Sağlıkta İnovasyon Neden Önemli?

Sağlıkta İnovasyon Neden Önemli?

Sağlık hizmetleri kuruluşları, kaliteyi arttırma, verilen zararı azaltma, israfı önleme, maliyetleri düşürme konularında daha önce  karşılaşmadıkları zorluklarla karşılaştıkça, inovasyon önemli  bir odak noktası olmaktadır.  Avustralya ve uluslararası arenadan sağlık hizmetleri sağlayıcıları ile  teknoloji çözüm ortaklarının   katıldığı, 21 Kasımdaki,  HIMSS dijital sağlık zirvesinde ki panelde, sağlık hizmetleri inovasyonlarındaki  gerçekler ve zorluklar konuşuldu.

Sağlık hizmetleri içinde inovasyon ne anlama geliyor?

Infinite Care Holding’in kurucu ortaklarından Beyond  Horizon Health’in yönetici direktörü Dr. Manish Kohli “ İnovasyon, sağlık hizmeti kuruluşlarının ve sağlayıcıların ‘herkes birer mucittir’ anlayışında olmalarını  ve bunu  sözde değil,  eyleme geçirmelidirler. Bu kuruluş ve sağlayıcılar, eskiden beri süregelen  gelen problemlerin  çözülmesinde,  gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları öngörüp onlara çözüm üretmeyi de dikkate alma ihtiyaç duyuyorlar. İster teknoloji yoluyla, ister süreci yeniden tasarlayarak ya da daha iyi yöneterek bu sorunları için  özgün yollar kullanılmalı.” dedi.

eHealth NSW icra kurulu ve bilişim kurulu başkanı Dr. Zoran Bolevich, inovasyonun önemli sonuçlara ulaşmak için yeni yollar bulma süreci olduğunu belirtti. Bunun, yeni ilaçlar, tedavi yöntemleri ya da yeni tanı cihazları veya dijital teknoloji olmadığını belitti. İnovasyon, klinik süreçler, tüketici ile bağlantılar, organzasyonel yaklaşımlar, yapıları fonlandırma ve teşvik şeklinde de olabilir. Bunların hepsi, istenen sağlık sonuçlarına ulaşmak için gereken ‘teknolojik olmayan’, önemli unsurlardır.

“Bana göre, en önemli inovasyonlar, ölçeklenebilir olanlardır” diye ekledi Dr. Bolevich.

Dr. Bolevich’in inovasyona yaklaşımına benzer olarak, Healthbox’ın genel müdür Justin Gernot da inovasyonun en sevdiği tanımının sağlık hizmetlerinde icatların ve bunlara meydan okuyan zorlukların kabulü, uygulanması olduğunu belirtti. “Healthbox’da, inovasyonu geniş şekilde ele alırız – sürecin yeniden tasarlanması, işe alım pratiklerinin değiştirilmesini düşünmek, hemşire ve hekimleri eğitmek ve iş modellerini değiştirmek.”

Inovasyona Devam etmek – Süreç

Dr. Kohli, “ bir sağlık hizmetleri sağlayıcısının bakış açısından, problemin olabilecek en net açıklamasına bakıyoruz ve insanları, süreci ve teknolojiyi birbirine bağlayarak problemi çözmek için tersine çalışıyoruz. Bir sağlık sistemi ya da sağlayıcı, başarmak istediği şeyi gerçekten tanımlamalı ve ardından iş birlikleri kurmalı ve çalışanlarını yaratıcı düşünmeleri konusunda cesaretlendirmedir. Sonrasında kültür gelir, bazı risk seviyelerini tolere ediyoruz ancak sonuçlara bağlılığımızı koruyoruz.”

