Sağlık IT’sinde yeni yatırımlar farklı uygulamalarla devam edecek
Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci: “Pandemi sürecinde sağlık IT’sinde zorunluluktan yapılan yeni yatırımlar salgın sonrası farklı uygulamalarla devam edecek gibi görünüyor”
HIMSS Eurasia etkinlikleri kapsamında 19 Haziran’da, “COVID-19 Sonrası – Yeni Dönem Sağlık Hizmetleri” başlıklı dijital konferansta , moderatörlüğünü HIMSS Eurasia Etkinlik Direktörü B. Kemal Şahin ile EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektörleri Lideri T. Ufuk Eren yaptı. 500’e yakın katılımcının izlediği Konferansta açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci: “Pandemi sürecinde sağlık IT’sinde zorunluluktan yapılan yeni yatırımlar salgın sonrası farklı uygulamalarla devam edecek gibi görünüyor”
“Sağlık IT’sinde yeni yatırımlar farklı uygulamalarla devam edecek”
Türkiye’nin sağlık alanında geldiği noktaya değinen ve bir sınıfta salgının olup olmayacağını haber veren sistemlerle çalışıldığını ifade eden Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, daha salgın başlamadan okul ve aile hekimi bilgilendirilerek salgının önlendiğini belirtti. Verinin aranıp bulunması noktasından verinin kişiyi uyardığı ve hata yapmasına engel olduğu dönemin yaşandığını söyledi. Bu olgunlaşmanın Türkiye’ye dünyadan önce geldiği ve karar vericilerin önüne kötü refleksleri önleyecek verilerin zamanında konduğunu ifade eden Birinci, sağlıkta dijitalleşmenin süreci yönetmek açısından ellerini rahatlattığını söyledi.
Pandemi ile birlikte yeni bir sürecin yaşanacağını ve bu yeni süreçte tüm araçları elektronik ortama taşıyan sistemlerin kullanılacağını belirten Birinci, “Bugün COVID için tomografi okuyan uygulamadan tutun da birçok farklı uygulamaların hekimlere yardımcılık yapmaya başladığı bu yetenek, bu oluşmuş alışkanlık, özellikle software olmak üzere sağlık IT’sinde zorunluluktan yapılan yeni yatırımlar salgın sonrası farklı uygulamalarla devam edecek gibi görünüyor” diye konuştu.
Mesleklerde de değişimler olacağını ve öncelikle yaklaşımların değişeceğini sözlerine ekleyen Birinci, “Örneğin salgın öncesi 400 ile 600 bin arası kişiye randevu veriyorduk. Korona korkusu nedeni ile zaten randevu alan insan sayısı çok azaldı. Buradan bazı şeyler de öğrendik. Aslında hastanelerimize basit gerekçelerle başvuran ve işi 1. basamakta çözülecek çok sayıda hasta 2. ve 3. basamağa başvuruyordu. Bugün bu hastaların 1. basamakta tutulmasını konuşuyoruz. Sağlık okur yazarlığını güçlendirerek bir kısmının Aile Hekimliğine uğraması gerektiğini konuşuyoruz. Belli sınıf hastanelerimizde salgın sonrası ayaktan hasta kabul etmeme, randevulu sisteme geçip 1. basamağı güçlendirmeyi konuşuyoruz. Sağlamın hastaneye gelmesini engelleyerek onlar için harcanan enerjiyi sağlık hizmetlerini güçlendirmek için kullanalım diye beklentilerimiz var ve buna yönelik çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
18 yıllık süreçte Sağlık Bakanlığı’nın sağlığa erişimi ciddi düzeyde artırdığını söyleyen Birinci, “Bugün sağlığa erişimde bu altyapıyı sunamayan ülkelerin başka ülkelerin güçlü altyapılarından faydalanacağını düşünüyorum. Türkiye eğer bu teknolojiyi de içine alan geniş sağlık altyapısı ile birlikte merkezi konum ve erişilebilirliğin kolaylaşması avantajlarını dışarıya iyi tanıtırsa sağlık turizminde iyi bir konuma gelecektir. Bu salgın sağlık sistemimizi bir testten geçirdi ve belki 9 şiddetinde bir deprem gibi salladı. Bu depremi hafif çatlaklarla atlatmışız gibi görünüyor” diye konuştu.
Salgın sürecinde sektörün tüm unsurlarından çok iyi destek alındığının altını çizen Birinci, “Pandemiden sonraki yeni dünyada sadece sağlık sisteminin değil, hiçbir sistemin aynı olmayacağını düşünüyorum. Bu sebeple farklı beklentilerimiz var. Bu toplantıda yeni vizyonların ortaya koyulmasını umuyorum” dedi.
Konuşmacılara ait açıklamalara detaylarına buradan ulaşabilirsiniz
Assisstbox CEO’su Bora Gül: “Telesağlık sağlık hizmetlerinde erişimi ve kaliteyi artırır, maliyeti ise düşürür”
HIMSS EURASİA Konferansı Katılımcılarının, yeni dönem sağlık hizmetlerine yönelik önemli yorumları