühendislik Okulu ve Stanford Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, bir hastanın terini analiz ederek vücuttaki bir ilacın seviyelerini izlemek için, elektrokimyasal analiz kullanan bir akıllı saat geliştirdiler. Sistem, belirli bir hastanın , terapötik potansiyelini  en üst düzeye çıkarmak ve yan etkilerden korumak  için, doğru ilacı ve dozu bulmaya yardımcı olabilir.

Şu anda, çoğu ilaç standart yönergelere göre reçete edilip, yaş ve kilo gibi parametrelere göre uyarlanabiliyor, ama nadiren uygulanıyor. Bununla birlikte, her kişinin farklı ilaçlara, farklı  tepki verdikleri bilinmektedir. Bu farkın büyük bir kısmı, zaman içinde dolaşımda ne kadar ilaç bulunduğuna bağlıdır ve farmakokinetikteki bireyler arası farklılıklardan kaynaklanır.

Bazı ilaçlar için klinisyenler, kandaki seviyelerini takip etmek için tekrarlanan kan alımları ve laboratuvar analizleri kullanır. Ancak bu zaman alıcı ve pahalıdır. Ve… Hastalar için elverişsizdir. Bu araştırmacılar, terdeki ilaç seviyelerinin sürekli gerçek zamanlı ölçümünü sağlayabilen, giyilebilir bir akıllı saat geliştirmek istediler. Ter, kandaki değerleri barındırır.  Birçok ilaç için ter ve kandaki seviyeler çok benzerdir.

Çalışmaya katılan araştırmacı Sam Emaminejad, “Vücudun içindeki ilaç profilini sürekli ve invazif olmayan bir şekilde izleyebilen giyilebilir bir teknoloji yaratmak istedik. Bu şekilde, her birey için en uygun dozajı ve alım zamanlamasını ayarlayabiliriz. Ve bu kişiselleştirme yaklaşımını kullanarak, terapötik tedavilerin etkinliğini artırabiliriz “dedi.

Saat, bir elektrik akımı aracılığıyla derinin altındaki ter bezlerini uyararak çalışır. Cihaz daha sonra teri analiz edebilir ve bir voltametrik algılama arayüzü kullanarak, belirli ilaçların da elektrokimyasal imzasını belirleyebilir. Sonuç, ilaç seviyelerinin gerçek zamanlı sürekli ölçümüdür.

Çalışmaya katılan başka bir araştırmacı Ronald W. Davis ise: “Bu teknoloji, oyunun kurallarını değiştiriyor ve kişiselleştirilmiş tıbbı hayata geçirmek için önemli bir adım” dedi.

Davis konuşmasına şöyle devam etti: “Bireylerin genetik yapısına göre; ilaçları seçmemize izin veren, yeni ortaya çıkan farmakogenomik çözümlerin ve tedavilerin etkinliğini iyileştirmede yararlı olduğu şimdiden gösterildi. Dolayısıyla, her bir birey için ilaç dozajlarını optimize etmemize yardımcı olan,  giyilebilir çözümümüzle birlikte, artık farmakoterapi yaklaşımlarımızı gerçekten kişiselleştirebiliyoruz. ”

Kaynak:https://www.medgadget.com/2020/08/smartwatch-tracks-levels-of-medication-in-the-body-for-personalized-dosing.html

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır