Koronavirüs Nedir ? COVID 19 Nedir?
Koronavirüs nedir?
Koronavirüsler, yaygın soğuk algınlığına ve aynı zamanda Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) gibi daha ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olabilecek bir virüs ailesidir. İlk koronavirüs 1960’larda keşfedildi.
COVID-19 nedir?
COVID-19, Çin’de ilk kez Aralık 2019’da bildirilen büyük bir salgına yol açan yeni bir koronavirüsün neden olduğu hastalığın adıdır. Bu yeni koronavirüsün adı “SARS-CoV-2” dir.
CDC Genel Müdür Yardımcısı Dr. Anne Schuchat, bu yeni koronavirüsün “soğuk algınlığına veya influenzaya benzer şekilde yayıldığını” söylüyor.
COVID-19 hastalığı ne kadar ciddidir?
Anthony Fauci, “Yeni koronavirüse yakalanan bireylerin büyük çoğunluğu, hafif ila orta şiddette semptomlar yaşayacaklar ,tedavileri evde geçirecekler, semptomları şiddetli soğuk algınlığı veya grip şeklinde ” dedi. Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) Direktörü yaptığı açıklamada. “Küçük yüzdeye sahip bazı kişiler, özellikle tıbbi açıdan kırılgan olanlar, muhtemelen hastaneye yatarak tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyacaklardır.”
DSÖ, “COVID-19’un en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda sızlama ve ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Bu belirtiler genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. ”
CDC ve DSÖ, Çin’de şimdiye kadar gördükleri vakalara dayanarak, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar, bu yeni virüsle enfekte olduklarında ciddi komplikasyonlar için daha büyük risk altında olduğunu söylüyorlar. CDC’nin Ulusal Aşı ve Solunum Hastalıkları Merkezi Müdürü (NCIRD) Dr. Nancy Messonnier, bu yeni koronavirüs ile enfekte olmaları durumunda, mevsim gribinden ciddi hastalık riski yüksek olan aynı kişilerin daha fazla risk altında olduğunu söylüyor. Bu, kronik kalp hastalığı, akciğer hastalığı, diyabet ve bağışıklık sistemini zayıflatabilecek rahatsızlıkları olan insanları içerir. Kanser hastalarında sıklıkla bağışıklık sistemleri zayıflar.
Virüs nasıl yayılır?
CDC’ye göre, virüs esas olarak kişiden kişiye yayılır:
- Enfekte olan ve öksürdüğü veya hapşırdığı biri olduğunda, virüs solunum damlacıklarına yayılabilir.
- Bu damlacıklar, yakın temasta olan (yaklaşık 6 fit içinde) insanların ağızlarına veya burunlarına ulaşabilir ve bu da bir enfeksiyona yol açabilir.
Damlacıklar ayrıca insanların dokunabileceği yüzeylere de inebilir. Bir kişi daha sonra ağzına veya burnuna dokunursa, bu muhtemelen bir enfeksiyona neden olabilir.
WHO, “çalışmalar, koronavirüslerin (COVID-19 virüsü hakkında ön bilgiler dahil) yüzeylerde birkaç saat veya birkaç güne kadar hayatta kalabileceğini düşündürmektedir… Bir yüzeye bulaşabileceğini düşünüyorsanız, öldürmek için basit dezenfektanla temizleyin. virüs ve kendinizi ve başkalarını korumak. ”
Yeni koronavirüse karşı bir aşı var mı?
Virüse karşı henüz COVID-19’a neden olan bir aşı mevcut değildir. Birçok ilaç şirketi aşılar ve tedaviler üzerinde çalışıyor. Bununla birlikte, NIH Fauci’ye göre, bir aşının mevcut olması muhtemelen en az bir yıl veya bir buçuk yıl olacaktır.
Antibiyotikler COVID-19 tedavisinde kullanılabilir mi?
Hayır. Antibiyotikler sadece bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için çalışır, virüsleri değil. Bu noktada COVID-19’u tedavi etmek için özel olarak hiçbir ilaç onaylanmamıştır, ancak bazı ilaçlar hastalığın semptomlarını tedavi etmede yardımcı olabilir.
Ve şu anda çevrimiçi ve başka yerlerde ortaya çıkan bazı iddialara rağmen, COVID-19’a karşı herhangi bir diyet veya başka takviyenin yardımcı olduğu gösterilmemiştir.
Kaynak: https://www.cancer.org/latest-news/common-questions-about-the-new-coronavirus-outbreak.html