HBYS Nedir? Entegrasyonları, Önemli Noktaları Nedir?
Hastane Bilgi Yönetim Sitemi (HBSYS) Hastanın “Elektronik Sağlık Kayıtları” ile hastanenin, satın alma, stok, finansman gibi tüm idari süreçlerinin elektronik ortamda takip edildiği bir sistemdir.
Elektronik Sağlık Kaydı Nedir?
Elektronik sağlık kaydı , bir hastanın tıbbi bilgileri, teşhisler, ilaçlar, tedavi planları, alerjiler, laboratuar ve test sonuçları dahil olmak üzere elektronik ortamdaki bilgileridir.
Elektronik sağlık kaydı , hastanın tıbbi geçmişinin elektronik olarak kaydedilmiş halidir.
Hastane Bilgi Sistemi (HBYS) Nedir?
HBYS’ler, hastaların tıbbi bilgilerinin bilgisayar ortamında takip edilmesini sağlayan, laboratuar bilgi sistemi (LİS), Radyoloji Bilgi Sistemi (RİS) , görüntüleme sistemleri (PACS), Eczane, ameliyathane, faturalama , stok takibi gibi hastanenin tüm süreçlerinin takip edildiği uygulamalar bütünüdür.
HBYS’ ler bu takipler yanında hastanın hastaneye gelişinden itibaren bir çok kurum servisleri ile entegre çalışarak veri alışverişinde bulunur.
TC numaranızı söylediğinizde Nüfus müdürlüğünün Kimlik Paylaşım Servislerine (KPS) sistemine bağlanarak kimlik bilgilerinizi çeker
Merkezi Hastane Randevu Sistemi(MHRS)’ne bağlanarak hastane için alınmış randevunuz var ise polikliniğe yönlendirir. Randevu bilgileriniz güncellenir.
Sosyal Güvenlik Medula Sistemine bağlanarak hastanın sosyal güvenlik bilgileri sorgulanır hastanın kabulü,yatışı ,sevki , çıkış bilgileri gönderilir.
Sosyal Güvenlik Kurumuna faturalandırma için medula sistemine bağlanarak elektronik faturalandırma işlemleri gerçekleştirilir
e-Rapor için SGK servislerine bağlanarak rapor düzenlenir. e-Rapor Sistemi Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarınca verilen tüm raporların (doğum, engelli, sürücü, istirahat, durum bildirir raporu vb.) elektronik ortamda, e-imzalı olarak verilmesini sağlamak amacıyla, geliştirilmiştir.
10 günlük kontrolü için Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine bağlanılarak yapılır. 10 gün kontrolü, SGK hastalarının ayaktan ilk müracaatını takip eden 10 gün içinde ikinci defa ayaktan başvurması halinde ikinci müracaatıyla ilgili ödemenin faturalandırılmaması için amacıyla yapılan kontroldür.
E-Reçete sistemine entegre olarak , kırmızı, yeşil, turuncu ve mor ve normal reçete ile verilmesi gereken izlemeye tabi ilaçları ihtiva eden reçetelerin elektronik ortama aktarılmasını sağlanmaktır.
112 vaka bildirim sistemine bağlanarak 112 ile acile gelmiş hasta bilgileri kayıt aşamasında bilgileri gönderilir.
Acil 112 ye gelecek hastalar için 112 sistemine bağlanılarak acil yatak durumu bildirilir. Hastane Koordinasyon Sistemi kapsamında ise dolu/boş yatak bilgisi ve nöbetçi hekim bilgisi gönderilmektedir
Hastane eczanesinden yapılan ilaç giriş çıkışları Sağlık Bakanlığının MKYS sistemine bağlanarak bilgiler gönderilmekte , bakanlık bilgileri ile senkronize çalışmaktadır.
İlaç Takip Sistemi (İTS)sistemine bağlanılarak ,hastaneye gelen ilaçlar ve hastaya çıkışı yapılan ilaçlar bildirilir.
Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelerin sağlık hizmeti bedelleri teşhisle İlişkili Gruplar (TİG), modülü ile entegre olarak ödeme için veriler TİG’e iletilmektedir.
Kanıta dayalı araçlar ile entegrasyon ile, bu araçlara erişerek hastanın bakımı hakkında doğru karar ve öneriler almak için kullanılır.
HBYS Uygulama kritik faktörler
Türkiye’nin HBYS serüveni bir çok ülkeden önce başlamış olması nedeniyle bu gün avantajlı görünse de 2000 yıllardan beri sürekli yeni güncellemeler ile hastane kullanıcıları ve hastalar dolayısıyla Hastane yönetimleri büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalmışlardır.
Bir çok ülkede yaşanan birlikte çalışabilirlik – farklı yazılım sistemlerinin veri alışverişi yapması özelliği tüm sağlık endüstrisinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olmasına rağmen Türkiye böyle bir sorunu bu derecede yaşamamıştır.
HBYS’ler maliyeti düşürme, verimliliği artırma ve hasta memnuniyetini artırma potansiyeline sahipken, HBYS uygulaması uzun ve karmaşık bir süreçtir.
Sürekli güncellenen, sürekli değişen mevzuat ve yeni uygulamaların geliştirildiği yaşayan bu karmaşık HBYS sisteminin ayakta tutulması için gerekli teknolojinin ve bazı bölgelerde bulunması zor teknik personel eksikliği nedeniyle doktor hemşire ve hastalara zor zamnalar yaşatılmaktadır.
Türkiye, HBYS’leri kullanımında önemli avantajlarından birini içinde bulunduğumuz salgın sürecinde belkide bir daha hiç bu kadar önemle kullanamayacağı bu salgın sürecinde karar destek süreçlerinde kullandı. Hastaların tıbbi geçmişini e nabız üzerinden toplayarak bu kritik dönemde karar verme süreçlerinde kullanarak salgında önemli avantaj elde etti.
HBYS ler söz konusu olduğunda, veri güvenliği ve bilgilerin gizliliği ayrı bir sorun oluşturmaktadır. Bu konuda geçmişten bu güne talihsiz siber saldırılar ve güvenlik ihlalleriyle karşılaşılmıştır.
Başarılı bir HBYS uygulama stratejisi için çalışan eğitimi de önemlidir. Hastaneler ve HBYS firmaları, felaket kurtarma çözümlerini geliştirmeli, HBYS programları çöktüğünde hangi stratejilerin uygulanacağını düşünmeli, güçlü, odaklanmış bir HBYS ekibi oluşturmalıdır.
Klinisyenler, bir HBYS’nin belirli bir işlevi üzerinde değil, tüm sistemin üzerinde, dijital aracın hem kendilerine hem de hastalara sunabileceklerini en iyi şekilde optimize edebilmeleri için eğitilmelidir. Çalışanların tüm HBYS modülünde eğitilmesi önemlidir, aksi takdirde eğitim almamış kullanıcıların HBYS den şikayet ederek Kurumun motivasyonunun bozma riski vardır.
Salgın süresince, sosyal mesafe kısıtlamaları ve acil durumlar için bir sağlık tesisine girme endişesi arasında, dijital sağlık şimdi her zamankinden daha önemli