Teletıp İle Hastaneye Gelmeden Tedavi
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından düzenlenen V. Türk Tıp Dünyası Kurultayına T.C. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşların yetkilileri ve DSÖ/Avrupa üyeleri katıldığı kurultayda sağlık teknolojileri çözümleri ortaya konmuştur
Kongrenin, “Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Yönetilmesinde Teknoloji” oturumunda, Istanbul Üniversitesinden Dr. Mana SEZDİ ‘Elektronik Tıbbi Kayıtların Genel Kullanımı: Tele-Tıp’ başlıklı konuşmasında, tıbbi kayıtların teknolojide nasıl kullanıldığı, sağlıkta dijital dönüşümün nasıl gerçekleştiği ve gelecekte uygulanacak teknolojiler konusunda bilgi aktarmıştır.
Kronik Hastaların tedavisinde Teletıp
Sağlık Bilgi sistemlerinde, hastaya ait olan verilerin mobil bilgi iletişim sistemleri sayesinde bir yerden bir yere iletebildiği ‘Tele-Tıp’ uygulaması olduğundan bahseden Dr. Sezdi, bu kapsamda uzaktan izlem uygulamaları, özellikle kronik hastaların vital parametrelerinin izlenip aktarılması, yaşlı ve engelli kişilerin izlenmesi, günlük aktivitelerinin takip edilmesi ve ilaç kullanımı gibi işlemlerin yapılabildiğini anlatmıştır.
Akıllı telefonlar sayesinde Tele-Tıp uygulamalarının daha kapsamlı hale geldiğini söyleyen Dr. Sezdi, özellikle kan basıncı, kan glukoz düzeyleri, EKG, oksijen satürasyon değerlerinin izlenmesi ve hekime iletilmesi, hasta ile hekimin karşılıklı olarak video görüşmeleri yapmaları, hastanın hastaneye gelmeden mümkünse video görüşmesi üzerinden hekim tarafından incelenmesinin mümkün olabileceğini söyledi.
Teletıp Uygulama Aşamaları
Dr. Sezdi’ye göre Tele-Tıp uygulamaları üç aşamalı teknolojik işlemde gerçekleşmektedir:
1. Saklanan verilerin gönderilmesi: Radyolojik görüntülerin ve laboratuvar test sonuçlarının paylaşılması gibi işlemler.
2. Teknolojiler şeklinde online olarak yapılan karşılıklı görüşmeler: Hasta ile hekim arasında yapılan interaktif görüşmeler ve eş zamanlı olarak vital parametrelerin gönderilmesi gibi işlemlerdir. Bu sistemin özellikle kırsal kesimde doktorların bulunmadığı alanlarda sağlık hizmetlerinin hastaya ulaştırılması için kullanılması konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
3. Teknolojiler şeklinde uzaktan hasta takibi: Kronik hastalar ya da yaşlı ve engelli hastaların takibi ya da sağlıklı genç toplumun takibi gibi işlemlerdir. Bu uygulamada taşınabilir tıbbi cihazlar ya da giyilebilir sensörler (akıllı gözlükler, akıllı bilezikler vb.) aracılığıyla hastanın günlük aktiviteleri süresince sağlık durumu ile ilgili veriler alınabilmekte, bu veriler hastaneye, çağrı merkezine ya da hekime iletilmekte ve bu verilerin uzman doktorlar tarafından değerlendirilerek hastaya, hasta yakınlarına ve aile hekimine önerilerde bulunulması gibi gerekli müdahaller gerçekleştirilebilmektedir.
Dr. Sezdi, bu verilerin transferi konusunda da farklı yöntemler bulunduğunu anlatarak verilerin önce bilgisayara girilip orada SMS ya da e-posta ile iletilebildiğini, ya da bluetooth aracılığıyla bilgisayar ya da gateway üzerinden transfer edilebildiğini ya da SIM kartı olan akıllı cihazlar üzerinden herhangi bir lokasyon problemi yaşamadan veri gönderiminin yapılabildiğini belirtmiştir. Dr. Sezdi, bu sağlık teknolojilerinin yakın gelecekte kullanılmasını ümit ettiğini belirtmiştir.