HBYS Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Nedir?

HBYS Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Nedir?

HBYS, hastaların hastaneye başvurularından itibaren, poliklinik ve yatış sürecindeki tüm teşhis ve tedavi işlemleri, sağlık kurumunun yönetimsel süreçleri için gerekli malzeme, insan kaynakları, finansman yönetiminin takip edildiği yazılım sistemidir.

Sağlık Bakanlığı’nın HBYS tanımı değişti

Hastane bilgi yönetimi için, ülkelerdeki kullanım şekli ve gelişimi nedeniyle farklı tanımlamalar yapılmaktadır. Türkiye’de 2016 yılına kadar Sağlık Bakanlığı, yayınladığı kılavuzlarda, hastanelerin ihtiyaç duyduğu tüm uygulamaları HBYS olarak tanımlamıştır. Bu kılavuzlarda HBYS, elektronik hasta kaydı (ESK) (elektronik health record (EHR)) olarak da bilinen hasta sağlık  kayıtları, hasta demografik bilgileri, hasta kabul, tedavi,  tetkik, klinik bilgileri, verilen ilaçlar gibi hastaya ait sağlık bilgilerinin  ve finans, personel, stok yönetimi gibi hastane yönetimine ait idari bilgilerinin takibine yönelik yazılımlar olarak tanımlanmıştır.

Dünya ve Türkiye’deki sağlık teknolojilerindeki gelişmeler, tıpta branşlaşma ve uzmanlık, hastane branşlarına ve uzmanlıklarına yönelik yazılımlar geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Sağlık Bakanlığı 2016 yılından sonra  Sağlık bilgi yönetim sistemi”  kılavuzu hazırlamış, HBYS’yi, hasta tıbbi işlemlerine yönelik işlemlerinin yapıldığı modüller topluluğu olarak tanımlanmıştır. Personel yönetimi, muhasebe satın alma gibi idari uygulamalar HBYS’nin dışında tutulmuştur.

HBYS hangi modüllerden oluşmaktadır?

Hastane bilgi yönetim sistemi modülleri hastanın demografik kaydı ile başlayan, poliklinik muayene, reçete bilgileri, doktor tetkik istemleri, laboratuvar işlemleri ve sonuçları, yatış bilgileri, serviste yapılan işlemlerden taburcu işlemlerine kadar tüm bilgiler kayıt altına almamızı sağlar. Hastanın tıbbi bilgileri, hizmet bilgileri, mali bilgileri, sarf malzeme bilgileri kayıt altına alınır. İlgili sosyal güvenlik kurumuna yada hastanın kendisine kesilecek fatura kayıtları oluşturulur ve makbuz kesilerek kayıtlar sistemde tutulur. Diğer taraftan eczane ve depolardan ilaç ve ve sarf malzeme  kayıtları , hastanın mali dosyasına işlenir. Hastane bilgi sistemi modülleri, firmaların  mimarilerine göre değişkenlik göstermekle birlikte  yaklaşık 30 modülden oluşmaktadır.

HBYS Modülleri

Bu yazılar da ilginizi çekebilir!

 

         HBYS’nin Hastanenizde Başarılı Olması İçin 10 Koşul 

         Sağlık Bilgi Yönetim Sistemleri Nedir 

         HBYS Firmalarının Hastane Tiplerine Göre Dağılımı 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır