HBYS’nin Temel  Özellikleri Nedir?

HBYS’nin Temel  Özellikleri Nedir?

HBYS temel özellikleri nelerdir? Hastane bilgi yönetim sisteminin fonksiyonlarını ve kullanım alanlarını bu yazıda özetledik

Hasta İşlemleri

Hastanın kimlik ve demografik bilgilerini (yaş, cinsiyet, vb.) bulundurur.Hastanın sağlık bilgilerini barındırır (Kronik hastalıkları, alerjileri, bulaşıcı hastalıkları gibi)

Hastanın giriş ve tedavi bilgilerini bulundurur. Tanılar, teşhisleri, rontgen, MR, laboratuvar sonuçları gibi tüm sonuçlarına ulaşılabilir.

Hastaya yapılmış işlemleri saklar. Hastanın tedavisi için yapılmış ameliyatları, yoğun bakım işlemleri gibi tüm işlemleri, verilen ilaçları, hasta rapor bilgilerini tutar.

Hastalar e-nabız üzerinden, kendileri için diğer hastanelerde yapılan tüm işlemleri izleyebilir ve sonuçlarını görebilirler. Böylelikle hastalar bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmiş olurlar. Bilgilerini istedikleri doktor ile paylaşabilirler.

HBYS, üzerindeki kontroller ve uyarılar ile hasta güvenliğine katkı sağlar.

 

 

Doktor İşlemleri – Hemşire İşlemleri

Doktor ve hemşire kimlik bilgileri, hastanın tanı, tedavi, ameliyat, ilaç ve tüm istemlerini saklar.

Hemşirenin uyguladığı işlemleri saklar.

Yetki dahilinde hastaya yapılmış diğer işlemleri görür, tedavi sürecinin etkili ve kaliteli olmasını sağlar.

HBYS üzerindeki kontroller, uyarılar ve yönlendirmeler ile doktor ve hemşirenin daha doğru, hızlı ve güvenli karar almasını sağlar.

 

İstatistik, Raporlama, Karar Destek Sistemleri

Hasta istatistikleri, poliklinik, klinik, ilaç, tetkik, tıbbi malzeme istatistikleri gibi hastanede yapılan tüm işlemler ve malzemelere yönelik istatistik ve rapor verebilmektedir.

Doktor ve hemşirenin karar almasında destek sağlayacak uygulamalar olduğu gibi hastane yönetiminin  karar almasında  destek sağlayacak uygulamalar barındırır.

 

 

İlaç – Tıbbi Malzeme Takibi

Hasta ve hastane malzemelerinin ihtiyaç tespitinden itibaren tedarik ve stok ve tüketim aşamalarının takibini yapar.

Hasta ve hastane için alınan tüm malzemelerin giriş ve çıkış işlemlerini, min/max stok seviye takibini, dönemlere göre ihtiyaç miktarlarını belirler.

 

Hastane Finansal  Bilgileri

Hastaya yapılan tüm işlemleri, ilgili kurum fiyat tarifeleri üzerinden fatura ve ödemelerin takibini  yapar.

Hastane ve hasta için yapılan tüm alımların, harcamaların, personel maaş ek ödeme bilgilerinin takibini yapar

muhasebeleştirilmesini sağlar. Hastane gelir ve giderlerini tutar.

 

Bilgi Gizliğinin ve Güvenliğinin Sağlanması 

HBYS ‘ler,  hastanelerde verinin güvenliği ve gizliliğin sağlanması için gerekli  yetkilendirme ve şifreleme özelliğine sahiptir. Uygulama üzerinde yetkisiz kişilerin erişimine ulaşmasını önleyecek şekilde düzenlemeler mevcuttur.

Detaylı loglama ile şüpheli işlemlerin hangi kullanıcının, hangi IP üzerinden işleme yaptığı geriye dönük izlenebilir.

 

Entegrasyon özelliği

HBYS’ler, e-nabız, Merkezi Hasta Randevu Sistemi (MHRS), SGK Medula, Mernis gibi  bir çok farklı kurumun sistemleri ile Web servisleri üzerinden, PACS gibi diğer uygulamalar ile HL7 üzerinden, laboratuar cihazları ile ASTM standartları üzerinden haberleşir.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır