HIMSS + EURASIA, GENİŞ BİR KATILIMLA BAŞLADI
HIMSS + Eurasia, Bakanlık Düzeyinde İş Bağlantılarına Sahne Olacak
T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca:
“Bu millet, geliştirdiği her hayırlı hizmeti tüm dünya ile paylaşmaya her zaman hazırdır”
T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci:
“E-Nabız, 55 milyondan fazla kullanıcısı ile dünyanın en büyük kişisel sağlık kaydı sistemidir”
HIMSS Başkanı & CEO’su Hal Wolf :
“Sağlıkta dönüşüm ile küresel sağlık ekosistemini birbirine bağlamak gerek”
Türkiye ve konuk ülkelerle sağlıkta bilişim ve teknoloji alanında işbirliklerine ve istişare ortamlarına zemin oluşturan HIMSS + Eurasia, 17 Kasım Çarşamba günü, Antalya Kremlin Palace Asteria’da başladı. HIMSS + Eurasia’nın açılışı T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın ev sahipliğinde Bosna-Hersek Sivil İşler Bakanı Ankica Gudeljević, Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Alymkadyr Beishenaliev, Filistin Sağlık Bakanı Mai Salem Alkaila, Namibya Sağlık Bakanı Shangula Kalumbi, Tacikistan Sağlık Bakanı Jamoliddin Abdullozoda ve Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Elsevar Aghayev katılımı ile gerçekleşti. T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve yabancı bakanlar ile birlikte T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, HIMSS Başkanı & CEO’su Hal Wolf ve HIMSS Başkan Yardımcısı Bruce Steinberg de birer konuşma yaptı.
T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca:
“Bu millet, geliştirdiği her hayırlı hizmeti tüm dünya ile paylaşmaya her zaman hazırdır”
HIMSS + Eurasia açılış konuşmasında Türkiye’nin COVID-19 ile mücadelede dijital sağlık altyapısının topluma sağladığı faydaları güçlü bir şekilde hissettiğine vurgu yapan T.C. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Salgında özellikle güçlü bilişim altyapımızın sağladığı avantajları dost ülkelerle paylaşmaya hazır olduğumuzu, sağlık alanında uluslararası dayanışmaya her zaman olduğu gibi bugün ve gelecekte de güçlü katkı sağlayacağımızı bir kez daha vurgulamak isterim. Bilmenizi isterim ki bu millet, geliştirdiği her hayırlı hizmeti tüm dünya ile paylaşmaya her zaman hazırdır. Ev sahipliğini yaptığımız HIMSS Eurasia 2021 sağlık bilişimi ve teknolojileri konferansının bu kapsamda güçlü bir etkileşime katkı sunacağına inanıyorum. Hem ülkemiz hem de bölge ülkeleri için işbirliği çok daha güçlenerek devam edecektir” diye konuştu.
Dijital hastane açısından HIMSS mükemmeliyet seviyesi olan Seviye 7’ye ulaşmış hastane sayısına bakıldığında, Türkiye haricinde tüm Avrupa’da 5 hastanenin Seviye 7’ye sahip olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Koca, “Ülkemizde ise yeni validasyon süreçlerini eksiksiz yerine getirerek seviye 7’ye ulaşan Tire Devlet Hastanesi, Yozgat Şehir Hastanesi, Ödemiş Devlet Hastanesi, Bahçelievler Devlet Hastanesi ve Isparta Şehir Hastanesi ile toplam 5 hastanemiz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra validasyonunu tamamlayarak seviye 6 konumuna gelen hastane sayımız 66’ya ulaşmıştır. Diğer taraftan ağız ve diş sağlığı merkezlerinin dijitalleşme süreçlerinde, ülkemizde çok kısa bir sürede 14 ağız ve diş sağlığı merkezimiz Seviye 6, iki merkezimiz ise seviye 7 olarak tescillenmiştir” diye konuştu.
T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci:
“E-Nabız, 55 milyondan fazla kullanıcısı ile dünyanın en büyük kişisel sağlık kaydı sistemidir”
Türkiye’nin pandemi sürecinde dijital sağlık araçlarıyla güçlü bir mücadele ortaya koyduğuna ve dünyaya örnek olacak birçok uygulamayı sağlıkçılar ve vatandaşların hizmetine sunduğuna vurgu yapan T.C. Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, 55 milyondan fazla kullanıcısı olan dünyanın en büyük kişisel sağlık kaydı sistemi olan e-nabız’ın sağladığı avantajlardan bahsetti. Hayat Eve Sığar uygulaması ile Türk vatandaşlarının kendilerini daha güvende hissettiklerini söyleyen Birinci, HES kodu uygulaması ile ilgili olarak “Bugüne kadar nüfusumuzun yüzde 97’si HES kodu almış ve 10 milyarın üzerinde HES kodu sorgulaması yapılarak güvenli sosyal hayatın kesintisiz olarak devam etmesi sağlanmıştır. 23 milyondan fazla risk uyarısı veren sistem ile, seyahat, ziyaret ve toplu alanlarda diğer insanlarla temasın önüne geçilmiştir” diye konuştu.
Pandeminin kontrol altına alınmasında en önemli aksiyon olan filyasyon ve izolasyon
takip sistemi mobil uygulaması FİTAS ile filyasyon ekiplerinin 9 milyon kilometre yol kat ederek dünyanın etrafını 228 kez dolaşmış kadar mesafe aldıklarını ve Covid pozitif ve temaslı vatandaşlara şifa olduğunu ifade eden Birinci, pandemi ile birlikte gelecek 5-7 yıla projekte edilen dijital olgunlaşma seviyesine 2023 yılında ulaşılmış olacağını ön görebildiklerini sözlerine ekledi.
HIMSS Başkanı & CEO’su Hal Wolf :
“Sağlıkta dönüşüm ile küresel sağlık ekosistemini birbirine bağlamak gerek”
HIMSS + Eurasia’ya dijital bağlantı ile katılan HIMSS Başkanı & CEO’su Hal Wolf, modern küresel sağlık hizmetlerinin zorluklarının insanları yeni çözümler bulmaya ittiğini söyledi. Bilginin gücü ve teknoloji sayesinde sağlık sistemlerini geleceğe taşımak amacı ile yol almaya devam ettiklerini kaydeden Wolf, sağlıkta dönüşüm ile küresel sağlık ekosistemini birbirine bağlamak gerektiğini ve “öngörülen analitikler”, “yönetişim”, “iş gücü” ve “beraber çalışabilirlik” kavramlarının ekosistemin 4 önemli ayağı olduğunu sözlerine ekledi.
HIMSS Başkan Yardımcısı Bruce Steinberg:
“Türkiye dijital materyallerin haritalanması süreçlerini gerçekleştiren ilk ülkelerden biri oldu”
Geçtiğimiz yıllar herkes için sağlık sistemleri ve vatandaşlar için zorlu olduğunu belirten HIMSS Başkan Yardımcısı Bruce Steinberg, bu dönemde verinin öneminin herkes tarafından öğrenildiğine dikkat çekti. Kanıta dayalı tedaviler ve dijital metarlallerin gücünün pandemi ile birlikte daha net anlaşıldığını söyleyen Steinberg, bu süreçlerde Türkiye’nin dijital materyallerin haritalanması süreçlerini gerçekleştiren ilk ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekledi.
Konuk ülke Bakanları Türkiye’nin tecrübesini ülkelerindeki sağlık sistemine yansıtmak üzere işbirliği görüşmeleri yapacak
HIMSS + Eurasia’nın açılışında konuşan konuk ülke bakanları Türkiye’de bulunmaktan ve sağlık alanındaki gelişmeleri takip edebilecek olmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Alymkadyr Beishenaliev Türkiye’nin sağlıkta dijitalleşme uygulamalarını ve geldiği noktayı paylaşarak sağlıkta sağlanan tüm imkanları herkese sunulabileceğini göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bosna-Hersek Sivil İşler Bakanı Ankica Gudeljević ise yenilikçi dijital teknolojileri ile Türkiye’nin sağlık alanında güçlü işbirlikleri sağlayacağına dikkat çekti.
Türkiye’nin uluslararası çapta böylesine büyük bir organizasyona imza atmasından dolayı memnuniyetlerini dile getiren Filistin Sağlık Bakanı Mai Salem Alkaila, Filistin’de bulunan iki hastanenin Türk hastanesi olarak anıldığını, Türk bir firmanın dijital kayıt sistemini kullanarak her bir hasta için eşsiz kayıtlar oluşturduklarını ve HIMSS + Eurasia’dan dijital sistemlerine ilişkin planlar yaparak ayrılmak istediklerini belirtti.
Pandeminin sağlık sistemindeki tıbbi kaynaklar, aşılar, insan kaynaklar konusunda açıkları ortaya koyduğuna değinen Namibya Sağlık Bakanı Shangula Kalumbi konuşmasında sağlık ve ekonomi ile sağlık ve üretkenlik arasındaki ilişkilerin görmezden gelinemeyeceğine dikkat çekti.
Türkiye’nin modernliği ve dijitalleşmesi ile dünya ülkelerinin önünde olduğunu gördüklerini belirten Tacikistan Sağlık Bakanı Jamoliddin Abdullozoda, vatandaşlarına sunacakları sağlık hizmetlerinde bu tecrübeden faydalanmaya hazır olduklarını belirtti. Azerbaycan ve Türkiye’nin her dönemde birbirine destek olan iki ülke olduğuna ve sağlık bakanlıkları ve üst düzey delegasyonlarının sürekli temas halinde olduğuna vurgu yapan Azerbaycan Sağlık Bakan Yardımcısı Elsevar Aghayev ise pandeminin ilk gününden itibaren de işbirliği ve bilgi alışverişlerinin sürdüğünü söyledi. Turkovac aşısının başarısından duydukları memnuniyeti dile getiren Aghayev aşının 3. faz denemelerine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.
TÜSEB Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahiplerini buldu
TÜSEB tarafından, yaptığı çalışmalarla sağlık bilim ve teknolojilerine gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış kişilere verilen TÜSEB Teşvik Ödülüne beş bilim
insanı layık görüldü. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tolga Çukur, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tuğba Şişmanlar Eyüboğlu, Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nden Doç. Dr. Işıl Gazioğlu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Acar TÜSEB Teşvik Ödülü sahibi oldu. HIMSS + Eurasia kapsamında ödüle layık görülen bilim insanlarına ödüllerini Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan verdi.
HIMSS + Eurasia 3 gün boyunca devam edecek
T.C. Sağlık Bakanlığı ve HIMSS işbirliği ile Antalya Kremlin Palace Asteria’da ve ExpoNext Dijital Kongre ve Fuar platformunda hibrit olarak yapılan HIMSS + Eurasia, 19 Kasım Cuma gününe kadar devam edecek.
T.C. Sağlık Bakanlığı’nın destek ve himayeleri başta olmak üzere TOBB, TİM, KOSGEB, OHSAD, İEİS, ÜHB, İVEK, AİFD, TÜSAP, MÜSİAD, İSEK ve OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi ile üniversiteler ve özel hastanelerin desteğinin yanı sıra bölge ülkelerinin sağlık otoritelerinin katılımıyla gerçekleşecek HIMSS + Eurasia Konferansı, inovasyona dayalı sağlık çözümleri ve en iyi BT uygulamaları ile buluşma fırsatları sunacak.
Dijital hastane, e-sağlık, sağlıkta akıllı sistemler ve teknolojiler, yeni teknolojiler, yapay zekâ ve ileri uygulamaların sergileneceği sağlık bilişimi fuarı da bu kapsamda sağlık bilişim firmaları ile kamu, özel sektör ve akademiden sağlık yöneticileri ve sağlık BT profesyonellerini aynı çatı altında buluşturacak. Sektör oyuncularının ticari bağlantılar kurarak işbirliği fırsatları yakalayabileceği fuar alanının yanı sıra etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek B2B görüşmeler de hedef kurum ve alıcılarla görüşme ortamları sağlayacak.