HBYS Alımı Kurulumu ve Devreye Alınması için 7 Madde

HBYS Alımı Kurulumu ve Devreye Alınması için 7 Madde

Her yeni HBYS kurulumu,   yeni ihtiyaçların, yeni  yapıların , yıllar içinde verimsiz hale gelmiş uygulamaların yenilenmesi, alışkanlıklar nedeniyle oluşmuş kör noktaların  işler hale getirilmesi için bir fırsat olacaktır.

Sağlık Hizmeti veren kurumlarınızın, kamu, üniversite veya özel olması,  yönetim ve büyüklüklerine göre farklılıklar olmakla birlikte  bu  maddeler her sağlık kurumu için geçerlidir. Aşağıda  bu sürecin  en az sancısız ve en hızlı şekilde atlatmanız için  önemle üzerinde durulması gereken işlerdir.

1-HBYS Uygulama Planı

HBYS Yönetim ekibinin ve görev tanımlarının  gözden geçirilmesi.
Yeni ihtiyaçlarınızın belirlenmesi ve  maliyetlerin tespit edilmesi
Sürecin  planlanması
Sağlık kurumu verilerinin aktarımı
Eğitimin planlanması ve eğitimlerin gerçekleştirilmesi
HBYS ‘nin kurulumu
HBYS’nin başlatılması için kontroller ve onaylama

 

2-HBYS Yönetim Ekibi ve Görev Tanımları

Her geçen gün daha fazla  işlemin yapıldığı verinin arttığı  hastane bilgi sistemlerimizin yönetimi için  tüm tarafların   katkı sağlaması ile  daha sorunsuz ve verimli kullanmak mümkün olabilecektir. Bu nedenle her yeni HBYS kurulumundan önce HBYS yönetimini ve çalışanlarını  günün ihtiyaçlarına göre  düzenlenmeli ve geliştirilmelidir .

Görevlendirilecek personeller  kurulumdan  itibaren kabul sürecine kadar aktif olarak bulunması gereken birim sorumluları dahil düşünülmelidir. Birim yöneticilerinin  HBYS kurulum sürecindeki görev tanımları ve sorumlulukları  tam olarak belirlenmediği durumda  sürecin planlanan şekilde gitmesi önünde zorluklar yaşanmakta,  çıkan sorunlar tüm çalışanları olumsuz etkilemekle birlikte, sağlık hizmetlerinin kalitesine olumsuz olarak yansımaktadır.

Görevlendirilmiş hastane  personelleri ve HBYS firma personelleri  her aşamada koordinasyon içerisinde çalışması,  yaşanacak sorunları en aza indirgenmesinde ve  sağlık kurumunun bu teknolojiden  en verimli şekilde faydalanmasında önemli bir faktördür.

HBYS  sürecinde görev alacak hastane personelleri ve görevleri

Bilgi işlemden sorumlu yönetici : Hastane yönetimi adına yetkili, HBYS ve bilgi işlem adına tüm konularda karar verme yetkisine sahip muhtemelen başhekim yardımcısı

Proje Yöneticisi – Hastanede bilgi işlem konularında tecrübe sahibi, hastaneyi temsilen  aktif olarak  projenin her sürecinde bulunacak, personellerin koordinasyonundan hastane personellerinin isteklerinin uygulanmasında aktif görev alacaktır.

Sağlık Bilgi Sistemi Yöneticisi /HBYS Destek Uzmanı/Bilgişlem uzmanı  : Hastanenin bilgi işlem ve HBYS işlerinin yapan kişidir. Hastane personeli veya Firma personeli olabilir. Hastanenin özelliklerine göre, donanım ve HBYS dahil tüm yazılımlarından sorumlu kişiler sayı ve görevleri hastane yönetimi olarak belirlenir. Hastane donanımları , network vs.. ve  HBYS yazılımlarını ayrı kişiler tarafından  yönetilmesi HBYS ‘den alacağınız verimi artıracaktır.

Hekim Sorumlusu : Hekimleri temsil eder ve eğitim, veri ve  uyarlamalar konusunda danışmanlık yapar son onayları verir.

Hemşire Sorumlusu : Hemşireleri temsil eder ve eğitim, veri ve uyarlamalar  konusunda danışmanlık yapar son onayları verir.

Fatura Sorumlusu : Faturalandırma departmanını temsil eder ve eğitim, veri ve uyarlamalar  konusunda danışmanlık yapar, onaylar.

Diğer temsilciler  : Hastanenin  büyüklüğüne göre  diğer birimler için temsilci olması yönetim tarafından belirlenir. Şehir hastaneleri gibi büyük  kampüs hastanelerde  laboratuvar  sorumlusu , ameliyathane sorumlusu belirlenebilir.

HBYS  Sürecinde Görev Alacak Firma  Personelleri ve Görevleri

 HBYS proje yöneticisi : Kurulum sürecinde bulunacak olan , HBYS firması çalışanı,  hastane işleyişine , mevzuatına hakim  seviyede bilgi sahibi, kurulum süreçlerinde tecrübeli,  HBYS nin tüm dinamiklerine hakim,  HBYS firmasını temsilen projeyi yönetecek, hastane temsilcileri ile koordinasyonu sağlayacak özelliklere sahip olmalıdır.

Uygulama kurulum sorumlusu  ; HBYS’ nin server kurulumu, parametreler ayarlamaların yapılması, web servislerin ayarlanıp , aktif hale getirilmesi, laboratuvar entegrasyonlarının yapılmasını sağlayacak HBYS’nin tüm teknik altyapısına hakim olmalıdır.

Veri aktarım  uzmanı; Verinin  aktarılması sağlayacak ,uygulamanın  veritabanı tablolarına hakim personeller olmalıdır.

Yazılım  Destek  Yöneticisi : HBYS mSon kullanıcı uygulamalarına hakim, Hasta kayıt , klinik, poliklinik , laboratuvar , eczane  gibi birimlerde uygulamaların tüm değişkenlerinin düzenlenmesi, yazılım destek uzmanlarının  yaptığı çalışmaların , uygunluğunun denetlenmesini sağlar.

Yazılım Destek Uzmanı : Doktor, hemşire ve sağlık personellerinin uygulamalarının , parametrelerinin ve ayarlarının düzenlenmesi, yazıcı barkot vs. ayarlamalarının, kullanıma hazır hale getirilip onaylarının alınması. HBYS başlaması ve sonrasında  gerekli desteğin verilmesi,  yapılan işler sonucunda  kullanıcı onayının alınması, belirli konularda uzmanlaşmış,  veritabanı yapısı, mevzuat ve uygulama detaylarında hakim  personeller olmalıdır.

Eğitim Yöneticisi : Eğitim planlama ve yönetici ve eğiticiler ile birlikte eğitim alacak doktor hemşire ve sağlık personellerinin eğitimlerinin koordinasyonu   ve gerçekleştirilmesi.

 

3-İhtiyaçlarınızın Belirlenmesi ve Maliyetlerin Tespit Edilmesi

Hastane olarak ne kadar uzun yıllar HBYS kullanıcısı olursanız olun HBYS ‘ nin   ilk kurulduğundan beri hem kapasite, hem bilgiişlem  yöneticileri, hem kullanıcılar açısından meydan gelen değişikliklerin  gözden geçirilip eksikliklerin tespit edilip atıl durumda olanların  aktif hale getirilmesi gelecek yıllardaki meydana gelecek ek bina ,yeni uzmanlık dallarının gibi , değişikliklerde dikkate alınarak hazırlık yapılması  doğru maliyet tesbiti için önemlidir.

Belirlenmiş ekibin yapacağı işler arasında;
Öncelikle server ve yazıcılar,bilgisayar, güvenlik  network donanımlarında  performansı ve kalitenin düşmesine neden olan eksikliklerin tespit edilmesi, kapasitesi yetersiz donanımların  HBYS’ nin kurulumundan önce  temin edilmesinin sağlanmalıdır. Yeni HBYS kurulumu süresince eski verilerin aktarılması veya bir süre muhafazası vs nedenlerden dolayı ek kapasiteye ihtiyaç olacağı hesaba katılmalıdır.
Yedekleme ve depolama üniteleri maliyetlere eklenmelidir.
Donanımların HBYS  kurulumundan satın alma işlemleri yapılmalı ,hazır hale getirilmelidir.
Bilgişlem uzmanı / HBYS Destek Uzmanı olarak çalışan  personel sayısı veya nitelikleri konusunda ek personel ihtiyacının olup olmadığı gözden geçirilmelidir.
Sağlık Bakanlığının uzun yıllardır güncellediği şartname örnek alınarak hazırlayacağını şartname ile  HBYS üreticilerinden teklif isteyerek yaklaşık   maliyetinizi tespit edebilirsiniz.

4-Sürecin Planlaması

Elimizde ihtiyaçların eksiksiz belirlendiği bir şartname,belirlenmiş bütçe ve   süreci yönetecek  çalışanlarımız görevleri belirlendiğine göre HBYS  satın alma dahil olmak üzere  tüm süreçlerimizi planlayabiliriz.

Sağlık kurumlarına gör değişiklik gösterebilecek süreleri kendi sağlık kurumunuza göre   düzenleyebilirisiniz.

Satın alma süreci, revizyonlar, demo süreçleri ,ihale itiraz ve iptaller göz önüne alınarak   3-6 ay sonunda sözleşme yapılabilir.

Eğitimler veri aktarımı yazılımların hastaneye uyarlanması  3-5 ay

Testlerin yapılması , kontrol, onaylama, eksiklerin tamamlanması 1 Ay

5-Sağlık Kurumu Verilerinin Aktarımı

Veri, hastanenin en kıymetli varlıklarından biri olmasına rağmen   aktarım hastanenin kontrolü dışında  olmakta bazen yanlış yada eksiklikler aylarca sonra fark edilmektedir. Veri aktarımına yeterli zaman ayrılması yanında  yönetimin ikna olacağı bir yöntem  ile  kontrol edilmesi gerekir.

Veri aktarımında ve verinin kontrol edilmesinde izlenebilir bir yöntem olmaması nedeniyle, veri aktarımındaki sorunlar yaşanmaya devam etmektedir. Ne kadar başarılı aktarım yapılırsa yapılsın veride %10 civarında hata olması normal karşılanmalıdır.

6-Eğitim Programı ve Eğitimlerin verilmesi

Eğitim HBYS’ nin kullanıma başlamasından  sonra doktor veya hemşirenin hasta muayene sırasında karşılaşılacağı  sorunları en aza indirilmesi için önemlidir. Eğitimler için  yeterli süre ayrılması, sağlık personellerinin uygun olduğu bir zamanda eğitime katılma fırsatı verebilmek açısından önemlidir.
Kullanıcıların yoğun olduğu sağlık kurumlarında eğitimler kurtarıcı olabilmektedir.

Eğitimler için 3 yöntemde eğitimler verilebilmelidir.

1-Büyük grupların eğitimi : Büyük salonlarda yapılacak eğitimlerde, eğitimden ziyade  tüm kullanıcılar için ortak konularda bilgilendirilmesi, sorularının cevaplanması için  faydalı  olacaktır.

2-Sınıf  eğitimi : Sınıf eğitimlerinde doktor, hemşire, sağlık personellerini gruplayarak önceden planlanmış  sınıflarda ve günlerde eğitime almalıyız.

3- Pratik eğitim : Bilgisayar, yazıcı, barkod gibi donanımların bulunduğu sınıflarda, kullanıcıların  bilgisayar üzerinden örnek kayıtlar girebilecekleri  uygulamalı eğitimdir.Bu  sınıfta teorik eğitimlerinin pekiştirilmesi   kullanıcıların  pratik yaparak öğrenmeleri  sağlanacaktır.

4-Yerinde eğitim: Eczane, ayniyat depo gibi kullanıcı sayısının az olduğu yerlerde yerinde eğitim verilmelidir.

Eğitimler sonunda, eğitim katılım formaları imzalatılmalı, izinde veya raporlu olup ta HBYS nin başladığı gün hasta işlemi  yapacak olana doktor ve hemşireler için ayrıca planlama yapılmalıdır.

7- Uygulamanın  kurulumu, uyarlanması kullanıcı ayarları, yazıcı barkod ayarlarının yapılması

Uygulamanın servera kurulumu , hastaneye özel ayarlamaların yapılması

Kullanıcı tanımları, birim tanımları gibi hastaneye ait tanımların düzenlenmesi

Web servislerin  aktif hale getirilmesi (medula, mernis, merkezi randevu istemi, bakınız HBYS’de çalışan web servisler )

Poliklinik,kliniklerdeki kullanıcılara ait  yetkilerinin kontrolü, yazıcı barkot ayarları,  ürün ve hizmet yetkilendirmelerinin  yapılması

Laboratuar ve diğer  entegrasyonlarının  yapılması

Doktor randevu planlarının oluşturulması

 

8-Son Kontroller  ve Başlatılması

Yukarıdaki maddelerin  kontrolleri yapıldıktan   sonra başlamaya hazırsınız. HBYS ‘nin başlamasından sonraki sürecin ne kadar sancılı olup olmayacağı yukarıda ayrıntılı belirtilen  eğitim,  kurulum, veri aktarımı gibi süreçlerin  başarılı şekilde yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi ile yakından ilgilidir.

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır