Sanovel MS alanındaki Gerçek Yaşam Verisi çalışması ile Ulusal Nöroloji Kongresi’nden ödülle döndü

Sanovel MS alanındaki Gerçek Yaşam Verisi çalışması ile Ulusal Nöroloji Kongresi’nden ödülle döndü
Türk ilaç sektörünün lider şirketlerinden Sanovel, Türkiye’de MS (Multipl Skleroz) alanında eşdeğer ilaçla yapılan en büyük Gerçek Yaşam Verisi çalışmasıyla yeni bir başarı hikâyesine daha imza attı. Çalışma, 62 merkez ve 96 fikir lideri hekimin katılımıyla, 1.180’i kadın olmak üzere toplam 1.751 MS hastası üzerinde gerçekleştirildi. 59. Ulusal Nöroloji Kongresi’nde 150 poster arasında 2.’lik ödülünü alarak Sanovel’in medikal gücünü ortaya koyan çalışma, literatüre Türkiye gerçek yaşam verileri olarak sunulacak.

 

Ar-Ge Merkezi’nde kendi bilim gücüyle geliştirdiği yenilikçi ve erişilebilir tedavi seçeneklerini toplum sağlığıyla buluşturan, Türk ilaç endüstrisine ve literatüre tam 40 yıldır önemli çalışmalar kazandıran Sanovel, MS (Multipl Skleroz) alanında yeni bir “Gerçek Yaşam Verisi” çalışmasına imza attı. Birinci basamak oral immünomodülatör MS tedavisi gören hastalardaki etkililik ve güvenilirliği kanıtlayan çalışmaya 62 merkez ve 96 fikir lideri hekim katılım gösterdi. Türkiye’de MS alanında yürütülen çok merkezli, gözlemsel ve kesitsel olarak ele alınan bu geniş çaplı çalışmada 18 yaşın üzerinde, 1.180’i kadın olmak üzere toplam 1.751 MS hastasının, tedavi öncesi ve tedavi sonrası döneme ait olmak üzere 2 yıllık verileri incelendi. Çalışmada hastaların demografik özellikleri, tedavi altında oluşan yan etkiler ile laboratuvar bulguları değerlendirildi. Literatürdeki klinik çalışma ve gerçek yaşam verisi çalışmaları ile benzer etkinlik ve güvenilirlik bulgularının elde edildiği çalışmanın posteri, 59. Ulusal Nöroloji Kongresi’nde 150 poster arasında ikincilik ödülünü almaya hak kazandı.

 

Sanovel yakın zamanda ikinci basamak oral immünomodülatör MS tedavisi gören hastaları kapsayan, eşdeğer ilaçla yapılan ilk gerçek yaşam verisi çalışmasına da imza atmış, çalışmanın makalesi Nöropsikiyatri Arşivi’nde yayınlanmıştı.

 

“Türkiye’de MS alanında yapılan en büyük çalışma”

Dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 70 bin kişinin MS hastalığı ile mücadele ettiğini kaydeden Türk Nöroloji Derneği Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi; “Çoğunlukla 20-40 yaş arasında ortaya çıkan bu hastalık, kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülüyor. Özellikle son 10 yıldır giderek artan tedavi seçenekleri, hastalığın tedavi sürecinde başarı oranını artırıyor. MS alanında deneyimli 62 merkez ve 96 fikir lideri hekimin katılımıyla önemli bir çalışmaya imza atmanın gururu içerisindeyiz.” dedi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Öğretim Üyesi Sedat Şen ise; “”Birinci basamak oral immünomodülatör MS tedavisi gören hastalardaki etkililik ve güvenilirliği kanıtlayan, ülkemizde MS alanında yapılan en büyük gerçek yaşam verisi çalışması sonucunda; MS hastalarının tedavi öncesi dönemdeki son iki yılda ortalama yıllık atak sayısı 1.05, son bir yılda ortalama yıllık atak sayısı 0.94 iken tedavi sonrası birinci yılda ortalama atak sayısının 0.09, ikinci yılda ortalama atak sayısının da 0,11′ e gerilediği tespit edildi. Ek olarak tedaviye başlamadan önceki ortalama EDSS (engellilik skoru) değeri 1.45 (±1.01) bulunmuşken tedavinin birinci yılında ortalama EDSS değeri 1.21 (±0.99), ikinci yılında ortalama EDSS değeri de 1.18 (±0.99) olarak bulundu. NEDA açısından da değerlendirilen hastaların NEDA-3 değeri birinci yıl için yüzde 72,3 olarak ikinci yıl için yüzde 69,6 olarak tespit edildi. Yaklaşık yüzde 70 düzeyinde NEDA-3 durumunun sağlanması; tedavinin MS hastalarında birinci basamak tedavi olarak yüksek etkinlik ile kullanıldığı sonucunu göstermektedir. Daha önce yurt dışında yapılmış, literatürdeki klinik çalışma ve gerçek yaşam verisi çalışmaları ile benzer etkinlik ve güvenilirlik bulgularını elde ettiğimiz ve literatürde Türkiye gerçek yaşam verileri olarak kullanılabilecek bu çalışmayı yayımlanmak üzere önemli uluslararası dergilere gönderme hazırlığı içerisindeyiz.” ifadelerinde bulundu.

 

Sanovel Hakkında

Türk ilaç sektörünün lider oyuncularından olan Sanovel, 1983 yılında Eczacı Erol Toksöz tarafından kuruldu. Güçlü portföyü ve kilit terapötik alanlardaki ürün çeşitliliği ile Sanovel, yılda 227 milyon kutu üretim kapasitesine ve European cGMP (İyi Üretim Uygulamaları) sertifikasına sahiptir. Dünyanın en büyük sağlık otoritesi kabul edilen Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) tarafından denetlenerek majör ve kritik bulgu olmadan onay alan ilk ve tek Türk ilaç şirketi olan Sanovel, güçlü Ar-Ge’si ve patent/fikri haklar alanlarındaki yetkinlikleri ve başarılarıyla da sektöründe öne çıkmaktadır. Birçok tedavi alanında pazara ilk eşdeğer ürün sunan şirket olan ve bu sene 40. yılını kutlayan Sanovel, Türk ilaç endüstrisine ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya ve 1.600’ü aşkın çalışanı ile toplumların bir ömür sağlığı için var gücüyle çalışmaya devam ediyor.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır