İtalya’da Coronavirus Salgınının Tüm Yönleri

İtalya’da Coronavirus  Salgınının Tüm Yönleri

Avrupa Birliği’ne üye bir ülke ve popüler bir turizm merkezi olan İtalya, 30 Ocak’ta Çinli turistlerde iki COVID-19 pozitif vakanın rapor edildiği koronavirüs den  etkilenen ülkeler listesine katıldı.

İtalya şu anda Avrupa’da ve Çin dışında en fazla sayıda koronavirüs vakasına sahiptir.
İlk olarak Kuzey İtalya’da sınırlı olan enfeksiyonlar sonunda diğer tüm bölgelere yayılmıştır. Asya, Amerika ve Avrupa’daki birçok ülkeden  İtalya’ya kadar geldi . Bir çok yabancı İtalyan ziyaretçide  koronavirüs pozitif teşhis edildi.

İtalyanların bulunduğu tüm ülkeler  COVID-19 görülmekte

Koronavirüs bulaşmış en az 27  ülkenin hastalığı İtalya veya  İtalyan kökenli  olduğu  görülebilir.

Bu ülkeler Avusturya, Bosna Hersek, Güney Afrika, Yunanistan, Rusya, Hollanda, komşu İsviçre, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, İrlanda, Arjantin, Ukrayna, İzlanda, Fas, Letonya, Ürdün, Tunus, Andorra, Lüksemburg, Meksika, Dominik Cumhuriyeti , Litvanya, Nijerya, Danimarka, Kuzey Makedonya, Romanya ve Brezilya.

Coronavirus (nCoV): İtalya COVID-19 koronavirüs vakaları ve ölümleri

İtalya COVID vakaları 12 Mart’ta 15.113’e ulaştı ve Asya dışındaki en büyük koronavirüs salgını oldu. İtalya, Güney Kore’nin yerini, Kore’den daha yüksek oranda artan vakalarla dünyanın en çok etkilenen ikinci koronavirüs ülkesi olarak değiştirdi.
COVID-19 İtalya’nın ölü sayısı 1.016’ya ulaştı ve son birkaç günde keskin bir artış yaşandı. Papa ve Roma Katolik kilisesinin genel merkezine ev sahipliği yapan Vatikan, ilk koronavirüs vakasını 06 Mart’ta bildirdi.
İtalyan koronavirüs vakaları, Şubat ayının üçüncü haftasında birkaç yüz, Mart ayının ilk haftasında 3.000’in üzerine çıkarak 10 Mart’ta 10.000’i geçti.

İtalya’daki koronavirüs vakaları neden yüksek

İtalya’daki çok sayıda koronavirüs enfeksiyonu vakası, Çin ile genişleyen hava yolculuğu ile açıklanabilir.
İtalya, iki ülke arasındaki hava bağlantılarının bu yılın üç katına çıkmasından sonra Çin ile en fazla hava bağlantısı olan Avrupa ülkesidir.
İtalya, turizmi genişletmek amacıyla iki ülke arasındaki hava bağlantılarını genişletmek için 2020 Ocak ayı başında Çin ile bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladı.
Çin’e haftalık yolcu uçuşlarının 108 ve 56’dan 2021 ve 2022’ye kadar artırıldığı açıklandı.
İtalyan hükümeti daha önce ülkenin geri kalanında değil, kuzey bölgelerinde güçlü önlemler aldı. Pan-İtalya’da kaydedilen vakalarda, daha kapsamlı tedbirler alınmadığında  koronavirüsün ne kadar uzağa gidebileceği tahmin edilemez.

İtalya’daki Coronavirus: Etkilenen şehirler ve bölgeler

İtalya’nın başlarında en çok koronavirüs etkilenen şehirler ve bölgeler Lombardiya, ardından Emilia-Romagna, Veneto, Marche ve Piemonte’dir.

En kalabalık ikinci İtalyan şehri Milano, Lombardiya’da bulunuyor.
İtalya’da koronavirüs bulunan diğer bölgeler Toscana, Campania, Lazio, Liguria, Friuli Venezia Giulia, Sicilia, Puglia, Umbria, Abruzzo, Trento, Molise, Calabria, Sardegna, Valle d’Aosta, Basilicata ve Bolzano’dur.
Koronavirüsün ülkenin sadece kuzeyindeki 11 kasaba ile sınırlı olduğunu belirten birkaç gün içinde, İtalyan hükümeti pandemi ülke çapında hızla yayıldığından durumu hafife aldığını fark etti.

İtalya, koronavirüsten en kötü etkilenenler arasında

Coronavirüs vakalarının ülkeye göre milyon nüfus başına analizi, İtalya’nın COVID-19 korona virüsünden Çin’den daha fazla etkilendiğini göstermektedir.
İtalya, 06 Mart’ta San Marino, Kore ve İzlanda’dan sonra en çok etkilenen dördüncü koronavirüs ülkesiydi.

Coronavirus önlemleri ve İtalya üzerindeki etkisi

WorldPop ön analize göre,  Çin’e seyahat eden koronavirüsde yüksek riskli 30 ülke içinde  İtalya  19.

İtalyan hükümeti, koronavirüs salgınının ilk dönemlerinde toplu yapılan aktiviteleri  askıya alınması gibi önlemler aldı ve sonunda havaalanlarında eğitim kurumlarının kapatılmasını ve hijyen / dezenfeksiyon önlemlerini açıkladı.
İtalya Ulusal Sağlık Enstitüsü (Istituto Superiore di Sanità)  kişiler arasında  mesafeyi önermiş ve yaşlı nüfusun daha şansız olduğunu kabul etmiştir.

ABD de dahil olmak üzere diğer birçok ülke, zorunlu olmadıkça, İtalya’ya seyahat etmekten geçici olarak kaçınmayı tavsiye etti.

COVID-19: İtalya karantinada

İtalyan hükümeti, 08 Mart’ta ülkenin geri kalanına yayılmayı önlemek için ülkenin kuzeyindeki etkilenen bölgelerin karantinaya alındığını  açıkladı.

İki gün içinde  ülke genelinde nCoV vakaları tespit edilmesi nedeniyle  karantina tüm İtalya’ya yayıldı. Karantina süresi , yeni vakaların ve ölümlerin ne kadar sürede azalacağına göre belirlenecektir.
Wuhan koronavirüs salgınından bu yana ülke çapında bir kilitlenme ilan eden tek ülke İtalya’dır.

İtalya havaalanlarında etkisi hissediliyor: Çin’e seyahat kısıtlamaları ve uçuş iptalleri

İtalya, Çinli bir  ziyaretçide e koronavirüs tespit edilmesinin ardından 31 Ocak’ta Çin’e yapılan tüm  hava yolculuğunun geçici olarak kapatıldığını duyurdu.
Ryan Air gibi İtalyan havayolları önleyici tedbirler almaya başladı ve Slovakya, Polonya ve Litvanya’ya seyahat eden yolcular tarafından form doldurulması istedi.

Spor etkinlikleri, okullar ve üniversiteler kapalı

İtalyan hükümeti, olası koronavirüs yayılımını önlemek için taraftarları ilk olarak Nisan ayı başlarına kadar spor etkinliklerine katılmalarına izin vermedi.

Oyuncuların  güvenliği sağladı ve koronavirüs korkusu nedeniyle spor faaliyetlerinin iptallerinden kaçındı. Salgının yayılım hızındaki artış nedeniyle yapılan acil durum çağrısından sonra tüm  spor karşılaşmaları  iptal etti.

Koronavirüs pozitif vakalar bildiren Lombardiya, Veneto ve Emilia-Romagna’daki spor olaylarının geçici olarak askıya alındığı açıklandı.
İtalya’daki okulların ve üniversitelerin de kapatıldı

COVID-19: İtalya turizme etki edecek

İlk tahminlere göre, İtalya, koronavirüs nedeniyle turizm gelirinde 6.4 milyar £ (8.3 milyar $) kaybeceği öngörülüyor.
Oteller ve restoranlar gibi ilgili endüstrilerin COVID-19’un etkileri nedeniyle önemli bir düşüş beklenmektedir.
Tüm ülke karantinaya alındığında , sanayi üzerindeki etkinin ilk tahminlerden çok daha derin olması muhtemeldir.

COVID-19’un İtalya üzerindeki ekonomik etkisi

İtalya, COVID-19’un en az iki ay boyunca daha düşük GSYİH ile sonuçlanmasını bekliyor. Hükümet, koronavirüs etkisiyle başa çıkmak için yaklaşık 28.3 milyar dolarlık bir harcama yapılacağını  açıkladı.

Kaynak :https://www.pharmaceutical-technology.com/features/covid-19-italy-coronavirus-deaths-measures-airports-tourism/

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır