Teknoloji Hastanelerin Geleceğini Nasıl Değiştirecek
COVİD-19 sonrası tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık endüstrisinde önemli gelişmeler olamaya başlamıştır. Uzmanlar, COVİD-19 süresinde dijital teknolojilerin hızla uygulamaya alınmış , hem tüketici olan hastalar, hem teknoloji geliştirenler açısından beklentilerin üzerinde hızla benimsendiğini belirtmektedir.
Pandemiden Sonra Hastaneler
Pandemi sonrasında hastaların tedavi konusundaki alışagelmiş davranışları ve öncelikleri değişmiştir. Hastaneye gitmek yerine evde tedavi yolları tercih edilemeye başlanmıştır, hastalık önleyici gıdalar daha çok kullanılır olmuş, zorunlu durumlar dışında yüz yüze muayene tercih edilememiş, uzaktan tedavi yolları kullanılmaya çalışılmıştır.
Daha önce biraz mesafeli olarak gelişmelerini izlediğimiz yapay zeka , robotik , özellikle teletıp teknolojilerindeki gelişmeleri çok çabuk benimsedik, hastanelerde bir an önce uygulamaya geçilmesi için istekli olduk.
Hem sağlık çalışanları hem hastalar olarak mümkünse yakın temas gerektiren bütün hizmetlerin, çoğumuz temkinli yaklaştığımız robotlar tarafından verilmesini tercih eder olduk.
Hastanelerde büyük değişim yapması beklenen teknolojiler
Akıllı hastane teknolojileri ile hastanelerde iklim kontrolünden, varlık takibi, hasta süreçleri, personel yükü ve eksikliklerini takip eden hastanenin tüm süreçlerinde teknolojiyi kullanarak daha kaliteli, verimli tedavi hizmeti sağlamak mümkün olacaktır.
Yapay zekanın daha etkin kullanılması ile hastanelerde kökten bir değişim yaşanacaktır. Yapay zekanın kullanımı ile hastanedeki verimsiz süreçlerin yerini daha kaliteli tedavi hizmetleri ve ekonomik anlamda daha düşük maliyetler ile verimlilik alacaktır. Klinik iş akışları iyileştirilerek bekleme süreleri, hastanın tedavi süreci çok daha verimli geçecektir.
Hastanın evde tedavisine yönelik giyilebilir teknolojiler, uzaktan takip cihazları ile iyileşme süreci ve gelişmeleri anlık olarak izlenebilecek zamanında iyileşmesi sağlanabilecektir.
Hastalara takılan akıllı bilezikler ile hastanın ateşi, kalp atışı, kandaki oksijen seviyeleri 24saat boyunca ölçülebilecek , ilaçları sesli asistanlar ile görüşülerek alınacak, hastalığın gelişimine göre egzersiz yaptıracak morali düşük hastaları eğlendirebilecek.
Uzmanlar önümüzdeki 10 yılın teknolojik açıdan hastanelere büyük fırsatlar sağlayacağını belirtmekteler. Yapay zeka, robotik, genomik, artırılmış gerçeklik sanal gerçeklik, teletıp , medikal nesnelerin interneti (iot) teknolojileri ile hastanelerin tanımında da büyük değişikliklerin olması beklenmektedir. Bu sistemlerin farklı sistemler ile entegre çalışarak bir çok ileri teknoloji hizmetleri geliştirilecektir.
Hastaneler bu günkü yapılarından çok farklı bir işleyişe sahip olacaklardır.
Evde bakım teknolojilerinin gelişmesi uzaktan tedaviye yönelik yapılar gelişecek diğer taraftan hastaneler belli konularda uzmanlaşmış, kritik konularda hizmet veren yerler haline geleceği, belirli uzmanlık alanlarına yönelecekleri belirtilmektedir. Gelecekte tüm sağlık verilerinin birbiriyle veri alışverişine bulunabileceği, hastanelerin birbirine bağlı çalışabilecekleri, ileri teknoloji tedavi süreçleri için yapay zeka ve makine öğrenme gibi bilişsel teknolojiler, hastaneleri dönüştürecek en önemli teknolojiler olarak öne çıkmaktadır.
Hastaneler İçin Gelecek Dijital Teknoloji Örnekleri
Robotik uygulamalar: Sağlık personelleri,hemşirelerin yaptığı bir çok iş robotlar tarafından yapılabilecektir. Hastaya ait nabız ,tansiyon gibi yaşamsal belirtileri robotlar tarafından yapılabilecek ,hasta ilaçları,serum takma ,kan lam işlemleri robotlar bazı ameliyatlar tarafından yapılabilecektir.
Artırılmış /Sanal gerçeklik AR/VR : Tıbbi eğitim,davranışsal /ruhsal/ağrı gibi konularda kullanılabilecek.
Hastane tasarımı ve planlaması : Hastaların hastanelerde daha konforlu konaklaması sağlanacak, yeşil alan, giyilebilir ve mobil teknolojiler ile evindeymiş gibi sağlık hizmeti alabileceği alanlar ve tasarımlara sahip, acil durumlarda çeşitli amaçlara yönelik kullanılmak üzere modüler yapıda olmasının ön plana çıkacağı düşünülmektedir.
Dijital Komuta merkezi: Hastaneler gelecekte sağlık hizmetlerini dijital merkezleri ile yapay zeka, tahmine dayalı analiz, hasta ve kliniklerin ihtiyaçları ve denetimleri gibi bir çok konuda komuta merkezinin yönlendirme ve uyarılarına göre yürütebilecektir.Bir çok hastanedeki robotik ameliyatlar komuta merkezinden yapabilecektir
Yön bulma bildirimler :Hastanın randevu saatlerini, hastane içerisindeki tüm süreçleri, gidilmesi gereken departmana yönlendirir. Yatış sürecinde gerekli bilgilendirmeyi yapar alınacak eğitimler diğer randevular materyaller gibi bir çok konuda bilgilendirir ve yönlendirir
Evden hastaneye, hastaneden eve teşhis ve tedavi süreci : Giyilebilir, mobil cihazlar ile evde alınacak teşhis ve tanıya yardımcı olacak veriler hastaneye gelmeden hastanın alacağı tedaviye sekline uygun hastane ve uzmanlığa yönlendirileceğinden, hastanede yapılaması gereken işlemlere kadar hazırlıkların ilgili birimlerce ha yapılması, taburcu olduktan sonrada yine giyilebilir cihazlar ile tedavisinin evden devam edilebilecektir. Tedavinin Hastanın kesintisiz olduğu, klinisyenlerin her zaman ulaşılabilir olduğu, bir çok farklı hastalık için yaşanan karmaşık süreçlerde hastaların beklemesine gerek kalmadan gerekli işlemlerin tamamlanması sağlanacaktır. Cihazların küçülmesi ve daha kolay kullanabilir olması ile sağlık teknolojileri evimizden itibaren teşhis ve tedavimize yardımcı olacaktır.
Akıllı hasta odaları: Gelecekteki hasta odaları hastaların kişisel tercihlerine uygun olarak hastaların en mutlu ve rahat edecek sesli ve görsel özellikler ile donatmak mümkün olabilecektir. Oda ile ilgili sıcaklık, aydınlatma, muzik gibi isteklerini odadaki sesli asistan veya robot sistemler ile konuşarak yapabilecektir.
https://www.healthcareglobal.com/technology-and-ai-3/infosys-consulting-future-ai-and-automation-healthcare
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1129065/
https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/health-care/hospital-business-models-of-the-future.html