Mobil sağlık, yapay zekanın gelişmesi , giyilebilir teknolojiler, 5 G’ nin yaygınlaşması, sesli sağlık asistanları gibi uygulamaların gelişmesine paralel olarak sağlıkta geleceğin en önemli sağlık teknolojileri arasındadır.
Mobil sağlık (mSağlık) telefon, tablet gibi mobil cihazlar üzerinden yapılan sağlık hizmetleridir. Burada ‘sağlık’ hizmetini, sadece klinik sağlık hizmetlerini değil, aynı zamanda kişilerin sağlığın korunması ve iyileştirilmesine yönelik olarak kullanılan kalori ölçümler, uykularını izlemeleri, fitness gibi konular içermektedir. Mobil cihaz ile telefon, tablet, PDA’lar, uzaktan izleme cihazlar, giyilebilir cihazlar gibi kablosuz teknolojiler kastedilmektedir.
Sağlıklı Yaşam İçin Dijital Çözüm
Mobil Sağlık, kişilerin klinik sağlık hizmetleri yanında, hastalık sürveyansı, tedavi desteği, salgın takibi ve kronik hastalık yönetimi için de kullanılmaktadır. Evde sağlık uygulamalarında hastaların evden takibinde, evde hastane teknolojilerinde de mobil sağlık uygulamalarından faydalanılmaktadır. Mobil sağlık (mSağlık), özellikle doktorların ve hemşirelerin uzak bölgelerde sağlık hizmeti vermek için mobil sağlık cihazları ile HBYS ‘ye bağlanarak hastanın tedavi ,ilaç bilgilerine ulaşarak tedavinin gerçekleşmesi için kullanılmaktadır. Mobil sağlık teknolojisi sağlıkta bir çok alanda olduğu gibi eğitim amacıyla da uzaktaki sağlık personelinin eğitiminde katkı sağlamaktadır.
T.C Sağlık Bakanlığı mobil uygulamaları ile kronik hastalıklar, Covid-19 salgınının kontrol edilmesi gibi bir çok alanda hastalara ve sağlık personellerine destek olmayı amaçlamaktadır. Hemen hepimizin aşına olduğu Hayat Eve Sığar mobil uygulaması Covid-19 salgınının kontrol edilmesine destek sağlamıştır. En son devreye alınan “Aşıla” uygulaması ile hekim ve sağlık personelinin aşı takibinin sağlanmasına yöneliktir. Sağlık personellerine yönelik mobil uygulamalara https://mobilmarket.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.
Sağlık Bakanlığı Mobil Sağlık Uygulamaları
Mobil Sağlık teknoloji Trendleri Neler Olacak?
Tüm teknolojilerde olduğu gibi sağlık teknolojileri de birbirlerine bağlı olarak gelişmektedir. Mobil sağlık, yapay zekanın gelişmesi , giyilebilir cihazlar, 5 G’ nin yaygınlaşması, sesli sağlık asistanları gibi uygulamaların gelişmesine paralel olarak sağlıkta geleceğin en önemli sağlık teknolojileri arasındadır.
Sağlıkta Yapay Zeka Destekli Mobil Asistan
Hemen hemen tüm Medikal nesnelerin interneti cihazları, mobil uygulamalar ile birlikte çalışmaktadır. 2015’te Apple Watch 2015 yılında ilk çıktığında çoğunlukla olarak fitness takibi için kullanılırken, bugün Apple’ın “Hareket Bozukluğu API’si” semptomların izlenmesine ve Parkinson hastalığına ilişkin yeni bilgiler edinilmesine sağlayan özellikler taşıyor.
Telesağlık ve MobilSağlık , her ikisi de uzaktan hasta takibi kapsamında arasında benzer işler yapıyor görünse de bir birlerinin yerine kullanılamaz. Telesağlık, mobil platformlarda dahil olmak üzere, elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknolojileri aracılığıyla uzaktan bakımın sağlanmasını ifade etmektedir. Mobil sağlık ise yalnızca mobil cihazlar aracılığıyla yapılmaktadır. Teletıp artık tüm sağlık teknolojisi uygulamalrında en çok üzerinde durulan teknolojidir. Covid -19 dan sonra kullanımı konusunda hızlanan Teletıp ile beraber mobil sağlık uygulamaları da artışa geçecektir.
Wellness, Wellbeing Teknolojileri Sağlığı ve Refahı Nasıl İyileştirebilir?
Çocukların sağlıkların yönelik olarak geliştirilen mobil uygulamalar ile çocukların eğlenerek veya oyun oynayarak çocukların sağlığına pozitif etki yapacak etkide bulunabilecektir. Çocuklara yönelik mobil sağlık hizmetlerinde oyunlaştırmanın, hastalık önleme, kendi kendini yönetme, tıbbi uyum ve eğitimle ilgili simülasyonlara kadar çok çeşitli uygulamaları vardır.
Yapay zekanın ile mobil sağlık teknolojilerinin birleşimi ,giyilebilir teknolojiler ile toplanan verilerin analizi ile bir çok hastalığın önceden tespit edilmesi sağlanabilecek, intihar risklerinin belirlenmesi dahil bir çok zihinsel ruhsal sağlığımızı etkileyen faktörler önceden tespit edilebilecektir.
Mobil sağlıkta uygulanan diğer teknolojilerden biride ses teknolojisidir. Ses teknolojisi, yapay zeka ile doktor ve hemşireden istenebilecek bir çok işlemin sesli sistemler ile mobil uygulamalar üzerinden yapılabileceğini, böylelikle sağlık profesyonellerinin işini kolaylaştırmanın yanı sıra hastalara da fayda sağlayacaktır.
IQVIA İnsan Verileri Bilimi Enstitüsü’nün 2021 trend raporuna göre 2020’de 90.000’den fazla yeni mobil uygulama tüketiciyle buluştu. Rapor, tüketicilerin kullanımına sunulan 350.000’den fazla mobil sağlık uygulaması olduğunu buldu. Birçoğu genel sağlık veya zindeliğe yönelik ve bazıları kalite açısından orta düzeyde olsa da, belirli hastalık yönetimi uygulamalarının sayısı artış gösteriyor.
Belirli hastalıkları veya sağlık koşullarını yönetmeye yönelik uygulamalar, 2015’teki %28 den %47’ye ulaşıyor. Akıl sağlığı, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarla ilgili uygulamalar, belirli hastalıklara yönelik uygulamaların neredeyse yarısını oluşturuyor.
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı mobil sağlık alanında bir çok uygulama devreye almış, ancak devreye almış olduğu uygulamaların etkinliği, kullanım kolaylığı konusunda çok fazla bir bilgiye rastlanamamıştır. Sağlık teknolojilerindeki bir çok uygulama gibi mobil uygulamalarda hızla değişen teknolojilerdir. Rekabete açık olmayan mobil sağlık uygulamalarının yeni teknolojileri takip etmekte zorlanabilecektir. Sağlık bakanlığı, dünya ile rekabet edebilecek sağlık bilişimi ekosisteminin oluşması yönünde fırsatları değerlendirerek, Türkiye’de sağlık bilişim teknolojilerinin gelişmesine önemli bir destek vermiş olacaktır
https://www.healthleadersmedia.com/technology/how-voice-tech-will-change-healthcare-delivery
https://www.mobihealthnews.com/news/digital-health-apps-balloon-more-350000-available-market-according-iqvia-report
https://www.researchgate.net/publication/335681215_Combining_mobile-health_mHealth_and_artificial_ intelligence_AI_methods_to_avoid_suicide_attempts_The_Smartcrises_study_protocol
https://www.healthitoutcomes.com/doc/how-mobile-technology-is-changing-the-healthcare-industry-0001