Da Vinci Robotik Cerrahi Teknolojisi Hastanelerde

Da Vinci Robotik Cerrahi Teknolojisi  Hastanelerde

Ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah
konsolundan, cerrahın hasta üzerinde el bileğine benzeyen kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirmesidir.

Robotik Cerrahi Nedir? Robotik cerrahide cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, hasta konsolundaki el bileğini model alan kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir.

Oldukça heyecan veren bir kavram olarak cerrahi dünyasına giriş yapmış olan ve 10 yıldır Türkiye’de aktif olarak kullanılan robotik cerrahi minimal invaziv laparoskopik cerrahi temeli ile uygulanan bir yöntemdir.

Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan da Vinci robotu, cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Laparoskopik cerrahide ise aletleri bizzat cerrah ve asistan hasta başında kullanır.

Ameliyatı Robot mu Yapıyor? Kesinlikle HAYIR! ‘Robot’ kavramı insanlara her zaman çekici gelmiştir. Robotik cerrahi dendiğinde de akla ilk gelen soru ‘Ameliyatı bir robot mu yapıyor?’ Bu soruya rahatlıkla ‘hayır’ diyebiliriz. Ameliyatı yapan robot değil yine bir cerrah. Robotik cerrahide cerrah robota komut verir, hasta konsolunda bulunan kollar ise cerrahtan aldığı tüm komutları birebir eşzamanlı olarak yansıtarak operasyonu gerçekleştirir.

En önemli fark ise cerrah ameliyat bölgesini robotun yetenekleri sayesinde kendi gözünden çok daha net ve yakından, 3 boyutlu olarak görebilir, oturarak çalıştığı için daha az yorulur ve buna benzer birçok avantajı kullanabilir.

Da Vinci Robotik Cerrahisi Koru Ankara Hastanesinde Açıldığı günden beri her geçen gün çıtasını yükselterek çalışmalarına devam eden üroloji kliniğimiz gelişmiş teknolojik alt yapısı ile her türlü ürolojik hastalığın tedavi merkezi haline gelmiştir. Yurt içi ve yurt dışı hastaların tercihinde öncelikli olan kliniğimiz aylık ortalama 150 civarında ameliyatın yapıldığı, hasta memnuniyetinin % 99’larda olduğu ve güncel tedavi yöntemlerinin uygulandığı bir merkez halini almıştır. Gelişmiş cihaz portföyüne son olarak da Vinci SI HD robotik sistemi eklemiştir. Kliniğimiz robotik cerrahi sertifikasına sahip son derece tecrübeli uzman ekibe sahiptir. Kliniğimizde Da Vinci robotik sistemin son modeli da Vinci SI HD bulunmaktadır. Robotik ürolojide her türlü ameliyatı yapılabilecek kapasitede konsültan ve kadrolu hekimlerimiz hastalara hizmet vermektedir. Kliniğimizde bir profesör bir doçent ve bir uzman hekimden oluşan üroloji ekibi robotik cerrahi ameliyatlarının her aşamasını başarı ile yürütmektedir.

Robotik cerrahi nedir?

Robotik cerrahi ilk olarak NASA Araştırma Merkezi’nde çalışan araştırmacılar tarafından uzaydaki astronotları ameliyat edebilmek amacıyla gerçekleştirildi. 1997 yılında ilk olarak robotik kolesisektomi (safra kesesi ameliyatı) ile denendi. 2000 yılında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayını alarak kullanıma girdi.

Robotik Cerrahi Sistemi, temelde kapalı bir ameliyat tekniğidir. Cerrahın mümkün olan en az kesiyle operasyonu gerçekleştirmesine olanak tanıyan sistem, üç boyutlu üstün görüntüye ve ileri teknoloji ürünü, hareket yetenekleri çok fazla olan, çok ince ve hassas enstrümanlara sahip bir laparoskopik cerrahi sistemidir. Robotun kollarının uç kısımları üroloji ameliyatlarında, hastanın karın bölgesinden açılan ve boyutları 8 mm ve 12 mm arasında değişen 4 ya da 5 adet delikten karın içine yerleştirilen trokar denilen metal ya da plastik yapılara bağlanır. Cerrah ise, hastaya dokunmadan tüm robot kollarını kontrol ederek ameliyatı yaptığı kontrol paneline (konsol) oturarak ameliyatı yapar.

Son yıllarda ülkemizde de robotik ameliyatlar yaygınlaşmakta ve başarılı olarak Gerçekleştirebilecek cerrahlar yetişmektedir.

Robotik Cerrahi Avantajları

Robotik cerrahinin klasik laparoskopi ve açık cerrahiye göre birçok avantajı bulunmaktadır. Daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha hızlı işe dönüş ve daha erken taburculuk süresi, estetik olarak daha az kesi olması hasta için en önemli avantajlarıdır. Ayrıca robotik ameliyatlar sırasında cerrah çok daha net görüntü aldığı için daha iyi tümör kontrolü sağlayabilir. Dolayısıyla robotik cerrahi ameliyatları klasik ameliyatlara göre çok daha etkindir.

 

Robotik Cerrahi Kullanım Alanları

Ürolojide robotik cerrahi prostat kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri, böbrek çıkım darlığı ve üreterovezikal darlık (idrar kanalının mesaneye girim darlığı) gibi belli başlı ameliyatlarda kullanılmaktadır. Özellikle prostat kanserinin tedavisinde çok yaygın olarak kullanılır. ABD’ de prostat kanseri ameliyatlarının yaklaşık % 90’ı robotik olarak gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha düşük olmakla beraber her geçen gün artmaktadır. Prostat kanseri ameliyatlarında en önemli avantajı ise çok daha etkenin bir tümör kontrolü yapılabilmesi, hastaların kabusu haline gelen idrar kaçırmanın neredeyse hiç olmaması ve ameliyat sonrası cinsel fonksiyon bozukluğunun daha az oranda görülmesidir.

Biz kliniğimizde 2012 yılından itibaren robotik cerrahi ile yapılabilecek her ameliyatı başarı ile gerçekleştirebiliyoruz. Hastalarımız kliniğimize istedikleri zaman ulaşabilir ve robotik cerrahi sistemi ile ilgili sorularını uzman ekibimize her türlü yoldan aktarabilir.

Sağlıkta Değer Katan Teknoloji; Robotik Cerrahi Sistemleri

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır