Psikoloji araştırmalarında çevrimiçi dönem

Psikoloji araştırmalarında çevrimiçi dönem

Boğaziçi Üniversitesi Bebek ve Çocuk Gelişimi Laboratuvarı, öğrenme ve düşünme süreçlerinin gelişimine ışık tutmayı amaçlayan araştırmaları kapsamında, çocuklarla yaptığı görüşmeleri çevrimiçi ortama taşıdı.

 

Boğaziçi Üniversitesi, Koronavirüs salgınına rağmen bilimsel araştırmalara tüm hızıyla devam ediyor.  Boğaziçi Üniversitesi Bebek ve Çocuk Gelişimi Laboratuvarı direktörü Dr. Öğretim Üyesi Gaye Soley liderliğindeki 15 kişilik araştırma ekibi, gelişim psikolojisi alanındaki araştırmalarının bir kısmını çevrimiçi yürütmeye başladı. Çocuklarda sosyal grup algısı, öğrenme, güven gibi konularda yürütülen araştırmalar için 4-10 yaş grubuyla yapılan çevrimiçi etkinliklere şimdiden 50’den fazla aile katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin resmi sitesinde yer alan habere göre, konuyla ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi’nin sorularını yanıtlayan Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gaye Soley, çevrimiçi araştırmalarının bir ay önce başladığını, verimli geçtiğini ve katılımcı ailelerden oldukça olumlu geri bildirimler aldıklarını söylüyor. Soley, isteyen herkesin laboratuvar sayfasındaki katılım formu doldurarak katılabildiği Bebek ve Çocuk Gelişimi Laboratuvarı’nın online çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“SALGIN DÖNEMİ BİZİ MOTİVE ETTİ”

Laboratuvarımızda, bebek ve çocukların öğrenme ve düşünme süreçlerine ışık tutmayı amaçladığımız araştırmalar yürütüyoruz. Bazı araştırmalarımızı, çevrimiçi olarak yürütmeyi sağladığı pek çok avantajdan ötürü zaten planlıyorduk. Bu amaçla, bir süredir yurt dışındaki birkaç üniversitenin, yakın zamanda başlayan başarılı uygulamalarını da yakından takip ediyorduk. Salgın döneminde araştırmalarımızı güvenli bir şekilde devam ettirebilmek adına, bu fikri vakit kaybetmeden hayata geçirdik. Hazırlıklarımızı tamamlayıp 1 ay önce çevrimiçi çalışmalarımıza başladık. Çalışmalarımız kapsamında, 4-10 yaş aralığındaki çocuklarla oyun niteliğinde bireysel bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Sanal olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde, laboratuvar ekibimiz çocuklarla sohbet edip çeşitli oyunlar oynuyor. Görüşmelerimiz 10-20 dakika kadar sürüyor, Zoom uygulaması üzerinden yapılıyor.

“HERKES ADINA OLUMLU OLDU”

Çevrimiçi görüşmelerimiz hem ebeveynler, hem de çocuklar tarafından ilgiyle ve oldukça olumlu karşılandı. Kısa bir sürede çalışmalarımıza 50’den fazla aile katıldı, çok sayıda bilimsever aile de katılmak üzere bize bilgilerini iletti. Şu an yürüttüğümüz çalışmalar; sosyal grup algısı, öğrenme, güven gibi konuları kapsıyor. Süreç içerisinde farklı konu ve yaş gruplarını kapsayan çalışmalarımızı da çevrimiçi olarak yürütmeyi umuyoruz, zira çevrimiçi platform pek çok avantaj sağlıyor. Aileler evlerinden bilgisayar, tablet, hatta bazı durumlarda telefon aracılığı ile uygun oldukları herhangi bir zaman katılabiliyorlar, laboratuvara gelmeleri gerekmiyor. Çocuklar etkinliklerimize alışık oldukları bir ortamda katıldıkları için kendilerini daha rahat hissediyorlar. Biz araştırmacılar da daha geniş bir katılımcı kitlesine ulaşma imkanı yakalamış oluyoruz. Geçtiğimiz ay araştırmalarımıza Türkiye’nin farklı yerlerinden hatta Türkiye dışından katılan ailelerimiz oldu.

“FORMU DOLDURAN HERKES KATILABİLİR”

Laboratuvardaki çalışmalarımızda olduğu gibi, çevrimiçi çalışmalarımızı da titizlikle yürütüyoruz. Veliler dilerlerse görüşme esnasında çocuklarını gözlemleyebiliyorlar. Ayrıca hem çalışma öncesinde hem de sonrasında detaylı şekilde bilgilendirme yapıyor, varsa ailenin sorularını yanıtlıyoruz. Ailelerin desteği ve katılımı, gelişim psikolojisi alanındaki bilimsel araştırmaların devamlılığını sağlayabilmemiz adına çok değerli. Araştırmalarımıza destek olmak, gelişim psikolojisi alanında daha fazla bilgi edinmek ve çocuklarıyla birlikte farklı bir deneyim yaşamak için tüm aileleri eğlenceli aktiviteler içeren çalışmalarımıza katılmaya davet ediyoruz. Katılmak için yapmaları gereken yalnızca 1 dakikalarını ayırarak, sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız formu doldurmak.

LİNKLER:

www.bcl.boun.edu.tr/tr/aileler

www.instagram.com/bounbcl

forms.gle/x6RExCtuUNeis7U58

Sibel Kuşkondurmaz