Sağlık Bakanlığı Mobil Sağlık Uygulamaları

Sağlık Bakanlığı Mobil Sağlık Uygulamaları

Sağlık Bakanlığı’nın, sağlıkta dijitalleşme kapsamında geliştirdiği mobil uygulamaların bir kısmı vatandaşa yönelik, bir kısmı da sağlık personellerinin kullanımına yönelik yapılmıştır. Vatandaşa yönelik yapılan uygulamaların çoğunluğu bilgilendirmeye yönelik uygulamalar olmakla birlikte, MHRS, e-Nabız gibi uygulamalar  ile online işlem yapılabilmektedir.

Sağlık personellerine yönelik uygulamaların bir kısmı hastaların daha iyi sağlık hizmeti almalarına  yönelik iken,  bir kısmı da personelin eğitimi özlük hakları, doküman yönetimi gibi idari   konularda yapılmış uygulamalardır.

Vatandaşa Yönelik Mobil Uygulamalar

 Korona Önlem

Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlarımızı  korona virüsü konusunda bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla geliştirilen mobil uygulamadır.  Korona Önlem uygulaması ile,  korona virüs hastalığına yakalanma  ihtimalinizi öğrenip buna göre yönlendirme alabilirsiniz. Buradaki sonuçlar, sadece öneri niteliği taşımaktadır ve nihai bir sonuç/kesinlik içermemekte, tavsiye niteliğindedir.

Hayat Eve Sığar

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşları Covid-19  konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve yaşanabilecek salgın hastalık ile ilgili riskleri en az seviyeye indirmek ve yayılmasını önlemek amacıyla geliştirilmiştir.

Covid 19 nedeniyle izolasyon, enfekte kişiler ve riskli bölgelerin yoğunluğunu görülebilir, ailem bölümünde merak ettiğiniz ve takip etmek istediğiniz yakınlarınızı onların konum bilgilerini görebilir, takip edebilir ve bulundukları bölgelere göre risk durumlarını görebilirsiniz.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu “Merkezi Hekim Randevu Sistemi” mobil uygulaması, Android telefonunuz ve tabletiniz için özel olarak tasarlanmış olup, hem uygulamanın kendisi hem de randevu almak ücretsizdir. Uygulamanın kısa adı “MHRS Mobil” dir.

MHRS Mobil

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Hastaneleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri ve Merkezleri (ADSH, ADSM) için vatandaşların, istedikleri hekimden ve belirledikleri uygun olan tarihe randevu almaları sağlanır.

MHRS Mobil uygulaması yardımı ile kolay ve hızlıca muayene randevusu alabilir ve aldığınız randevuları buradan takip edebilirsiniz. Randevu gününü, saatini ve hekiminizin o gün hastanede görev yapıp yapmadığını öğrenebilir, gidemeyeceğiniz randevularınızı buradan iptal edebilirsiniz.

 

   E-Nabız

Sağlık tesislerinden toplanan kişisel sağlık verilerine, vatandaşların ve vatandaşların yetkilendirdiği yakınlarının ve hekimlerin, internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulamadır.

E-Nabız’da bulunan sağlık bilgileri, sistemin devreye alınmasından itibaren hastalıklarınızla ilgili konulan teşhislerin, yaptırılan tahlillerin, çekimi yapılan tıbbi görüntülerin, yazılan ilaçların, aşıların, tespit edilen alerji ve benzeri bilgilerin sağlık hizmeti alınan sağlık kuruluşları tarafından elektronik ortamda e-Nabız sistemine gönderilmesi ile oluşmaktadır.

 

Sporcu sağlığı

Sporcuların, ilaçların etken maddelerinin Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) yayınlarına göre doping etkisine sahip olup olmadığı içerik bilgisini görebilecekleri mobil uygulamadır.

 

 

 RUHSAD Ruh Sağlığı Destek Sistemi

Ruh Sağlığı Destek Sistemi (RUHSAD) Mobil Uygulaması ile, desteğe ihtiyaç duyan kişilerin ,  uzman hekimler ile görüntülü görüşme sağlayarak destek alması amacına yönelik geliştirilmiştir.

 

 

 Türkiye Beslenme Rehberi

Topluma yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgi vermek ve beslenme ile ilgili tüm koşulları açıklamak amacıyla oluşturulmuş bir dizi öneriyi içerir.

 

 

Obozite  ve Diyabet Klinik Rehberi

Birinci basamak sağlık kurumlarında çalışan hekimler başta olmak üzere, tüm sağlık personeline yönelik olarak hazırlanmıştır. Obezite ve diyabetin önlenmesi, erken tanı ve zamanında tedavi süreçlerinde rehber olarak hazırlanmıştır. Obez veya diyabetli bireylerin takibinde dikkat edilmesi gereken noktalar ve ayrıca kitap içinde yer alan tüm algoritma ve hesaplamalara uygulama içinde yer verilmiştir.

 

112 Acil Yardım Butonu

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın sunduğu “112 Acil Yardım Butonu” mobil uygulamasını  kullanarak acil durumlarda sizin ya da yakınlarınızın yaşadığı veya çevrenizde gerçekleşen acil müdahale gerektiren bir olayda acil servisi haberdar edebilmek ve uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle, size en kısa sürede ulaşılmasını sağlayabilmek amacıyla geliştirilmiştir.

 

Engelsiz Sesli Kitap

Engelsiz Sesli Kitap uygulaması, engelli vatandaşlarımızın sağlık ile ilgili temel bilgilere ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmıştır.

Sağlık Personellerine Yönelik Mobil Uygulamalar

EKİP uygulaması

Sağlık sektöründe istihdam edilen tüm sağlık personelinin, kendisi ile ilgili özlük işlemleri elektronik ortamda yürütmesi, sesli-görüntülü görüşme, interaktif eğitim, sosyal medya işbirliği ve vatandaş portallerine bilgi sağlanması için oluşturulmuş bir platformdur.

UMKE Mobil

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi için mevcut son teknoloji kullanılarak geliştirilen uygulama ile sahada çalışan UMKE Personelinin Acil Durum vakalarında diğer ekip çalışanlarına daha hızlı ulaşarak zaman kazanması amaçlanmaktadır.

UMKE MOBİL ile sahada çalışan UMKE personeli kullandıkları mobil cihazlar üzerinden birbirlerine GPS kullanarak mevcut konumlarını paylaşabilecek; fotoğraf, video, mesaj gönderebilecek aynı zamanda kendilerine gelen duyuru ve anketleri de takip edebilecektir

SB Mobil Tarama

SB Mobil Tarama, T.C. Sağlık Bakanlığı için geliştirilmiş olan bir döküman tarama uygulamasıdır.

 

SİNA (Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler)

Tamamen yerli olarak geliştirilmiş bir iş zekası plaformudur. Sağlık hizmet sunumuna ilişkin uçtan uca tüm konuların raporlanmasında kullanılacak temel iş zekası platformudur. Her kullanıcısına kendisine özel, dinamik raporlar sunan SİNA; muayenehane, aile hekimliği, devlet hastanesi, üniversite hastanesi, tıp merkezi, vakıf üniversiteleri de dahil sağlık hizmeti sunan Türkiye’deki tüm hekimlere ve sağlık yöneticilerine açıktır.

 

e BYS Elektronik Belge Yönetim Sistemi

Sağlık Bakanlığı EBYS (Elektronik Belge Yönetim Sistemi), paraflama ve e-İmza işlemlerini gerçekleştirmek amacına yönelik geliştirilmiştir.

Filyasyon ve İzolasyon Takibi

Pozitif vakaların; aile yakınları, iş yerinde bulunan çalışma arkadaşları, temasta bulunduğu insanların sağlık durumlarını düzenli olarak takip edebilmek, hem pozitif vaka hem de temasta bulunduğu kişilerin izinin sürülmesine yardımcı olmak ve sosyal izolasyona destek olmak amacıyla geliştirilmiştir.

Filyasyon ekipleri bu aplikasyonu kullanarak kendi konumuna en yakın noktada olan pozitif vakaları, bu vakaların temaslılarının girişlerini sistem üzerinde gerçekleştirecektir.
Ayrıca pozitif vakanın son hastane ziyaretleri baz alınarak teması olabilecek hekimler, aile yakınları, iş yerinde birlikte çalıştığı kişiler ve çevresinde temasta bulunabileceği herkes Mobil Aplikasyona şüpheli olarak eklenerek Filyasyon ekiplerinin dikkatine sunulacaktır.

 

HSYS Halk Sağlığı Müdürlüğü

Kurumumuz birimlerinin ihtiyaç duyduğu uygulamalara mobil platformlardan da erişim sağlanması için tasarlanmıştır. İlgili birimlerin iş ve işlemlerinde ihtiyaç duyduğu sistemler geliştirilmektedir. Web ortamında hsys.saglik.gov.tr üzerinden hizmet vermekte olan projenin mobil versiyonu bağışıklama uygulamasını barındırmaktadır.

 

UETS Uzmanlık Eğitimi Takip sistemi

Uzmanlık öğrencilerinin, eğiticilerin, eğitim program ve kurumlarının takibini sağlamak amacıyla hazırlanan mobil uygulamadır.

 

 

e-Nabız  e-İmza

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlık Bakanlığı uygulamalarında e-imza işlemini gerçekleştirmek için kullanıma sunulmuştur.

Bu uygulama, entegre edildiği uygulamalar üzerinde e-imza cihazının tanınması için gerekli yazılımı içerir.

 

İNME 112

112 İnme uygulaması,112 personelleri ile inme merkezleri arasında iletişim kurulmasını sağlayan bir uygulamadır.

Hastanın durumu ile ilgili  soru sorarak, inme şüphesi tespiti yapıldıktan sonra ambulansımız en yakın inme merkezlerine yönlendirilir ve bu merkezlere bildirim gönderilir, bu sayede personellerimizin doğru teşhis koyarak hızlı hareket etmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Alo 113 Beyaz Kod

Sağlık hizmeti sunumu sırasında personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davaların kayıt altına alındığı ve takibinin yapıldığı uygulamadır. Beyaz Kod’un amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır.

 

TELETIP

T.C. Sağlık Bakanlığı Teletıp Sistemi radyolojik tetkiklere ait görüntülere 7×24 web ortamında erişilmesine, bu görüntülerin raporlanabilmesine, radyologlar arası telekonsültasyon yapılabilmesine, tıbbi görüntü ve raporların kalite açısından değerlendirilebilmesine ve e-Nabız uygulaması üzerinden vatandaşlar ile paylaşılabilmesine olanak sağlayan bir sistemdir.

 

Diyabet Kontrol Listeleri

Birinci basamakta görev yapan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının kendilerine kayıtlı bireyler içinde özellikle prediyabeti ve diyabeti olan bireylerin izleminde kullanılmak amacıyla hazırlanmıştır. Aile sağlığı elemanlarının diyabette beslenme, aşılama, izlem, ayak bakımı, cilt bakımı konularında; ayrıca tüm başvuranlarda gerekli olduğu hallerde sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, kardiyovasküler risk değerlendirmesi konularında bilgilendirmeler içerir.

 

Aşı Takip Sistemi

Türkiye genelinde T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından sevk ve idaresi gerçekleştirilen soğuk zincire tabi ürünlerin (aşı ve anti serumlar) tüm noktalarda saklandıkları depo ve dolaplarla nakledildikleri araçlardaki sıcaklık takibinin gerçek zamanlı olarak kesintisiz ve düzenli bir şekilde yapılması, gerekli bilgilerin kayıt altına alınması, raporlamaların yapılması, ilgili merkezlerden izlenmesi ve gerekli durumlarda ilgililere uygun yöntemlerle (SMS, e-posta, çağrı) uyarı yapılması için oluşturulan sistemdir.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır