Türkiye’de İlaçta İlk Core-in Tablet ve Mups Teknolojisi
Türkiye’de İlaç sanayinde önemli yatırımlar yapılmakta ,yeni teknolojiler geliştirilmektedir. Türkiye’de İlaç teknolojileri konusunda önemli çalışmalar yapmış olan İLKO ilaç ile sahip oldukları teknolojiler konusunda konuştuk.
Kendinizden ve firmanızdan bahsedebilir misiniz?
Adım Berk Apak. 28 yıldır bu sektörde, son üç yılda ise İlko İlaçta Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorum. İLKO İlaç olarak; 50 yılı aşan birikim ve tecrübemizin ışığında; güçlü Ar-Ge yapımız, tüm majör tedavi alanlarını kapsayan ileri teknolojiye dayalı ve katma değerli geniş ürün portföyümüz, biyoteknoloji ve tüketici sağlığı alanındaki faaliyetlerimiz ile Türkiye’deki ve dünyadaki insanların yaşam kalitesini yükseltmek için çalışıyoruz.
İLKO İlaç olarak sağlık profesyonellerine yönelik teknoloji tabanlı uygulamalar sunuyoruz. Bunlardan biri olan MEDİLS ile, sağlık mensuplarına www.medils.com adresinden hızlı ve profesyonel bir literatür desteği sağlamaktayız.
FETAL RİSK, beşeri ilaçların ve tıbbi bitkisel ürünlerin gebelik risk kategorileri hakkında www.fetalrisk.com adresinden ulaşılan ve mobil uygulamalarımız bulunmaktadır.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ruhsatlandırılmış beşeri ilaçların kontrendike olduğu durumları, bu ürünlerin onaylı Kısa Ürün Bilgilerini (KÜB) referans alarak, pratik bir şekilde sunan www.kontrendike.com adresinde hizmet veren sitemizin mobil uygulamaları da mevcuttur.
İlko ilaç olarak Türkiye de sahip olduğunuz teknolojiler nelerdir?
‘Geciktirilmiş salım sağlayan Core-in Tablet Teknolojisi’ (Kronofarmasötik Ürün) ileri teknoloji odaklı üretimimize örnek olarak göstereceğimiz bir teknolojidir. Bu teknoloji Türkiye’de bir ilktir ve sadece İLKO İlaç bünyesinde bulunmaktadır. Kronofarmasötik ilaçlar; etkin maddenin, hastalığın biyolojik ritmi ile eşleşen zamanlarda sirkadiyen ritm ile uyumlu ilaç salımını sağlayarak hastalığın tedavisini veya önlenmesini sağlayan dozaj
formlarıdır.Daha yalın bir dille ifadeyle; tedavi ihtiyacı, peşi sıra kullanım gerektiren farklı ilaçlardan oluşması durumunda uygulanabilecek yöntem “Core-In Tablet” olarak adlandırılan yüksek teknoloji sayesinde gerçekleştirilebilmektedir.
İLKO İlaç olarak bu tip ürünleri hasta ile buluşturabilecek teknolojik yatırımlara sahip olmanın ve bir çok farklı etken maddede hazılanabilen DR formunda ürünlerimizi hem üretmek hem de stratejik olarak pazarlamasını yöneterek, Türk Tıbbının kullanımına sunmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
MUPS Teknolojisi sadece İLKO İlaç’ta
MUPS (Multiple Unit Pellet System/Çoklu Ünite Pellet Sistemi- Mikropellet Teknolojisi), multi mikropartiküler sistemler ile formüle edilerek kapsül veya tablet dozaj formlarının hazırlandığı farmasötik teknolojidir. Bu teknoloji ile günde bir veya iki defa verilen dozaj şeklinden gastrointestinal kanal boyunca sabit hızla 24 saat süreyle etkin madde salımının sağlanması hedeflenmektedir. Mikropelletler, salım süresi boyunca fizyolojik koşullardan etkilenmeyecek şekilde tasarlanmış ve etkin madde salımı fizyolojik aralıktaki pH değişimlerinden ve intestinal peristaltik hareketlerden bağımsızdır.
Biyoteknoljide iddialıyız
İLKO İlaç’ta biyoteknoloji esaslı ürünlerin üretimi ve üstün özelliklere sahip yeni ilaçların geliştirilmesi konusunda Ar-Ge faaliyetlerini ve yatırımlarını; ülkemizin, gelişmiş ülkelerin yanındaki yerini alması amacıyla yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. 2015 yılında çalışmalarına başlayan ve İstanbul Teknokent içerisinde yer alan İLKO ARGEM Biyoteknoloji Merkezimiz, Türkiye’nin ilk biyoteknoloji Ar-Ge Merkezidir.
Bu merkezimizde ilk aşamada ağırlıklı olarak kanser ve kansere bağlı hastalıklara yönelik olarak biyoteknolojik ürünler üzerine çalışıyoruz. Halen biyoüstün, nanobiyoüstün, biyobenzer ve yeni nesil biyoteknolojik ürünler üzerine klinik çalışmalar yürütüyoruz.
Sabancı Üniversitesi’yle işbirliği yaptığımız ve onkolojide kullanılacak bir biyobenzer ilaç üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Hacettepe Üniversitesiyle ise ortak bir nanobiyoteknoloji projesi özelinde işbirliğimiz söz konusu. Norveç, İspanya, İtalya ve yine Hacettepe Üniversitesi ile ortak Euronanomed projesini yürütmekteyiz. Her üç proje de TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir.
Biyoüstün İlaç Teknolojisi
Kemoterapiye bağlı gelişen nötropeni tedavisi için Hibrit-Fc (hyFc) platformunda hibrit bir protein olarak geliştirilen, uzun süre etkili üçüncü nesil bir G-CSF olan GX-G3 ürünümüz, ilaç yarı ömrünü uzatan ve antikor aracılı (ADCC) veya kompleman aracılı (CDC) hücre toksisite etkilerini ortadan kaldıran yeni nesil bir hibrit antikor teknolojisidir.
GX-G3 ürünümüzün Avrupa, Güney Kore ve Türkiye’de bulunan toplam 22 klinik merkezde yapılan Faz II çalışması başarıyla tamamlandı. Biyoüstün orijinal molekülde Faz III çalışmalarına başlamak üzereyiz.
Bu teknolojilerin tedavi süresi ve kalitesine yönelik faydaları nelerdir?
Yeni teknolojiler geliştikçe, ilacın salınımını arttıran yeni teknolojilerle birlikte aslında günde tek doz alınan, haftada ve ayda tek doz alınan enjeksiyonla hastanın tedavisini sağlayan ürünler oluşmaya başladı. Yani hasta tedaviye uyum sağlayamıyorsa, bunu sağlama şansınız var. Mesela bir ilacın dış kapağına bir cip yerleştiriyorlar. Her seferinde ilacı alıp almamasını sistem üzerinden ölçüyorlar. Bu tür teknolojiler bunları sağlıyor. Bununla birlikte ilaçların yan etkileri, geçmiş yıllarda daha fazlayken bu teknolojiler aslında bir taraftan da bize daha güvenli bir tedavi sunuyor. Gx g3 te söylediğim gibi, hastaya 15-20 enjektörle bir tedavi uygulamanız gerekiyor. Fakat gx g3 kullandığınız zaman bu çeyrek enjektöre düşüyor. Çeyrek enjektörle birlikte vücudun diğer dokularına giden etken maddeleri azaltıyorsunuz. Doğru yere ilaç gönderildiği zaman, diğer dokulara gitmediği zaman orada yapılacak tahribatlar, yan etkiler, bulantılar, kusmalar gibi çok şeyinde aslında önüne geçmiş oluyoruz.
Bu teknolojilerin dünyada ve Türkiye’de ki bugünkü durumu ve gelecekte olmasını beklediğiniz yenilikler neler olacaktır?
Tinipler ve maplar dediğimiz gruplardan söz edecek olursak, bu ürünler kanser ya da çok nadir görülen hastalıklarda kullanılır. Bunları Türkiye’de yapmaya başladık. Yatırımlar yapıldıkça Türk insanı birikimiyle, bilgisiyle, aklıyla bunları çok daha iyi bir şekilde yapacaktır.
İlko ilaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Veysel Karani Mah. Çolakoğlu Sk. No:10, Rings Rezidans, Kat: 7-8-9 Sancaktepe, İstanbul Türkiye
https://www.ilko.com.tr/