HBYS’de Değişiklik Kaynaklı Şikayetler Önlenebilir mi?
“Sürekli yapılan değişiklikler” HBYS firmalarının en sık karşılaştığı ancak cevabı tam olarak verilemeyen en büyük şikayetlerden biridir . Firma tarafından güncelleme yoluyla gelen değişiklikten kaynaklı şikayetleri önlemenin bir yolu var mıdır?
Değişim kaynakları nelerdir?
Türkiye’de uzun yıllardır, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer kurumların yaptığı değişiklikler, değişimin ana kaynağıdır. Bu nedenle HBYS ‘ler sürekli yenilenmiş, Dünyada örnek gösterilecek noktaya gelmiştir. Ancak bu süreçte değişimin finansmanında, planlamasında ve uygulamasında yaşanan sorunlar nedeniyle hem hastaneler, hem HBYS firmaları zorlu dönemlerden geçmiştir. Bu kadar uzun sürelerde büyük değişimler yaşanmasına rağmen firmalar değişim yönetimi konusunda sistemli bir çalışma içersin de olamamıştır. İleri bir tarihte yazılarımızda farklı şekillerde değineceğimiz “HBYS’ de değişim yönetimi” öncesinde değişimin kaynaklarına göz atalım.
A-Sözleşme kaynaklı değişiklikler
Hastanenin satın aldığı özellik ve modüller ile ilgili firmanın yapması gereken firmanın taahhüt ettiği ekler ve değişikliklerdir.
B-Dış kaynaklı değişiklikler
Sağlık Bakanlığı, Sosyal güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı gibi kurumların istekleri doğrultusunda, kanun yasalar veya mevzuatlar çerçevesinde firmanın yazılımda yapması gereken değişikliklerdir.
C-HBYS Firma kaynaklı değişiklikler
Firmanın kendi yazılımında,
1-Teknik zorunluluk yada iyileştirme ihtiyaçlardan kaynaklı yaptığı değişikliklerdir. Yazılımdan kaynaklı alınan bir hatanın düzeltilmesi veya yazılımın hızlandırılmasına yönelik iyileştirmeler olabilir.
2-Firmanın rekabet gücünü artıracağına inandığı değişiklikler olabilir. İstenilen tetkikte kullanılan kitin ve malzemenin otomatik stoktan otomatik düşmesi gibi.
3-Teknolojik ihtiyaçlardan kaynaklı değişikliklerdir. Web tabanlı ve mobil uygulamaya geçiş gibi değişikliklerdir.
D-Hastane kaynaklı istekler
Hastanenin kendi süreçlerine ve uygulamalarına yönelik isteklerdir. Tüm istekler hastane tarafından talep edildiği için , tüm değişiklikler hastane kaynaklı algılanmaktadır. Yazılımdan kaynaklı hata , yada mevzuata aykırı bir işleyiş söz konusu ise bu hastanenin isteği değil, firmanın hatalı çalışan uygulaması kaynaklı bir değişikliktir. İstekleri kaynaklarına göre analiz ettiğimizde hastane kaynaklı isteklerin çok fazla olmadığı görülecektir.
Diğer taraftan, kaynağı ne olursa olsun hastane doğrudan olumsuz etkilediği için, hastane için istek yada sorunun kaynağının önemi yoktur. Hastane için önemli olan sorunun giderilmesidir, doğrusu da budur. Kullanıcılar tarafından yapılan isteklerin kaynağı hastanelerin sorun istek yönetimi için bilinmesi gereken bir konudur.
Kaynağı ne olursa olsun HBYS firması tüm isteklerden sorumludur. Hemen her gün hastanelerden gelen istekler nedeniyle kaynaklarının bazen neredeyse tamamını harcamak zorunda kalan firma için isteklerin kaynakları önemlidir. Bu istekler firmanın gelirini, kalitesini, gücünü, marka değerini, veya büyümesini etkileyen hayati öneme sahiptir. Bu değişikliklerin analizini , yönetimini planlı ve doğru şekilde yapabilen firmaların değişimden kaynaklı sorunlardan en az etkilenecek, kullanıcı memnuniyetini, rekabet üstünlüklerini artıracaklardır.
HBYS firmasının değişiklik kaynakları, firmanın kalitesini belirleyen en önemli faktördür. Sizce, sizin hastanenizde hizmet veren yada çalıştığınız HBYS firması en çok hangi nedenden dolayı değişiklik yapıyor ? Cevabınızı yorumlara yazabilirsiniz.