Gelecekte Hastanelerin Sağlık Bilgi Sistemi ve Yöneticileri
Sağlık teknolojileri ve sağlık bilgi sistemleri gelişen yeni teknolojiler ile birlikte her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Hasta sağlığına yönelik bilgilerin depolandığı ve işlendiği sağlık bilgi sistemleri, sağlık teknolojileri içerisinde belki de en stratejik öneme sahip teknoloji olarak kendini göstermektedir.
Sağlık verisinin her geçen gün önem kazandığı çağımızda, veri güvenliği de aynı büyük önem sahiptir. Verinin sağlıklı şekilde üretilmesi saklanması sağlık bilişim uzmanlarının yetkinlikleri, teknoloji bilgilerine olan ihtiyacı artırmaktadır. Verinin üretilmesi için gerekli altyapının işletilmesi, gelecek planlarının yapılması, hastaneler için stratejik öneme sahip bilginin yöneticisi ve uzmanlarının gelecekte daha önemli görevler üstlenmesi gerektiğini göstermektedir.
Şu andaki sağlık bilişim uzmanının 10 yıl önceki bilgisi ve yetenekleri bu güne kıyasla nasıl yetersiz ise bundan 10 yıl sonrada aynı şekilde bu günkü yetenek ve bilgisi yetersiz kalacaktır cümlesi mantıklı gözükebilir. Ama durum aynı değildir. Bundan sonra sağlık teknolojilerindeki devam eden gelişmeler önceki yıllara kıyas götürmeyecek derecede yoğun olacaktır.
Geleceğin Sağlık Bilişim yöneticileri
Yüz yüze yapılan sağlık hizmeti ile birlikte tanı koymasını kolaylaştıran cihazlar ile hasta bilgilerin büyük bir kısmı dijital ortamında takip edebilen seviyelerde. Ünümüzdeki yıllar ise evde sağlık hizmetlerinde olduğu gibi, teknoloji tabanlı bir sağlık hizmetinin sonucunda gelişen bir sistemler ağırlık kazanacaktır. Bir hastanenin kardiyoloji, onkoloji, obezite gibi farklı branşlarda evde sağlıkta kullanılan cihazları uzaktan tedaviye yönelik yazılımları işletmesi, bunların hastanedeki HBYS ve laboratuvar gibi bir çok cihaz ile entegre çalıştırması gerekecektir. Bunların hastanelerde işletmeye alınması , sağlık hizmetinin kaliteli şekilde yapılabilmesi için sağlık bilişim personellerinde çok iş düşmektedir. Ancak burada asıl dikkat çekilmesi gereken konu, hastanenizde teknolojinin bu seviyeye gelmesi için , önce stratejik planlama yapabilecek , bu plan için yöneticileri ikna edebilecek, teknoloji firmaları ile müzakere edecek, teknolojik gelişmeleri takip eden vizyon sahibi, teknoloji bilgisi, yetenek ve tecrübede sağlık bilişim yöneticisine ihtiyacınız olacaktır. Hastane için hangi teknolojiler ile daha rekabetçi, sağlık hizmeti kalitesin, daha çok artırabilecek, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayacak teknolojileri önerecek, yönetimi ikna edecek sağlık bilişim yöneticilerine ihtiyaç vardır.
Hastanenizde uygulayacağınız yapay zeka teknolojileri ile ilgili olarak verinin sorunsuz işlenebilmesi, verinin güvenliği için bu günkü sağlık bilişimi yönetici görev tanımları ve yetkinlik tanımlarının yenilemesi zamanı gelmiştir.
İçinde bulunduğumuz çağın bilgi çağında, bu verinin üretilmesi, korunması ve işlenmesine kadarki süreç teknolojik bilgi ve birikime sahip sağlık bilişim yöneticileri ile başarılabilecektir. Hastanenin rekabet gücünü etkileyecek yenilikler ve teknolojilerin takip edilmesi, bu teknolojilerin stratejik önemlerine yönelik yönetimin bilgilendirilmesi bu teknolojilerin kullanılması ve yönetimi ile ilgili olası riskler ve fırsatlar konusunda yönetimin bilgilendirilmesi önemlidir.
Sağlık Bakanlığı telesağlık, yoğun bakım entegrasyonları gibi bundan sonrada sağlıkta dijitalleşme yönünde önemli uygulamalara imza atacaktır. Bu çalışmaların gerektirdiği altyapının sağlanmasında bilgi işlem yöneticileri ve uzmanlarının zaten kritik olan görevleri daha da kritik hale getirmiştir. Türkiye sağlık bilgi sistemlerindeki başarılı yükselişine rağmen, sağlık bilişim yöneticileri ve uzmanlarının teknoloji bilgilerinin gelişmesi, yeteneklerinin artırılması için gerekli kaynak sağlanmamıştır. Artık neredeyse günlük hayatımıza girmiş olan yapaz zeka, robotlar, evde bakım cihazlarının kesintisiz kullanımından sorumlu olacak sağlık bilgi sistemleri yöneticilerinin gelişimini sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılması gerekecektir.
Halen süregeldiği gibi sağlık bilişimi yönetici ve uzmanlarının sorumlulukları önceden olduğu gibi var olan sistemin ayakta tutulması, her hangi bir arızanın giderilmesini sağlamak olarak görenler büyük yanılgı içerisinde.
Sağlık süreçlerinde pazarlama dahil her kavramın önüne dijital yada teknolojik kelimesinin bulunduğu günümüzde bilgi işlem yöneticilerinin bu gelişmenin gerisinde kalması beklenemez.
Hastaneler, sağlık sistemleri ve hastalar salgın sırasında tedavi hizmetleri için dijital sağlık teknolojilerine olan zorunlu yakınlaşması artmış, önümüzdeki yıllarda daha arması yönünde beklenti oluşmuştur. Önümüzdeki yıllarda sağlık bilişimi yatırımları ve büyümesi devam edeceği tahmin edilmektedir.
Sağlık Bilişim Yönetici ve uzmanlarının gelişimi
2020 deki salgın sağlığın dijital ortamlarda yürütülmesi için büyük baskı oluşturmuştur. Sağlık hizmetlerinde teknoloji kullanımı çok fazla artmıştır. 20121 de de teknoloji kullanımı ve geliştirilmesi hızlı şekilde devam ettiği görülmektedir. Bu hızlı dijital dönüşüm sağlık bilişim yöneticileri ve uzmanlarına olan ihtiyacı daha da artıracağı görülmektedir.
Artık hastanelerdeki bilgi işlem uzmanları geleceğin sağlık bilgi işlem yöneticisi olarak geleceği planlayan, hastanenin stratejik kararlar almasında kritik önem sahip, yapay zeka, evde bakım , teknolojilerinin yönetebilecek bilgi ve tecrübede yöneticiler olması için hazırlık yapmalıyız.
Sağlık bilişim uzmanlarının belirlenmiş görev tanımlanmalı, bu belirlenmiş tanımlara göre yetenek ve becerileri geliştirilmeli, bilgilenmeleri sağlanmalıdır. İletişim becerisi, beklentileri yönetme, stratejik düşünme, uzlaşmacı olma müzakere edebilen, çözüm odaklı düşünebilme yeteneklerinin geliştirilmesi için kaynak sağlanmalı, bilişim teknolojileri, sağlık bilgi yönetim konularında bilgili olması için sürekli güncel kaynaklara ulaşabilmeli, bilgilenmesi sağlanmalıdır.