Onkoloji Bilgi Sistemi

Hastane bilgi sistemleri içerisinde bulunan bir çok modül ile birimler içerisinde üretilen verilerin bilgisayarda tutulmasına yönelik ara yüzler den oluşmaktaydı. Bunlardan alınan istatistikler, doğruluğu garanti edilemeyen hasta adetleri, yapılan işlem adet bilgilerinden öteye geçemezdi.
e-nabız ve arkasından Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analiz uygulamalarının (SİNA) devreye girmesi ile her birime yönelik, her doktorun yaptığı tedavilerin detaylı bilgilerine ihtiyaç duyulmaya başlandı.
Her birim içim kullanılması gereken hesaplama yöntemleri ve birbirinden çok farklı verilerin ilişkilendirilmesi ve yapılandırılması gerekmektedir.
Artan kanser verisi hacmi göz önüne alındığında, onkoloji bilgi sistemlerinin kullanımı kaçınılmaz görünmektedir
NCBI sayfasında yayınlanan Onkoloji Bilgi Sistemi ile ilgili makalede çeşitli klinisyen ve hemşirelerin görüşleri alınarak onkoloji bilgi sisteminde bulunması gereken bilgiler konusunda görüşler belirlenmiştir.
Kanser Tedavisine için üç ana bölümden gelen veriler
Kanser tedavisi için onkoloji bölümü, radyoterapi bölümü ve kemoterapi bölümünden gelen verilerin toplanması ve analizi gerekmektedir.
Onkoloji bölümü
Onkoloji bölümü için gerekli veriler, yaş, cinsiyet, hastanın adresi, hastanın sosyal ve ekonomik durumu, boy, kilo ve vücut kitle indeksi , ilk değerlendirme verileri, tanı ve tedavi verileri, hastalık ilerleme raporu ve taburcu verileri dahil olmak üzere beş alt kategoride özetlenebilir.
Sonuçlara göre, ilk değerlendirme verileri fiziksel ve klinik muayeneleri, hasta ve ailenin tıbbi geçmişini, ilaç kullanım öyküsünü, gıda ve ilaç alerjisi, olası ameliyat öyküsü, çeşitli ilaçların öyküsü, aile öyküsü, hemşirelik tanısı , ağrı öyküsü, ülser, ilaç etkileşimleri, gıda ve ilaç alerjileri gibi daha birçok öğe takip edilebilmelidir. Tanı ve tedavi verilerinin laboratuvar testleri, ultrasonlar, BT taramaları, MR sonuçlarının yanı sıra patoloji raporunu içerdiği belirtilmiştir.
Radyoterapi bölümü
Radyoterapi bölümünde, hasta onayı, tıbbi geçmiş ve radyoterapi verileri toplanmaktadır. Son tanı, müdahaleler, laboratuvar testleri, ultrason, MRI ve CT tarama sonuçları, biyopsi ve cerrahi, selülojinin ayrıntılarını içeren patoloji sonucu, tümörün derecesi ve evresi ve önerilen tedavi süreçleri bir radyoterapist için önemli verilerdir.
Radyoterapi bazen kitleyi küçültmek için ameliyat öncesinde, bazen de ameliyattan sonra hastayı tedavi etmek için uygulandığı için ne tür radyoterapi gerektiğini bilmek de önemlidir. Diğer gerekli veriler arasında radyasyon dozu, tedavi yeri, tedavi bölümü bulunmaktadır.
Kemoterapi bölümü
Kemoterapi bölümünde gerekli veriler tıbbi geçmiş, laboratuvar test sonuçları ve kemoterapi verileri olmak üzere üç alt kategoriye ayrıldı. Hastanın tıbbi geçmişinin, diğer hastalıklarının ve ilaçlarının kemoterapide çok önemli olduğu, kemoterapi öncesinde tam kan hücresi ve biyokimya gibi bazı laboratuvar testlerinin yapılması gerektiğini ve kan örneklerinin aynı gün veya kemoterapiden önceki gün alınması gerektiği belirtti.
Kemoterapi verileri ile ilgili olarak ilacın adı, dozu, ilacın uygulanma şekli, tedavi ve sevk tarihi, oluşabilecek komplikasyonlar, enjeksiyon kurslarının sayısı ve enjeksiyonlar arasındaki aralıklar önemli verilerdir.
Kanserin farklı aşama verilerinin toplanması
Bu aşamalar, kanser taraması, önleme, teşhis, bakım, akıl sağlığı ve ağrı kesici ve yaşam sonu bakımıdır.
Kanser teşhisi
Kanser teşhisi için tıbbi geçmiş ve laboratuvar test sonuçları, tıbbi geçmiş, şiddetli ateş, şiddetli kilo kaybı, iştahsızlık, uzun süreli baş ağrıları, kemik ağrısı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler, sık kanama, kronik ülserler, solukluk, öksürük ve kramplar, spontan morarma, düzelmeyen soğuk algınlığı gibi semptomlarını içerir. Dahası, sigara ve alkol gibi risk faktörlerinin yanı sıra mesleki risk faktörlerinin de dikkate alınması gerekir.
Kanser bakımı
Tıbbi bakım için gerekli veriler, cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi ve immünoterapi verileridir.
Kaynak:
.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6982650/
.https://touchoncology.com/supportive-cancer-care/journal-articles/information-management-in-oncology/