Dr. Kohli, kendisinin Ohio, ABD’de bir hastane ile aynı seviyede sonuçlar sağlayabilen bir hastaneyi Orta Doğu’da kurma tecrübesini paylaştı. Ona göre inovasyon, “Hadi her şeyi parçalayalım ve parçaları ne şekilde bir araya getirirsek birleştirebiliriz” demek. Orta Doğu’daki hastanede yaptıkları da Ohio’daki bilgilerini teknolojiye oturtmak, iş akışlarını tasarlamak ve standartlaştırılmış bir yaklaşım içinde sağlık hizmetleri sunmak için birlikte çalışma tecrübesi olmayan yeni çalışanları eğitmek ve bunları ölçümlemek olmuş.

Dr. Bolevich’in, inosvasyonda sistem boyunca çabaya öncülük eden yaklaşımında zorluklar, inosvasyonun nasıl tanımlandığında ve geniş çaplı kullanıma daha uygun olan inovasyonu seçmekte yatar.

Dr. Bolevich “Oldukça karmaşık bir işlem olan elektronik medikasyon yönetimini uygulamayı Yeni Güney Galler bölgesinde henüz bitirdik, ama mevcut durumda 178 hastanede kullanımda. Dört yıl önce programın bu aşamasına başladığımızda elektronik medikasyon yönetimine sahip sadece dört hastane varken şimdi 4 yıldan kısa sürede bu sayı 178 hastaneye ulaşmış durumda. Bunun sebebi de yapılan her bir uygulamayla daha fazlasını öğrenmemizdi. Öğrendiklerimizden sonra çok daha hızlı ilerlemeyi öğrendik.” dedi.

Nutanix’in Sağlık Hizmeti Çözümleri Pazarlaması global sorumlusu Tapan Mehta, kendi teknoloji sağlayıcısı yaklaşımıyla inovasyonla ilgili şunları paylaştı: “Nutanix’in inovasyon anlamında yaptığı şeyin yegane temeli, altyapı tasarımlamanın geleneksel yöntemlerini bozmak ve   elektronik sağlık kayıtları için SAP gibi ağır iş yükü gerektiren  sistemlerde çalışan  Epic ya da Meditech yada farklı PACS sistemleri  kullanılıyor olsa da , karmaşıklıktan uzaklaşıp daha basitliğe  doğru  yönelmektir.”  

“Yapıların detaylı projelerini alabildiğimizde, onları belirli klinik bilişim teknolojileri işlemlerine uygulamak sürekli tekrarladığımız ve bizi motive eden bir uygulamaya dönüştü. Bu, müşterilerimizin performansı en uygun seviyeye getirmelerini ve maliyetleri düşürebilmelerini, aslına bakılırsa bütün süreçleri iyileştirebilmelerini sağlıyor.”

Sağlık hizmeti inovasyonlarının önündeki en büyük engel

Dr. Kohli’ye göre sağlayıcılar için sağlık hizmeti inovasyonlarının önündeki en büyük engellerden birisi mekanizmaların fonlandırılması ve finansman. Kendisi “Öncelikler, sıklıkla geri ödemelerde ne alacağınıza göre belirlenir. Fonlama modelleri değişir ve gelişirse, inovasyon da finansman ve geri ödeme bulabilir, böylelikle endüstriyi çok daha hızlı ilerletebileceğimize inanıyorum. Bize ne için ödeme yapıldığının ve düzenlemelerin bize sağladığı izinlerin, inovasyonu desteklemek ya da inosvasyonu bastırmak gibi çok önemli bir rolü var.” diyerek aktardı.

Mehta ise “Bir teknoloji kuruluşu ya da ortaklı sağlayıcılara sahip teknoloji kuruluşu adına ileriyi görememek alanda sıklıkla karşılaştığımız bir engel. Uzun dönemde meyvesini vereceğini, başarılı olacağını bilsek de, kısa dönemde inovasyonun sonuçlarını gösterme baskısı altındayız” dedi.

Kaynak:https://www.healthcareitnews.com/news/asia-pacific/why-innovate 

Çeviren: İpek Pınar Dönmez

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır