HBYS Değişiminde Yaşanan Memnuniyetsizlikler ve Nedenleri?

HBYS Değişiminde Yaşanan Memnuniyetsizlikler ve Nedenleri?

Hastanelere yeni HBYS kurulumu süresinde yapılan araştırmalarda, memnuniyetin önceki düzeye gelmesi çeşitli parametrelere göre  3 aydan 17 aya kadar sürdüğü tesbit edilmiş.

Hastanelerde HBYS’nin  değişimi tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hem hasta, hem yönetim, hem de sağlık çalışanları  acısından memnuniyetsizliklere neden olduğu bilinmektedir. Bundan yaklaşık 25 yıl önce  Çankırı Devlet Hastanesinde   sadece hasta kayıt ve faturanın çalışacağı  HBYS kurulumu yaptığımızda hasta kaydının başladığı  ilk gün  hasta kayıt bankosunun önünde inanılmaz bir yığılma ve hastalara arasında büyük kargaşa ve gerginlik yaşandığı yıllardan bu güne kadar hiç bir HBYS kurulumunun sorunsuz geçiş yaptığını görmedim.

Hatta hastane yönetimine  veya HBYS firmasına karşı  art niyetli kampanya yürütmek isteyenler, HBYS nin değiştiği ilk günden itibaren kurulum  memnuniyetsizliğini  fırsat bilerek  başlattıkları kampanyalarda, taraftar bulmakta hiç zorlanmayacaklarını iyi bilirler.

Diğer taraftan değişen  HBYS’ nin kullanılmaya başladığı  ilk günlerde hasta randevularındaki karışıklık ile başlayan, bir çok hastanın muayenesi sırasında  doktoru ile karşı karşıya geldiği anlarda  hoşgörü beklenecek anlar değil.

Amerika’da yayınlanan  Sağlık ve Biyomedikal Dergisindeki bir araştırmaya göre değişimin yapıldığı ilk günlerden itibaren hasta ve yönetici memnuniyetsizliğinin  yüksek seviyelerde olduğu tesbit edilmiş.
Mayo Clinic’teki araştırmacılar tarafından  2017 ve 2018’de Cerner’den Epic Systems’a geçiş yapıldığı süreç  Elektronik Sağlık Kayıtları  hasta ve yönetici memnuniyeti açısından araştırılmış , hastaların memnuniyetsizliğinin yönetimden daha fazla olduğu tesbit edilmiş. Hasta memnuniyetinin Elektronik Sağlık Kaydı öncesi geçiş düzeylerine dönmesi  farklı başlıklarda 3 aydan  17 aya kadar sürdüğü görülmüş.

Yeni HBYS’ye geçiş aşamasında benzer memnuniyetsizliklerin Türkiye’de de yaşandığını biliyoruz. Bu değişim nedeniyle yaşanan sorunlar firmaların Amerika’da veya Türkiye’de olması, büyük bütçeli veya küçük bütçeli olması veya 30 yıllık firma olmasına bakmaksızın her şartta  bu memnuniyetsizlik oluşmaktadır. Peki  yıllardır aynı işi yapan firmalar neden bu memnuniyetsizliği giderecek önlemler alamaz

Değişimde ki memnuniyetsizlik nedenleri

HBYS Değişimi   sonrasında meydana gelen bu memnuniyetsizlikleri izlemek için uzmanların belirlediği onlarca parametre bulunmaktadır. HBYS firması yöneticisi olarak  onlarca HYBS kurulumunda bulunmuş bir kişi olarak HBYS değişiminden kaynaklı sorunların binlerce nedenini iki ana başlıkta toplayabiliriz.

1-Veri aktarımından kaynaklı sorunlar

Veri aktarımının tam olarak yapılmaması nedeniyle  istenilen verilere ulaşılamaması veya  yanlış veri ile karşılaşılması nedeniyle yaşanan problemler.

 

2-HBYS kullanımında karşılaşılan sorunlar

HBYS ‘nin kullanılmasında yaşanan sorunları  genel olarak  eğitim eksikliği veya çeşitli nedenlerden dolayı uygulamayı kullanamadan kaynaklı sorun  olarak karşılaşıyoruz. Hastanede yaşanan her sorun için aşırı personel desteğine ihtiyaç duyulduğu için  hastane yönetimi tarafından personel desteğinin yetersizliği yeni bir memnuniyetsizlik  nedeni olmaktadır.

Bütün bu sorunların büyük kısmı  hastaya hizmet verildiği anda yaşanması nedeniyle öncelikle  hastaların memnuniyetsizliği ile sonuçlanmaktadır. Muayene hizmeti aşamasında yaşanan sorun nedeniyle hizmet vermede sorun yaşayan doktor ve  hasta  memnuniyeti olumsuz etkilenmektedir.

Eğitim  yetersizliği ile ilgili tekbir madde gibi gözükse de aynen kullanımdan kaynaklı sorunlar gibi binlerce  sorun ile karşılaşılmaktadır. Eğitim almayan doktor yada ayarları parametreleri tam olarak yapılmamış bir sistemde defalarca sorun ile karşılaşan doktor umutsuzluk ve öfke duymakta kullanım konusunda tüm motivasyonunu kaybedebilmektedir.

HBYS Her Geçen Gün Değişen ve Daha Karmaşıklaşan Bir Sistemdir.

Peki  diğer ülkelerde de görülen HBYS değişiminden kaynaklı  memnuniyetsizliğin  sebepleri neden ortadan kaldırılamıyor

Bunu açıklamak  için bir yazı yeterli olmayabilir. Ancak bir cümlede cevap vermemiz gerekseydi, cevabımız  ” HBYS  sürekli  gelişen bir sistemdir” olacaktır.

Türkiye’ de yaklaşık 20 firmanın olduğunu kabul edersek tüm bu sistemler in , kodları,veritabanları, arayüzleri, fonksiyonları, iş akışları birbirinden bağımsız şekilde değişmektedir.  Daha  önce kullanmış olduğunuz HBYS yi  2-3 yıl sonra tekrar kullanmaya başlandığında yine bir çok konuda  memnuniyetsizlikler ile karşılaşılacaktır.

Bu veri aktarımında,  kullanımda  , ayarlamalarda ve  sürekli destek isteyen böyle bir yapının  yetersiz desteklenmesi ile sonuçlanan memnuniyetsizlik kaçınılmaz olacaktır.

HBYS değişimi  konusunda sorun yaşayan sağlık kurumlarının büyük çoğunluğunun   hizmet alımı şeklinde ihale ile almış olan Kamu hastaneleri hizmet süresi sona erdiğinde  kanun gereği tekrar ihale yapmak zorunda olmaları nedeniyle , ihalenin farklı firmada kalması ile sonuçlanır ise HBYS değişimine gitmek zorunda kalmaktadır.  Bunun yanında bazı kamu hastaneleri uzun süren bu memnuniyetsizlik sonucunda tekrar aynı memnuniyetsizliği yaşamamak için  kullandıkları HBYS’nin  tüm eksiklerine rağmen, değişmemesi için tüm imkanları kullanmaktalar. Bende  uzun yıllar boyunca kullandığı  HBYS den  memnun olan hastanelerin ihalesine  bile girmemeyi prensip haline getirdim. Çünkü gerçekten değişim sonrası yaklaşık 1 yıllık süreç   hem hastalar , hem hastane hem firma tarafından zorlu bir şüreç olmakta ,  yaklaşık bir yıl süresinde memnuniyetsizliğin değişimden değilde   yeni  HBYS den kaynaklı olduğu inancı  ile  mücadele ederek geçirmek herkes için yıpratıcı olabiliyor.

Türkiye’ de   özel hastaneler  ise HBYS’ deki bir çok yetersizlik yada sorunları kabullenerek, uzun yıllar aynı HBYS’ yi kullanma alışkanlığını sürdürmektedir. Böylelikle değişimden kaynaklı memnuniyetsizliği kamu hastaneleri kadar  yaşamak zorunda kalmıyorlar.

HBYS’ nin değişim süresinde  bir çok parametre ye göre yapılan araştırmaların memnuniyetin önceki düzeye gelmesi bazı parametrelerde 3 ay bazı parametrelerde 17 ayı bulduğu tespit edilmiştir. Türkiye’deki  gözlemlerimizde, değişim sonrası hastanelerin normale dönmesi 1 yılı  gibi sürelerde olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle ihalelerin 2 -3 yılda bir yapılması her hastanenin 1 yıl memnuniyet oranlarının düşük olduğunu düşündüğümüzde  HBYS  den kaynaklı memnuniyetsizliklerin neden bu kadar gündemde olduğunu anlamak zor olmayacaktır.

Kaynak: https://ehrintelligence.com/news/patient-satisfaction-takes-major-hit-during-an-ehr-switch

HBYS Alımı Kurulumu ve Devreye Alınması İçin 7 madde

 

Hastanede HBYS Veri Hatalarının Nedenleri

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır