Pandemi döneminde dijital dönüşüme COVID-19 liderlik etti

Pandemi döneminde dijital dönüşüme COVID-19 liderlik etti

Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç:   “Pandemi döneminde dijital dönüşüme CEO ya da CTO değil COVID-19’un liderlik etti”

7HIMSS Eurasia etkinlikleri kapsamında  19 Haziran’da, “COVID-19 Sonrası – Yeni Dönem Sağlık Hizmetleri” başlıklı  dijital konferansta ,  açılış konuşmasını Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin yaptığı konferansın moderatörlüğünü  HIMSS Eurasia Etkinlik Direktörü B. Kemal Şahin ile EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektörleri Lideri T. Ufuk Eren yaptı. 500’e yakın katılımcının izlediği Konferansta konuşmacı olarak  katılan Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç:

“Pandemi döneminde dijital dönüşüme CEO ya da CTO değil COVID-19’un liderlik etti”

Volatility, uncertainty, complexiüy, ambiguity kavramlarından bahseden ve dünyanın artık bir “VUCA” dünyası olduğunu söylenen Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç, “Zor ve kompleks durumlarda ne yapılması gerektiği üzerine değişken, belirsiz, karmaşık ve muğlak bir dönemde nasıl aksiyon alınması gerektiğini çalışarak farklı teoriler geliştirmişler. Bu karışıklığa cevap olarak  vision, understanding, clarity, agility yani vizyon, anlayış, açıklık ve kıvraklık olarak yeni bir VUCA ortaya çıkmış. Biz de Pandemi sürecinde yeni verilerle günlük stratejiler belirlemek zorunda kaldık. Aklımda her zaman VUCA vardı” dedi. Kurum olarak pandemi sürecinde çalışanların, ailelerinin ve hastaların sağlığını korurken hizmetin devamlılığını sağlamak üzerine tek bir hedefe odaklandıklarını söyleyen Genç, “COVID süreci aslında hizmet sunumunda 5N1K’dan hizmetin nasıl ve nerede verileceği sorularının yanıtını değiştirmek zorunda olduğumuzu gösterdi. Yeni düzende daha farklı hastalara farklı farklı lokasyonlarda hizmet vereceğiz” şeklinde konuştu.

Nerede değişimlerin olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genç, bu alanları maddeler halinde şöyle sıraladı:

  • Mevcut iş modelinin sorgulanıp yenilerine fırsat çıkması
  • Kalitenin yanına hasta güvenliğinin gelmesi
  • Maliyetlerin artması (Fazla çalışan, az hasta, stok maliyet, sterilizasyon yöntemleri)
  • Tedarik zinciri ve kaynaklarına ulaşmada değişimler (yerelleşme)
  • Ülkeler, şirketler, hizmet sunucular arasında işbirliğinin artması
  • Çalışanlar, eğitimleri ve çalışma alanlarındaki değişimler
  • Devletin daha çok işin içine girmesi ve koordinasyon yapması
  • Hastane tasarımlarının değişmesi (Esnek, değişebilen tek oda, bağımsız havalandırma sistemi, YB yatağına dönüşen normal yatak, ekipman değişimi%
  • Ödeme sistemlerindeki değişim
  • Sektörde Konsolidasyon
  • Verimlilik
  • Hastaların yeni değişimlere adaptasyonu
  • Dijital sağlık

Pandemi döneminde dijital dönüşüme CEO ya da CTO’nun değil de COVID-19’un liderlik ettiğini ve hızlandırdığını dile getiren Genç, global telesağlık pazarına ile ilgili şöyle konuştu: “Global Market Insights araştırma firmasına göre global olarak teletıp pazarı 2019 yılında 45.5 milyar Dolarlık bir Pazar olarak görmüş. Yüzde 20 büyüme ile birlikte 2026’da 175 milyar Dolara ulaşacağını öngörüyor. Amerika Teletıp Birliği’ne göre de 2030 yılı itibariyle ABD’deki sağlık hizmetlerinin yüzde 50’sinin sanal olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor. 2019 yılında pazardaki telemonitoring ve cardiology segmentlerine 2020-26 yılları arasında telehospital ve telehome segmentleri ekleniyor” diye konuştu.

Pandemi döneminde mobil uygulamaların tüketici tarafından adaptasyonunun hızlandığını belirten ve Dijital Diyabet Takip Programı hakkında bilgi veren Genç, görüntülü sağlık danışmanlığı hizmetleri e-Doktor hakkında bilgi verdi. Nisan ayından beri bu hizmeti 45 farklı branşta, 600 uzman doktorla verdiklerini ifade eden genç dünyanın 16 farklı ülkesinden hastaları olduğunu ve pandeminin en yoğun dönemlerinde günde 150’den fazla hastaya bu hizmetin verildiğini dile getirdi. e-Doktor’un gerekli durumlarda fiziksel muayene ve ileri tetkikler için hastane ya da evde hemşirelik ve doktor hizmetleri ile değerinin artırılabildiğine dikkat çeken Genç, bu ürün ile ilgili sonraki adımları şöyle sıraladı:

  • Giyilebilir teknolojiler ve mobil cihazlar ile sürekli ve anlık hasta takibi
  • Yapay zeka destekli uygulamalar ile semptom kontrolü ve hasta yönlendirme
  • Mobil uygulamamalar ve evde bakım hizmetleri ile “her yerde” sağlık hizmet sunumu
  • Telesağlık uygulamaları ile sağlık hizmetlerinin uluslararası pazarlarda büyümesi
  • Diğer: Büyük veri, artırılmış/sanal gerçeklik (AR/VR), Genom projesi, 3D printing, Telefon bazlı teşhis, hukuksal altyapı ihtiyacı

Konuşmacılara ait açıklamalara detaylara aşağıdaki linklerden  ulaşabilirsiniz

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci: “Pandemi sürecinde sağlık IT’sinde zorunluluktan yapılan yeni yatırımlar salgın sonrası farklı uygulamalarla devam edecek gibi görünüyor”

Google Cloud Ürün Yönetim Direktörü Evren Eryürek: “Sağlık hizmet sunumunda Google işin teknoloji kısmında olacak”

Borda Technology CEO’su Akın Altunbaş: “IoT ile olası ikinci dalgalara ve gelecekteki krizlere hazır hale gelinir”

 EY Yönetici Ortağı ve İnovasyon Lideri Mehmet Gülez: “Telesağlıkla birlikte tedavi ziyaretlerinde azalma devam edecek”

 Assisstbox CEO’su Bora Gül: “Telesağlık sağlık hizmetlerinde erişimi ve kaliteyi artırır, maliyeti ise düşürür”

 Dijital  dönüşüm  ve teknoloji şirketleri sağlık hizmet sunumunun bir parçası olacak ve yatırım maliyetleri artacak 

Türkiye’nin sağlık hizmet kalitesi ve dijital teknolojilerinin entegrasyonu ile Dünya ortalamasının üzerinde

HIMSS EURASİA Konferansı Katılımcılarının, yeni dönem sağlık hizmetlerine yönelik önemli yorumları

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır