Sağlık Yöneticileri Çalışanlarını Geleceğe Nasıl Hazırlamalı?

Sağlık Yöneticileri Çalışanlarını Geleceğe Nasıl Hazırlamalı?


Günümüzün teknoloji yatırımlarından en iyi şekilde yararlanmak için sağlık planları, gelecekte hangi becerilere ihtiyaç duyulacağını belirlemelidir.

Gelecek için plan yapan bir çok  sağlıkçının  yeni nesil teknolojilere yatırım yaparken,  büyük bir ihtimalle  yeni nesil bir işgücü   için bir strateji geliştirmiyor dur .  Sağlık ve diğer tüm endüstrilerde çalışmanın doğası değişiyor. Bu, otomasyon ve teknolojinin yanı sıra tüketimin artışı, jenerasyonun değişmesi ve açık yetenek (open talent)* modellerinden kaynaklanmaktadır. İşin geleceğinin her sağlık planlayıcısını etkilemesi beklenmektedir.

*(Açık yetenek yönetimi: Ortak çalışmaya dayalı, şeffaf, teknolojiyi kullanan, iş yapmanın son derece hızlı olduğu yeni iş ortamı. Günümüzde hem işverenler hem de çalışanlar küreselleşmenin, hareketliliğin ve analitik gibi önemli trendlerin çerçevesini çizdiği bu yeni “sınırlar” içerisinde hareket ediyor.)

Deloitte Sağlık Çözümleri Merkezi geçtiğimiz günlerde 100’den fazla sağlık yöneticisi arasında araştırma yaptı. Katılımcıların % 65’i geleceğin işgücünü yaratmak için stratejik bir planı ve vizyonu olduğunu söylerken; sadece %20’si yeni işe alım stratejileri uygulayarak, yeni yetenekler bularak, yeni personel modelleri düzenleyerek ya da gelecekteki ihtiyaçları karşılamak için mevcut çalışanların becerilerini geliştirerek yetenek modellerine yatırım yapıyor.

 

Bu konuda hiçbir şey yapmamayı seçmek mümkün değil. Sağlığın planlanmasında görev  alan liderler, gelişmekte olan teknolojilere yatırım yapmanın yanı sıra, işlerin yapılma şeklini ve önümüzdeki yıllarda başarıyı sağlamak için ne tür becerilere sahip çalışanlara ihtiyaç duyacaklarını yeniden gözden geçirebilirler.

 

Geleceğin işgücü, Deloitte’in 2040 yılı sağlık vizyonunun temelini oluşturuyor. İnsanların şu anda bir sağlık planı dahilinde gerçekleştirdiği işlerin çoğu, gelecekte robotik süreç otomasyonu (RPA) ve yapay zeka (AI) gibi yeni nesil teknolojilerle geliştirilecek. Bu teknolojilerden en fazla değeri elde etmek için, sağlık planlayıcıların  istatistiksel akıl yürütme ve veri görselleştirme gibi çok çeşitli becerilere sahip olmalıdır. Aynı zamanda sağlık planında görevli liderlerin , teknoloji yerine insan ilişkilerinin yerini güçlendirdiğinden emin olmalıdır. Sosyal-duygusal ve doğuştan gelen insan becerileri, 20 yıl sonra da sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası olmaya devam etmelidir. Geleceğin işgücü, bugünün işgücünde olduğu gibi, duygusal olgunluğa, empatiye, kişilerarası becerilere, sözlü ve sözsüz iletişime sahip olmalıdır.

 

Geleceğin İşgücünü Oluşturmak İçin Beş Strateji

Geleceğe yönelik yapılan  sağlık planlarının  çok azı, sağlığın geleceğine ilişkin beklentileri hesaba katarak iş gücünü yeniden keşfetmeye başladı. Geleceğe doğru yol aldıkça, sağlığın planlanmasında görevli yöneticilerin  dikkate alması gereken beş unsur şunlar:

 

  • İş ve insan kaynakları (İK) liderlerini, inovasyonu operasyonel taleplerle dengelemeye teşvik etmek

Sağlık planları insan sermayesinde önemli bir değere ulaşma fırsatı yaratır. Sağlık planı işi (health plan business) ve İK liderleri, mevcut çalışanların gelişim potansiyellerini belirlemelidir. Eğer potansiyel uygun değilse, yeni becerilere sahip çalışanların işe alınması gerekebilir. Sağlık planlanması  ve İK liderleri de işlerin nasıl değişebileceği konusunda gelecek etkileri hesaba katarak düşünmelidir.

  • Teknoloji konusunda bilgili çalışanlar yetiştirmeye veya işe almaya hazırlanmak

Yapılacak olan sağlık planlarında, mevcut BT personelinin becerilerini geliştirerek, onlardan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğini değerlendirmelidir. Teknoloji alanında yetenek rekabeti serttir. Teknoloji o kadar önemli ve stratejik bir hale gelmiştir ki, güçlü bir dijital altyapıdan yoksun olan kuruluşlar giderek daha savunmasız bir hale gelebilirler.

  • Değişimi yönetebilecek yetenekli bir çalışan bulmak

Sağlık planı yöneticilerinin çoğu, söz konusu geçişlere hazırlanma ve personele başarılı olmak için ihtiyaç duydukları beceri ve araçları sağlama sürecinin, kuruluşun çeşitli alanlarında büyük iletişim ve katılımı gerektirdiğini kabul eder. Günlük operasyonları yürütmenin ve rekabet önceliklerine odaklanmanın, geri adım atmayı, hatta değişim yönetiminin (change-management) en iyi uygulamalarını kullanmayı ve stratejik olarak iş ve işgücü hakkında düşünmeyi zorlaştırabileceğini itiraf ederler. Bu durumda yetenekli bir çalışanın olması, yeni yatırımların işgücü stratejisiyle uyumlu olmasını sağlamaya ve doğru ortakları değerlendirmeye almaya yardımcı olabilir.

  • Geleceğin iş gücünü tanımlamak için işçileri kullanmak

Sağlık planı liderleri, farklı kuşaklardan çalışanlarının çeşitli ihtiyaç ve çıkarlarını kabul etmeli ve gelecekteki rollerini şekillendirecek kararlara onları da dahil etmelidir. Bunun bir yolu, farklı fırsatlar ve deneyimler sağlayan işler yaratma ve çalışanların kariyerlerindeki ilerleyişi yapılandırma şeklinde olabilir. Ayrıca şirket liderleri de çalışanlara, teknolojik yapılandırmanın gelecekte işlerini kaybedecekleri anlamına gelmediğini açıklamaya çalışmalıdır.

 

  • İşin nerede yapıldığını belirlemek

Yapılandırılmamış veya iyi koordine edilmemiş çalışma şeklinin, işbirliği ve inovasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği kabul edilmektedir. Bununla birlikte, insanların yüz yüze görüşebileceği ve çığır açıcı fikirler geliştirebileceği yapılandırılmamış bir işyerinin inovasyona yardımcı olma potansiyeli taşıdığı da farkedilmiştir

 


Sağlık planı liderleri, arkalarına yaslanıp sağlığın geleceğinin ortaya çıkmasını beklerken, çalışanlarının en gerekli dijital becerilere sahip olmadıklarını veya ihtiyaç duyulan becerileri kolayca edinemediklerini fark edebilirler. Çoğu lider, bugünün hedeflerine ulaşabilmek için o kadar baskı altındadır ki, 10 veya 20 yıl yerine yalnızca 2-3 yıl ilerisini düşünebilirler.

Günümüzün teknoloji yatırımlarından en iyi şekilde yararlanmak için sağlık planları, işin geleceği ve sağlığın geleceği kesişmeye başladığında, gelecekte hangi becerilere ihtiyaç duyulacağını belirlemelidir.

 

 

 

Kaynak: https://www2.deloitte.com/us/en/blog/health-care-blog/2019/as-the-health-economy-transforms-health-systems-turn-to-their-strategy-leaders-2.html

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır