Kamu, Üniversite ve Özel Hastanedeki HBYS’ ler Neden Aynı Değildir?

Kamu, Üniversite ve  Özel Hastanedeki HBYS’ ler Neden Aynı Değildir?

Hastane bilgi yönetim sistemleri (HBYS), en basit şekilde hastanelerin yönetim ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış yazılım sistemi olarak tanımlanabilir.

Sağlık Bakanlığı, sağlık kurumlarında kullanılacak HBYS yazılımlarını  Kayıt Tescil Sistemi üzerinden yayınlanmaktadır. Ancak Sağlık Bakanlığı belirlediği kriterleri sağlayan HBYS lerin kendi içersin  de bir gruplandırmaya gerek duymamıştır. Oysa   HBYS’ ler birbirlerinin yerine ikame edilemeyecek kadar farklı özelliklere sahiptirler.

 HBYS’lerin  kullanıldıkları yerlere göre farklılıkları

HBYS’ lerin gelişmesi için ilgili mevzuatlar, teknolojik gelişmelerin yanında önemli bir yer tutan kullanıcı istekleridir. Kullanıcı istekleri benzer  özelliklere sahip sağlık kurumlarından benzer özellikte  isteklerin gelmesi nedeniyle , bir guruba odaklanmış firmaların HBYS’ leri odaklandıkları grubun isteklerine göre gelişme göstermekte diğer gruba hizmet veren HBYS’ lerden farklı özelliklere sahip olmaktadır. Örneğin kamu hastaneleri ağırlıklı çalışan  HBYS  özllikleri ,  özel hastane veya üniversite hastaneleri ağırlıklı çalışan HBYS’ler  ile farklı özelliklere sahip olmaktadır. Aynı şekilde kamu hastanelerinde çalışan ancak ağırlıklı eğitim araştırma hastanesinde de çalışan HBYS ile ağırlıklı ilçe hastanelerinde çalışan HBYS özellikleri birbirinden yine farklı özellikler taşıyabileceği gibi  büyük özel hastanelerde hizmet veren HBYS  ile küçük özel hastanelerde çalışan HBYS’ler arasında çok büyük farklılıklar vardır.

HBYS’ lerin  kullanım yerlerine göre farklarını , Kamu hastaneleri, Üniversite hastaneleri, Özel hastanelere yönelik olmak üzere 3 grupta değerlendirebiliriz.

1-Kamu Hastaneleri HBYS uygulamaları 

Sağlık Bakanlığı son yıllarda dijitalleşme konusunda gösterdiği ilerleme sonucunda kamu hastaneleri HBYS’leri, özel hastaneler  ve üniversite hastanelerinden daha kapsamlı ve dijital hastane özelliklerine sahip uygulamalar  olmuşlardır. Hastanın ilk girişinden taburcu olasıya kadarki süreç ve SGK faturalandırma aşamaları, doktor formları , hemşire formları, orderlar, tamamen dijital ortamda takip edilebilmekte , bir çok işlem otomatik olarak yapılmaktadır.  Kamu hastane HBYS’ lerinin  PACS , laboratuvar yazılımları kendilerine ait olması nedeniyle  entegrasyon sorunu yaşamadan kullanabilmektedirler. Kamu HBYS uygulamaları   1000 yatak üstü ve il bazında tek merkezden çalışabilecek büyük uygulamalarda kullanılabilecek özelliklere sahip uygulamalar olup bir çok hastanenin işlemleri merkezi olarak yapılabilmektedir. Kamunun en önemli önceliği olan  yapılan işlemlerin faturaya yansıtılması , gelir kaçağının en aza indirilmesine dayanmaktadır. Bu nedenle  Kamuda çalışan HBYS ‘lerde yapılan işlemlerin faturalandırma süreçleri tüm detayları ile takip edilmektedir.Bunu yanında Sağlık bakanlığı kalite süreçleri ve HİMMS stage 6 için gerekli olan klinik karar destek sistemleri  temel seviyede bile olsa yapılabilmektedir.

Ancak, kamu hastaneleri  HBYS’ leri mevzuat ağırlıklı olarak yapılandırılmışlardır. Kamu  hastanelerinde yapılan işlemlerin mevzuat çerçevesinde tüm hastaneler için küçük farklarla aynı işlemlerin benzer süreçlerle  yapılması nedeniyle Kamu hastane HBYS ‘leri daha kuralcı ve katı bir yapıya sahip olup her hastanenin isteklerine yönelik esnekliğe sahip olamayabilirler. Diğer taraftan kamu da kullanılan HBYS yazılımları, kamunun  daha az ihtiyaç duyduğu   klinik süreçler, çeşitlendirilmiş tahsilat özellikleri (çek ,senet,açık hesap ,vezne de indirim …)  , finansman , maliyet muhasebesi, anlık stok yönetimi gibi konularda daha kısıtlı özelliklere sahiptir.

Diğer taraftan kamuda kullnılan tüm HBYS ler aynı özellikte değildir. Yine hizmet verdikleri hastanelerin büyüklük ve branşlarına göre farklı özellikte  olabilmektedirler.  Onkoloji , kardiyoloji  gibi uzmanlıkların ,kan merkezi, sterilizasyon gibi uygulamalrı tü detyı ile kullanan eğitim araştırma  hastanelerindeki HBYS ile  ağırlıklı olarak  il veya ilçelerde   kullanılan HBYS ler  ler arasında fark vardır. Diğer bir fark ise  kamu hastanelerinde hizmet verdiği halde  il bazında tek bir merkezden hizmet verme özelliklerine sahip olmayan HBYS ler mevcuttur. Bu öncelikle yazılım altyapısının buna uygun olup olmadığı ile ve  ildeki farklı ölçek ve branşlardaki hastanelerin aynı uygulama ile tek merkezden yönetilmesi için gereken  merkezi kodlama sistemleri gibi özellikler önemli farklardır

 2-Üniversite Hastane HBYS’leri

Üniversite hastaneleri diğer hastanelerden farklı olarak  aynı muayeneyi paylaşan intörn doktorlar ile birlikte  çalışıyor olmaları, ve hocaların araştırmalarına uygun özellikleri taşıyor olmalı.Üniversite hastanelerindeki HBYS’ lerin belki de en önemli özelliği ise  birbirinden çok farklı olabiliyor olması.  Bu nedenle her HBYS’ nin  üniversite hastanelerinin taleplerine hızlı cevap verebilecek altyapıda olması ve firmanın buna odaklı olması en önemli özelliktir. Klinik süreçler kamu  ve özel hastanelerinden çok daha detaylı takip edilmesi gerekmektedir.

3-Özel  Hastaneler, Sağlık Kurumları HBYS’leri

Özel sağlık Kurumlarındaki HBYS’ ler  Üniversite ve kamu HBYS’ lerin den  farklılıkları çok esnek olmaları her süreçte manuel müdahaleye izin vermesi nedeniyle her yönetimin isteklerini karşılama özellikleri ön plandadır. Özel hastanelerin tahsilat  ve ücretlendirme alternatifleri  yönünden zengin seçenekler sunmaktadırlar.  Faturalandırma ve tahsilattaki çeşitliliğin yanında yurt dışı  ve yurt içi  özel sağlık sigorta şirketleri ile olan anlaşmaların uygulanması ve tahsilatı sırasındaki çeşitlilik özel hastane HBYS ‘lerinde bulunması gereken özelliklerdir.  Özel hastaneler özel kuruluş olması sebebiyle  verimlilik, karlılığın izlenebilmesi buna engel uygulamalar konusunda sistem üzerinden önlemeye yönelik düzenlemeler yapılabiliyor olmalı.Bu da gösteriyor ki özel hastane HBYS leri her türlü esnekliği gösterebilecek yapıda olmalı. Özel hastane HBYS’ lerinde Muhasebe, finansman yönetimi konuları daha gelişmiştir.Maliyete etken konular HBYS üzerinden daha fazla takip edilme ihtiyacı  doğmaktadır.

Ancak, yönetimlerin müdahalesine çok açık olan  esnek yapının getirdiği manuel uygulamalar özel hastane HBYS’ lerinin  tutarlılığını ve gelişimini engellemekte , yazılımın otomatik yapabileceği işlemler manuel yapılmaya devam etmektedir. Özel hastanelerin ölçek ve içerik  açısından birbirleri arasındaki büyük farklar nedeniyle  örneğin kurumsal bir özel hastanede başarılı çalışan bir uygulama küçük orta ölçekli bir özel hastanede  gereksiz işlemlerin bulunduğu bir uygulama olarak memnuniyet sağlamamaktadır.

Özel hastanelerden istenen  bir çok yazılı döküman nedeniyle  özel hastanelerin dijitalleşmesinin önünde büyük engel oluşturmuş, bu nedenle özel hastane HBYS ‘leri dijital uygulamalar için gelişememişlerdir.

Özet olarak HBYS yazılımlarının kullanım yerlerine göre   içerik, ölçek, esneklik ve derinlik özelliklerinden kaynaklı bir çok farklı özellikleri bulunmaktadır.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır