Sağlıkta Yapay Zeka Destekli Mobil Asistan

Sağlıkta Yapay Zeka Destekli Mobil Asistan
Röportaj: Beyza BAĞRIYANIK

Yeşil Science Yönetim Takım Head’i Didem Ceren Öztürk, Business Head Sanem Cansın Orak, FluAI IT Head Ömer Özgür ile Sağlıkta Yapay Zeka Destekli Mobil Asistanı hakkında konuştuk.

Firmanızdan ve yaptığınız çalışmalardan bizlere bahsedebilir misiniz?

Ben Yeşil Science  Yönetim Takım Lideri Didem Ceren Öztürk, yaklaşık   8 aydır bu görevdeyim. Yeşil Science, 2015 yılında Doktor Yusuf Yeşil tarafından kurulmuş bir şirket. Aslında bizim amacımız sanat, tıp ve bilimi birleştiren, insanların hayatını kolaylaştıran mobil sağlık uygulamaları geliştirmek. Sadece şu anda mobil sağlık da geliştirmiyoruz bu arada, kişisel gelişim veya kişinin mental sağlığını etkileyen uygulamalarda geliştirmeye çalışıyoruz.

Yeşil Science olarak arttırılmış gerçeklik, yapay gerçeklik ve sanal gerçeklik üzerine çalışıyoruz. Mobil aplikasyonlarımızı da bunlar üzerine gerçekleştiriyoruz. Ürün portföyümüz bu açıdan çok geniş ve takımımız oldukça genç. Genellikle 18 ile 30 yaş arası diyebilirim. Genç ve dinamik bir ekibiz aynı zamanda çalışmayı, insanlara dokunmayı, bir şeyler üretmeyi çok seviyoruz.

Yapay Zeka destekli Mobil Asistan nedir, teknolojilerinden bizlere bahsedebilir misiniz?

FluAI IT Head Ömer Özgür: Adından da belli olduğu gibi aslında yapay zeka destekli mobil asistan, size yapay zeka teknolojilerine telefonunuzdan ve mobil cihazınızdan kullanılır hale getiriyor. Aslında bunun en yaygın örnek olarak  Siri’yi verebiliriz.  Artan işlemci güçleri ile  kompleks yapay zeka daha çok telefonlardan da  erişilebilir hale geliyor, gelecekte daha da erişilebilir hale gelecek. Bu teknolojilerden de bahsedersek özellikle FluAl için, adından da belli olduğu gibi yapay zeka konumuz. Özellikle görüntü İşleme üzerine özelleşmiş bir yapay zeka. Boğaz görüntülerini ayırt etmek için kullanıyoruz. Daha çok arka planda da Amazon  Web servisleri kullanarak çok hızlı hizmet sağlamayı planlıyor ve gerçekleştiriyoruz.

Ürettiğiniz yapay zeka destekli mobil asistan hakkında neler söylersiniz?

Ömer Özgür: Aslında ürünümüz gerçekten çok yenilikçi bir ürün, insanlar her gördüğüne şaşırıyor. Klasik tıptan örnek verirsek, Üst solunum enfeksiyonundan özel bir doktor boğazımıza bakıyor, semptomları kontrol ediyor. Buna algoritma yapılabilir. Çünkü doktorlar da zaman içerisinde öğreniyor, Algoritma sürecinde teşhis koyuyorlar biz de bunu kendi ürünümüzde gerçekleştirdik.  Ürünümüzün en farklı yönü  yüksek doğrulukta, kişiye özel analiz yapması, 7-24 erişebilir olması ve diğer semptom şekillerinden farklı olarak, kişinin boğaz görüntüsünün işlemesi diyebiliriz.

Tedaviye sağlık kurumlarında ve hastalara mali etkisi nedir?

Business Head Sanem Cansın Orak: Evden çıkamadığımız, hastanelere gitmeye çekindiğimiz pandemi döneminde önemini fark ettik. Hasta olduğumuzda grip, nezle gibi semptomlara sahip olduğumuz zaman, evden çıkmadan alabileceğimiz, bize kişileştirilmiş bilgi ve öneriler veren bir karar desteği mekanizması FluAI. Kişi doktora görünmesi önerilerini, antibiyotik kullanması gerekebilir mi yoksa genelde evde atlatabilecek bir durum mu, buna yönelik öneriler sağlıyoruz. Böylece hastaların enfeksiyon kapma riskini, ulaşım ve muayene maliyetlerini ve geliştirilen süreç tanımını, pandemi ile beraber hastanelerin sağlık kuruluşları üzerindeki bu yoğunluğu azaltmayı hedefliyoruz.  Bu konuda tedaviye etkisini düşünürsek, biz kişiye özel özelleştirilmiş, bitkisel takviyeler, su alımı, dinlenme önerileri gibi öneriler veriyoruz.  Bildiğiniz gibi bu konuda regülasyonlar çok sıkı ve tabii ki ilaç gibi öneriler veremiyoruz. O noktada eğer bakteri  enfeksiyonsa doktora gitmesini öneriyoruz ve doktordan antibiyotik yazmasını bekliyoruz. Bu noktada viral bakteriyel gibi enfeksiyon ayrımlarını yaparak, kullanıcıya biraz da ön bilgi vermiş oluyoruz.

Dünyada benzer örnekleri var mıdır? Bunlardan bahsedebilir misiniz?

Cansın Orak: Yapay zeka ve görüntü işleme gibi teknikler dünyada farklı alanlarda çok kullanılıyor. Sağlık alanında da giderek arttığını görüyoruz. Grip veya üst solunum yolu enfeksiyonları için bazı semptomlar uygulamalar olsa da, boğaz fotoğrafının yapay zekayla analiz üzerinden, kişileştirilmiş sonuç veren bir uygulama yok. Ancak farklı alanlara baktığımızda, örneğin cilt üzerindeki  lezyonlar ya da benleri görüntü işlemleriyle analiz yaparak, oradaki cilt kanseri veya farklı cilt rahatsızlıkların risk analizlerini yapan uygulamalar var. Diğer tıbbi alanlara baktığımızda, MR görüntülerinin işlenmesi, buradan tümörlerin analizi ya da yapay zeka destekli uygulamalar ile hastalıklarının tanısı ya da tahmini gibi örnekler görebiliyoruz.

Yapay Zeka Destekli Mobil Asistan Teknolojisinin gelecekte nasıl olmasını bekliyorsunuz? Gelecekte firmanızı ve ürününüzü nerede görüyorsunuz?

Ömer Özgür: Aslında yapay zeka teknolojilerinin gelişme sürecine bakarsak, temelde en gerekli bileşenler: İşlemci gücü ve veri. Günümüzde baktığımızda aslında bir çok veri birikiyor Özellikle telefon üzerinden. Fotoğraf, mesaj olsun. Bunların her biri aslında kullanılabilecek şeyler. Hem işlemci güç değerinin artması, hem inanılmaz seviyede veri birikmesi, gelecekte yapay zeka destekli mobil asistan teknolojisi inanılmaz  ilerletecek çok daha hızlı, erişilebilir ve daha da ucuz  hale getirecek. Ben aslında biraz da yapay zeka destekli mobil aplikasyonlarda şunu görüyorum, özellikle FluAl için: Hem ekip olarak hem de içerdiği yapay zeka olarak sürekli öğrenen bir mobil aplikasyon. Klasik mobil aplikasyon statik kalabiliyor, çok fazla değişikliğe uğramıyor. Fakat yapay zeka destekli aplikasyonların içerdiği yapay zeka, sürekli öğrenmeye çalışıyor. Bizim ekibimiz çok çevik bir ekip olduğu için dışarıdan gelen bilgileri de anında adapte ediyor. FluAl ‘yi sürekli adapte olan aslında evrilen bir uygulama olarak düşünebiliriz.

Cansın Orak: Kendi ürünümüzün ve firmamızın geleceği  hakkında konuşmak istiyorum. Sürekli yeniden öğrenen ve gelişmeye çalışan bir ekip olduğumuz için, bizde FluAl’i gelecekte bir teletip uygulamasına da dönüştürmek istiyoruz aslında. Hasta analiz sonucunu bir doktora görüntülü görüşme ayarlayarak, onunla danışması ya da hastaneden bir randevu alması gibi bir uygulamaya dönüştürmek istiyoruz.  Bunun hem kullanıcı hem doktor tarafından faydalı olacağını düşünüyoruz. İleride ise daha farklı hastalık modüllerin eklemeyi planlıyoruz. EBV (Epstein-Barr virus)  gibi farklı virüs, viral ya da bakteriyel  üst solunum yolu enfeksiyonlarını, farklı boğaz hastalıklarını da ilave etmek planlarımız arasında . Yeşil Science olarak sağlık ya da kişinin sağlıklı bir yaşama doğru İlerlemesi alanında farklı alanlarda uygulamalar çıkarmak istiyoruz. Zaten birçok uygulamamız şu anda da çıkma aşamasında FluAl’dan sonra. Yusuf hocanın bir sözü var: “Sağlığın dijital temellerini çıkarmak” diye ben çok beğeniyorum bu sözü. Aslında tam olarak bu ‘sağlığın dijital temellerini çıkarak’ sağlığı kişilere daha erişilebilir kılmayı planlıyoruz.

 

Yeşil Science
https://www.yesilscience.com/.

 

 

 

Beyza Bağrıyanık