Giyilebilir Teknolojiler Sağlığımızın Takip Edilmesinde Ne kadar Önemli?

Giyilebilir Teknolojiler  Sağlığımızın Takip Edilmesinde  Ne kadar Önemli?

Giyilebilir teknolojilerdeki gelişmeler,  sağlıkta  teknolojilerinde   liderliği alacak gibi görünüyor. Sağlıklı,  zinde yaşamın öneminin her geçen gün arttığını da  düşünürsek, giyilebilir teknolojiler, sağlıklı yaşamın izlenebilmesi için çok önemli bir avantajı elinde bulunduruyor.

Sağlıkta  nanoteknoloji,  sensör  teknolojileri ve yapay  zekadaki  gelişmeler,  giyilebilir akıllı teknolojilerin  akıllı telefonlar ile birlikte hayatımızda daha fazla yer almasını sağlayacak gibi görünüyor.

Deloitte Global, 2022’de dünya çapında 320 milyon sağlık ve zindelik giyilebilir cihazının piyasaya çıkacağını tahmininde bulunuyor. Bu rakamın   2024 yılına kadar, yaklaşık 440 milyona ulaşmasını bekliyor.

Giyilebilir cihazların büyük çoğunluğun kullanıcıların  kendi bilgilenmesi, yaşamını sağlıklı yönde yönlendirmesi bilgilenmesi amacıyla kullanıyor. Giyilebilir teknolojiler çok az oranda doktorların kullanımına açık olarak kullanılıyor.  Yakın gelecekte  giyilebilir cihazlar doktorlara veri sağlayacak şekilde, HBYS ‘ler, Elektronik Sağlık Bilgi Sistemleri  ile entegrasyonu yaygınlaştıkca, hastaların uzaktan izlenmesi , hastanelerin evlere taşınması gibi sağlıkta bir çok yapıyı değiştirecektir.

Giyilebilir teknolojilerin genel olarak aşağıdaki şekilde gruplar halinde incelemek mümkün.

Akıllı Saatler, bileklik, gözlük gibi  kullandığımız,  giydiğimiz  eşyaların akıllandırılması

kullandığımız giyilebilir teknolojilerden  hepimizin iyi bildiği akıllı saatler,  neredeyse klinik uygulamalarda kullanılacak düzeydeler. Bu gün için  çoğunlukla  eksersiz  takiplerinde kullanılmakta,  kullanıcıların nabız  takibi, kalp, uyku izleme, kandaki oksijen seviyesini izleme, ekg çekimine kadar kişinin bir çok sağlık bilgisi hakkında kişiyi bilgilendiren akıllı saatler, olası sağlık risklerinden koruyor, kullanıcıların sağlıklı olmasına katkı sağlıyor.

Yine bir çok fitnes  yapan kişilerin kullandığı bileklik cihazları, akıllı telefonlar ile senkronize çalışarak , kişilerin zinde ve sağlıklı olmaları yönünde öneriler sunar. Kullanıcıların kalp atışlarını izler , tüm gün stress takibi yapabilir, kalp atış  hızı monitörü özelliği bulunmaktadır.

Fitnes ve kişisel Apple, Samsung, Huawei, Samsung, Fitbit, Garmin gibi bir çok markanın ürünleri  Türkiye’de bir çok alışveriş sitesinde bulmak mümkün.

Benzer şekilde, akıllı ayakkabılar,  akıllı iş kıyafetleri akıllı spor giyim, akıllı çoraplar, akıllı gözlükler gibi bir çok akıllı giyilebilir ürünler ile  belirli uygulamalar aracılığıyla telefonlara ve dizüstü bilgisayara  bağlanarak  sağlıklı  durumunuzu performansınızı kontrol etmenizi sağlar.

 Medikal Cihazların  Giyilebilir  Hale  Getirilmesi, Akıllı Giyilebilir Tansiyon, Akıllı Giyilebilir EKG, Akıllı Haplar

Bu gün artık alışveriş sistelerinde satın alınacak  durumda olan bazı çihazlar, hastanede veya doktorlar tarafından kullanmakta olduğumuz   tansiyon, Ekg, hatta hapların akıllandırılması ile elde edilen giyilebilir  teknolojilerdir.  Bunlardan en çok bilineni, giyilebilir tansiyon monitörü ile kişinin  kan basıncını sürekli ölçerek, kaydeder ortalama değerlerin hesaplanmasını sağlar,  normal değerlerin üzerinde  kişiyi uyarır.

Giyilebilir EKG monitörleri  elektrokardiyogramları veya EKG’leri ölçebilirler; bu da kullanıcıların kalp ritimlerini ve hızlarını takip etmelerine ve kan basıncı dahil diğer hayati değerleri ölçmelerine yardımcı olur.

Giyilebilir Biyosensörler

Sağlıkta daha çok klinik uygulamalar için doğrudan doktor ve kullanıcı arasında veri alışverişinde bulunan,  biyosensörler  hastanın uzaktan izlenmesine yönelik önemli  bir giyilebilir  teknolojidir.
Kol bandı, eldiven bandaj şeklinde  materyallerden oluşan cihaz hastanın aktivitesini, duruşunu, kalp atış hızı solunum hızı, cilt sıcaklığı   düşme tespiti gibi bir çok amaca yönelik olarak geliştirilen  biyosensörler  hastaların   sağlık bilgilerini doktora ulaştırmakla birlikte, risklerin önceden tahmini ve tespitine  yönelik uyarıcılar barındırmaktadır. Bu konudaki uygulamalar henüz  yaygınlaşmamış olsa da, evde hasta bakımı, telesağlık gibi uygulamaların önemli bir bileşeni olması nedeniyle hızla gelişmeye devam edecektir.

Akıllı İmplante edilebilen cihazlar

Bu konuda çok yaygın kullanılan ürünler olmasa da  özellikle akıllı protezler olarak karşımıza çıkan ürünler bulunmaktadır.  Akıllı protez ile enfeksiyon ve diğer olası sorlar ile ilgili bilgiler gönderen implantlar,  sorunların riskli boyutlara ulaşmadan doktorun gerekli önlemleri  alması, risklerin giderilmesine yönelik hayati bir öneme sahiptir.

 

Kaynaklar
https://www2.deloitte.com/xe/en/insights/industry/technology/technology-media-and-telecom-predictions/2022/wearable-technology-healthcare.html
https://www.businessinsider.com/wearable-technology-healthcare-medical-devices

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır