Sağlıklı Gıda İçin Teknolojiler

Sağlıklı Gıda İçin Teknolojiler

Giderek bilinçlenen  tüketiciler sağlıklı gıdanın izini sürmeye başladılar.  Organik ve doğal yiyeceklere olan talep her geçen gün artmaya devam ederken diğer taraftan sağlıklı gıdalar için  yeni teknolojiler gelişmektedir.

Zaten artık beslenme,  sağlıklı olmak, hastalıkların önlenmesi ve hastalıklar ile savaşabilmemiz için ayrı bir öneme  sahip olmuştur. Beslenme bilimi sağlıklı  kalabilmek, hastalıkları önleyebilmek için gıda bileşenlerinin işlevleri ve mekanizmaları  hakkında her zamankinden daha fazla bilgi sağlamaktadır.

Gıda teknolojilerindeki son yenilikler,  yeni sağlıklı gıda bileşenleri üretmek , istenmeyen gıda bileşenlerini azaltmak veya çıkarmak için  belirli besin veya fonksiyonel bileşenler eklemek, gıda bileşimlerini değiştirmek , istenmeyen aromaları maskelemek veya bileşenleri stabilize etmek için    fermantasyon, ekstraksiyon, kapsülleme, yağ ikamesi ve enzim teknolojisi gibi birçok geleneksel teknolojinin kullanılmasına yol açmıştır.
Sağlıklı gıdaların üretiminde yeni teknolojilerin kullanılması genellikle bir endişe kaynağı olsa da, yenilikçi gıda teknolojisinin gelişmiş lezzet ve dokuya sahip çok çeşitli yiyecekler üretmemize olanak sağlamaktadır.

Gıda konusunda toplumun genelini  değerlendirdiğimizde  bazı gıdalara alerjisi olan, glüten hassasiyeti olan kişilerin beslenmesi gibi bir çok  sağlık sorunu  ile karşılaşılabilmektedir.
Yeni teknolojiler  gıdaların üretimi yanında,  kişilerin  sağlıklı ve doğru gıda ile beslenmesine yönelikte her geçen gün yeni ürünlerle karşımıza çıkmaktadır.

Sağlıklı gıdalara yönelik yeni teknolojiler

SCiO Moleküler Sensör, Prep Pad  gibi cihazlar,   gıda da bulunan yağ, ilaç, plastik  gibi maddelere dokunmadan tanımlayabilen optik bir sensör ile gıdanız da bulunan bir çok maddeyi tanımlayabilmektedir.

Çölyak hastalığı olan milyonlarca insana fayda sağlamak için tasarlanmış olan Nima cihazı,  ve  6SensorLabs, glüten varlığını tespit edebilen taşınabilir sensörü piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

TellSpec adlı bir şirket, alerjenler, kimyasallar ve kaloriler dahil yiyeceklerinizde tam olarak ne olduğunu belirleyebilen benzersiz bir teknolojiye sahip olduğunu iddia ediyor.

FOODsniffer, sensörleri kullanarak, karboksilik asitler veya amonyak gibi 100’den fazla uçucu organik bileşikleri belirleyebilir. Verileri topladıktan sonra, gıdanın tüketim için güvenli olup olmadığını, bozulmaya başladığını veya çöpe atılmaya hazır olup olmadığını bildiriyor.

Sağlıklı gıda için mobil uygulamalar

Fooducate ile marketteki  herhangi bir ürünün içeriğini analiz edebilir, malzemelerin bir dökümü, bir kalori sayımı ve daha sağlıklı alternatiflerin bir listesi için taramak için kullanabilir.

Health IQ , gıda alerjileri, çocuk sağlığı ve porsiyon kontrolü gibi yüzlerce konuda, 10.000 tıbbi sorudan oluşan devasa bir mağaza.

Rise bir  sanal bir beslenme uzmanı. Tüm yiyecek tüketimimi günlük olarak takip ediyor ve faydalı ipuçları ve öneriler veriyor

Platejoy  ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmış özel beslenme programları ile sağlık   hedeflerinize ulaşmanıza destek olur.

 

.https://www.researchgate.net/publication/51376528_Innovations_in_food_technology_for_health
.https://medium.com/the-mission/can-technology-get-you-to-eat-healthier-d73644ba2d79
.https://thegadgetflow.com/blog/how-use-technology-eat-healthy/

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır