Microsoft Sağlık İçin Yapay Zekaya 40 Milyon Dolar Yatırım Yaptı
AI for Health (Sağlık için Yapay Zeka) isimli 5 yıllık program, Microsoft’tan 40 milyon dolarlık yatırım aldı.
Teknolojinin tüm sektörleri dönüştürdüğü ve insan yaşamının her alanına etkide bulunduğu bu dönemde, sağlık sektörü de yapay zeka uygulamalarından faydalanmaya başladı. Ancak sağlık sektöründe yapay zeka uygulamaları, diğer birçok sektörle kıyaslandığında daha yavaş gelişiyor. Bunun iki sebebi var. Birincisi, bu teknolojilerin sağlık alanında uygulanabilmesi için pahalı ekipmanlar gerekiyor. İkincisi, sağlık sektörü çalışanlarına bu uygulamaları kullanabilecekleri becerileri kazandırmak oldukça maliyetli. Bu anlamda Microsoft’un sağlık sektöründe yapay zeka uygulamaları için yaptığı 40 milyon dolarlık yatırım, bu engellerin aşılabilmesi için önemli bir adım olacak.
AI for Health Programının İçeriğinde Neler Var?
Microsoft bu program aracılığıyla, kar amacı gütmeyen kuruluşların, akademisyenlerin ve araştırma organizasyonlarının yapay zeka ile ilişkili araştırmalarını hızlandıracak. En son teknolojiye, kaynaklara ve teknik uzmanlara erişmelerine katkı sağlayacak.
Microsof’un aktardığı üzere, bu programın 4 önemli odağı şunlar olacak;
Keşif için Yapılan Araştırmalar: Hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavi sürecini geliştirmek için tıbbi araştırmaların artırılması ve hızlandırılması.
Küresel Sağlık ile İlişkili Kavrayış Kazanmak: Küresel sağlık krizlerine karşı korunmak için, yaşam süresi ve ölüm oranları ile ilgili ortak anlayış geliştirmek.
Sağlık Eşitliği: Sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamayan nüfusa, sağlık erişimi sağlayabilmek ve sağlıktaki her türlü eşitsizliği azaltmak.
Araştırma kapasitesi: Veri işbirlikçileri ve diferansiyel gizliliği de içeren temel araştırma kapasitesini desteklemek.
Microsoft’un İşbirliği Geliştirdiği Organizasyonlar
Seattle Children’s Research Institute: Microsoft, bu organizasyonla birlikte “ani bebek ölümü sendromu” gibi nefes alma bozukluklarının sebeplerini bulmaya çalışıyor. Microsoft, makine öğrenmesi ve veri analitiği yöntemlerinden faydalanılarak bu bozuklukların sebeplerinin bulunması için destek sağlayacak.
Novartis Vakfı: Bu organizasyonla yürütülen çalışmalar cüzzamın ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. Günümüzde her yıl 200.000’den fazla cüzzam vakası ortaya çıkıyor. Ancak erken tanı, hastalığın yayılmasının önüne geçebiliyor. Microsoft’un bu organizasyonla birlikte yürüttüğü çalışma, yapay zeka kullanılarak cüzzamın erken tespitini sağlayacak bir dijital araç geliştiriyor.
IRIS: Yetişkinlerde körlüğün temel sebeplerinden biri olan diyabetik retinopati de erken teşhis ile %95 oranında önlenebilecek bir risk. Akıllı retina görüntüleme sistemi olan IRIS, yapay zeka kullanarak, hastalığın görme yetisini tehdit eden biçimlerini, retina görüntülerini değerlendirerek bulabilecek.
CDDI (Cascadia Veri Keşfi Girişimi): Bu merkez, Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi ve Microsoft ile işbirliği içinde çalışarak, bölgesel bir veri paylaşım ekosistemi kurmayı amaçlamaktadır. CDDI, işbirliklerine, veri paylaşımına ve veriye dayalı araştırmalara olanak sağlamaktadır. Bu programa katılan her kuruluşun araştırma kapasitesini geliştirmesine yardımcı olacaktır.
BRAC : Topluluk odaklı sağlık anlayışı ile yoksulluk içinde yaşayan insanların, kaliteli ve düşük maliyetli hizmetlere ulaşabilmelerini sağlayan bir kuruluştur. Bünyesinde geniş bir “toplum sağlığı çalışanları ağı” barındırmaktadır. Toplum sağlığı çalışanları, merkezi sağlık sistemlerinin ulaşamadığı topluluklara sağlık hizmeti sunan sosyal girişimci sağlık çalışanlarından oluşmaktadır.
PATH : Yetersiz hizmet alan toplulukların ihtiyaçları ile sağlıktaki yenilikleri uyumlu hale getirmeyi hedeflemektedir. Bu organizasyonun yapay zeka ve veri bilimlerini kullandığı alanlar şunlardır;
Rahim ağzı kanseri ve verem gibi hastalıkların teşhisinin ilerletmek,
Salgın hastalıkların tespitini ve müdahalesini geliştirmek,
Sağlık sisteminin daha etkili ve verimli çalışmasını sağlamak.
kaynak: https://www.microsoft.com/en-us/ai/ai-for-health