Sağlık ve Medikal Alanında Teknolojinin Getirdiği Değişiklikler

Sağlık ve Medikal Alanında Teknolojinin Getirdiği Değişiklikler

Teknoloji Sağlık Hizmetini Değiştiriyor

Sağlık ve tıbbi alanlar, insanlık için en önemli alanlardır. Sağlık endüstrisi  sadece bir çok insanı  istihdam etmekle kalmıyor, aynı zamanda hepimizin güvenli ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Böyle bir sektörü geliştirmek için yapılabilecek her türlü çaba çok önemlidir.Bu sektörü daha iyiye doğru değiştiren en büyük şeylerden biri de teknolojidir .

Burada,  teknolojinin tıp ve sağlık alanlarını değiştirmesinin birkaç farklı yolunu inceleyecektir.

Verimlilik Artışı Sağlandı

Sağlık Teknolojileri, sağlığın bir çok alanında önemli sonuçlar elde etmiştir, ancak yaptığı en önemli ve dikkate değer şey, sağlığın tüm segmentlerinde   işlerin daha verimli hale getirmesidir. Sağlık teknolojileri sayesinde tedavi ve , yüksek riskli hastalıklarda daha  hızlı ve etkili sonuçlar elde edilmektedir. Sağlık teknolojideki ilerlemeler olmasaydı, bu günkü bir çok şeyi bu kadar basitçe yapma şansımız olmadı.

Ayrıca, teknolojideki ilerlemeler hastalara yeni ve daha iyi bakım yollarını  sağladı. Hâlâ doktorların 100 yıl önceki yöntemleri kullanıyor olsaydık, toplum sağlığı bu gün kü kadar  sağlıklı olmazdı.

 

Tıbbi Alet  ve Cihazların Gelişmesi Sağlandı.

Tıbbi alet ve cihazlardaki yenilikler inanılmaz derecede önemlidir. Sağlıkta işlerin uygun fiyatlı, verimli ve kolay hale getirmek için her zaman yeni ve geliştirilmiş cihazlar üretiliyor. Teknolojik gelişmeler olmasaydı, onlarca yıl öncesine ait aynı eski cihaz ve araçlarla sıkışıp kalırdık.

Ancak sadece cihazların kendisi değişmekle kalmıyor, aynı zamanda yaratıldıkları gerçek yollar da değişiyor. İster yeni bir bilişim süreci  ister yeni bir kimyasal formüllerin geliştirilmesi olsun, teknolojideki yenilikler, hayat kurtarıcı tıbbi araç ve cihazların üretilmesinin yolunu açıyor.

 

Yeni Yazılımlar Hastalık Kontrolünü Artırdı.

Yazılım tüm  endüstrilerin gelişmesini sağladığı gibi sağlık endüstrisinde gelişmesini sağladı Yazılımın yardımcı olabileceği en büyük yollardan biri, hastalıkların izlenmesine, sınıflandırılmasına ve kontrol edilmesine izin vermektir. Aslında, Dünya Sağlık Örgütü  hastalıkları (nedenleri ve semptomları ile birlikte) son derece yararlı  büyük bir veritabanı oluşturmuştur.

Bu  hastalıkları takip etmek ve daha iyi sağlık hizmeti sağlamak için verileri kolayca kontrol edilmesine ve kullanılmasına izin verebilir. Yazılım aynı zamanda faturalandırma ve avantajları takip etme konusunda yardımcı olabilir, hastaneler ve kliniklerdeki evrak miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Sağlık Kayıtlarının Dijitalleşmesi

Geçmişte tüm kayıtlar kağıt ortamında tutulur, bütün geçmiş bilgilerimiz ulaşılması nerdeyse imkansız depolarda  tutulurdu.Önce HBYS lerin kullanılması , daha sonra Sağlık Bakanlığı ve SGK  uygulamaları ile şu anda hemen hemen tüm sağlık bilgileri dijital ortamda tutulmaktadır.

Sağlık Bilgilerinin dijitalleşmesi  hızlı ve kolay şekilde tüm sağlık bilgilerimize ulaşıyoruz.

 

Daha Erişilebilir Tedavi ve Daha İyi İletişim

Bilgiye erişim her zamankinden daha iyi durumdadır. İnternet ve teknoloji, ortalama bir insanı sağlık ve tıbbi bilgi ve uygulamalarından daha önce hiç olmadığı kadar çok haberdar etmektedir. İnternet gerçek bir doktor ziyaretinin yerini almasa da, gerçekten görülmeye değer olanı ve evde neyin yardım edilebileceğini veya iyileştirilebileceğini tanımlamaya yardımcı olabilir.

Ayrıca, teknoloji hem tedaviye erişmeyi hem de profesyonellerle iletişim kurmayı hiç olmadığı kadar kolaylaştırmadı. .

Sonuç olarak, teknolojinin tıp ve sağlık alanındaki çeşitli alanlarda kesinlikle büyük bir etkisi olmuştur. Bu makale, teknolojinin sağlık hizmetlerini ilgili herkes için daha kolay ve verimli hale getirme yöntemlerinden yalnızca birkaçıdır. Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, sağlık sektörü  daha da fazla etkilenmeye devam edecektir.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır