Hibrit Telesağlık Hizmetine Ne Kadar Hazırız?
Tele sağlık sistemlerinin, giyilebilir cihazların, uzaktan hasta takip sistemlerinin her geçen gün daha kullanılabilir olması, yüz yüze sağlık hizmetinin, tele sağlık uygulamaları ile birlikte kullanımını artıracak, hibrit sağlık hizmeti hayatımızda daha fazla yer alacaktır.
Hibrit sağlık hizmeti, yüz yüze sağlık hizmetlerinin tele sağlık ile birlikte yapılmasını ifade eder. Hibrit sağlık hizmetleri, salgın ile gündemimize girmiş, hastaneler, yüz yüze tedavi uygulamaları ile tele sağlık uygulamalarını birlikte devreye almaya çalışmışlardır.
Yaklaşık 1 yıldır devam eden pandemi sürecinde hem fiziksel, hem sanal olarak yapılmaya çalışılan hibrit sağlık hizmeti, bundan sonra geri dönülmez şekilde teknolojilerini bu yönde geliştirecektir. Bu süreçte pandemiden dolayı uzaktan hasta bakımı konusunda zorlanan hastanelerin kullanmaya çalıştığı bir çok telesağlık ürünü hibrit sağlık sistemi içerisinde kalıcı olmaya çalışacaktır. Pandemi süresince zorunlu kullanılmaya çalışılan telesağlık uygulamaları, pandemi sonrasında yüz yüze bakım ile birlikte ihtiyaç olarak kullanılmaya devam edecektir.
Sağlık hizmeti hibrit telesağlık olarak devam edecektir
Telesağlık ile, işten izin alma, evdeki bakıma muhtaç yaşlı veya çocuk bakımı, ulaşım zorlukları gibi zorlukları yaşamama konforunu yaşarken , yüz yüze muayene olan hastalarda daha az kalabalık hastanelerde sağlık hizmeti alma konforuna sahip olabilecektir. Hibrit sağlık hizmetleri ile, hastaların evlerinde konforlu sağlık hizmeti alması sağlanırken, hastanede daha kaliteli yüz yüze sağlık hizmeti alması sağlanacaktır.
Bundan sonra hiçbir sağlık kurumu telesağlık uygulamaları olmadan sadece yüz yüze muayene ile devam edemeyecektir. Doktorun her zaman hastasını görmesi, fiziksel olarak muayene etmesi mutlaka gerekecektir. Diğer taraftan tele sağlık teknolojileri ile yapılabilecek bir çok şey vardır. Bu nedenle iki bakım modeli birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir.Bundan sonrada sağlık hizmetinin yeni şekli hibrit sağlık hizmeti olarak devam edecektir.
Hibrit sağlık hizmeti ile hem yüz yüze hem sanal teknolojiler ile birleşerek hastalar ve sağlık merkezleri için çok daha konforlu, kaliteli sağlık hizmeti deneyimi başlamış olacaktır. Bunun sağlanabilmesi için var olan teknoljilerinden özellikler hastanelerde kullanmakta olduğumuz HBYS lerin, hibrit sağlık sistemine yönelik süreçleri sitemlerine uyarlamaları gerekecektir.
Hibrit sağlık hizmetlerinin işler hale gelmesi
Hibrit sağlık hizmetleri Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tam anlamıyla işler halde değildir. Hibrit sağlık sisteminin işler hale getirilmesi için sağlık hizmetlerinde taraf olan kurumların gerekli düzenlemeleri yapması, hibrit sağlık hizmeti için gerekli süreçler oluşturmalı, sorunlara çözüm bulmaları gerekmektedir.
Hibrit sağlık hizmetlerinin işler hale getirilmesi için
1-Özel sağlık hizmeti veren kurumlar
2-Ödeme kurumları (Sosyal güvenlik kurumu ve özel sağlık kuruluşları, ilgili dernek veya vakıflar ) ve
3-T.C. Sağlık Bakanlığı
Bu kurumların hibrit sağlık hizmeti ile ilgili sorunların çözülebilmesi için telesağlık teknolojilerinin temel standartlarının neler olduğu , klinik iş akışlarına nasıl dahil edileceği ve daha iyi tedaviyi, düşük maliyet ile nasıl sağlanacağına yönelik sistemleri geliştirmeleri gerekmektedir.
Yüz yüze sağlık hizmetinden hibrit sağlık hizmetine geçiş aşamaları tanımlanmalı, tüm paydaşlardan alınacak geri dönüşler ile gelişmesi sağlanmalıdır.
Telesağlık ve Hibrit sağlık Hizmeti Geleceği
Tele sağlık sistemlerinin, giyilebilir cihazların, uzaktan hasta takip sistemlerinin her geçen gün daha kullanılabilir olması, yüz yüze sağlık hizmetinin, tele sağlık uygulamaları ile birlikte kullanımını artıracak, hibrit sağlık hizmeti hayatımızda daha fazla yer alacaktır.
Evden hasta takip cihazları, giyilebilir cihazlar, tele sağlık uygulamaları ile hastalıkların tespiti, teşhisi ve erken müdahaleleri sağlamak için yeni fırsatlar yaratacaktır. Önümüzdeki yıllarda sağlık teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak sağlık hizmetlerinin sanal ortamda daha fazla yapılacaktır. Tahlillerin bile evden yapılıp, gelişmiş görüntüleme teknikleri, ve yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi yüz yüze sağlık hizmetinin kalitesine olumlu katkı sağlayacaktır. Hibrit sağlık hizmetleri içerisindeki fiziksel tedavi önemini hiç bir zaman yitirmeyecek ancak evde bakım teknolojilerinin gelişmesi sanal tedavi hizmetlerinin artışı sağlık hizmetlerine çok olumlu katkıları olacaktır.
Tele sağlık uygulamaları pandemi döneminde kaçınılmaz şekilde gündemimize girmiş ise de beklenen gelişme olamamıştır. Ülkemizde de dünyada da sağlık kurumları arasında başarılı uygulamalar dan daha çok başarısız denemelerin olduğu görülmektedir. Hastalar ve sağlık çalışanları açısından hala bir çok çekinceler mevcuttur. Tele sağlık kullanımı konusunda güçlü bir işbirliği oluşmamıştır
Ancak tüm şartlara rağmen sanal tedavi gelişmesini sürdürmekte, araştırma şirketleri sanal tedaviden faydalanan hastaların her yıl artış gösterdiğini belirtmektedir.Araştırmalar telesağlık uygulamasının hastaların beklentisi her geçen gün artmakta olduğunu belirtmektedir.
Pandemi sonrası hastanelerin normal hizmet vermesi ile telesağlık kullananların sayısı düşse de tele sağlık kalıcı olarak hayatımızda var olacaktır. Pandemi sonrası tele sağlığın normal koşullarda kullanımına yönelik çalışmalar hastaların güven duymasını sağlayacak telesağlık kullanımının yerleşik hale gelmesi ile sağlık kurumlarında hibrit sağlık hizmeti de yerleşik hale gelişmiş olacaktır.
Hibrit sağlık hizmetinin gelişmesi ile gelişmeye çok acık olan evden hasta takip cihazları, giyilebilir teknolojiler telesağlık uygulamalarının gelişmesinin önü açılacaktır.
https://healthtechmagazine.net/article/2021/01/what-does-hybrid-telehealth-care-model-look
https://health.oliverwyman.com/2020/10/the-future-of-hybrid-care.html