Ebolada Kullanılan Remdesivir ile Koronavirüs Tedavisi Mümkün Olabilir
Daha önce Ebola (EVH) tedavisinde de kullanılmış olan Remdesivir ilacının Orta Doğu solunum sendromuna (MERS) ve şiddetli akut solunum sendromuna (SARS) neden olan virüslerin tedavisinde de etkili olduğunu keşfeden bir grup Alberta Üniversitesi araştırmacısı, yeni COVID-19 türü bulaşmış hastaların tedavisinde de etkili olabileceğini beklemektedir.
Virolog Matthias Götte, “Bir ilacın işe yaradığını biliyor olsanız bile, nasıl çalıştığını bilmiyorsanız tehlike işareti olabilir. Hedefe karşı tam olarak nasıl çalıştığını biliyorsanız güven verici.” “İlacın MERS ve SARS gibi farklı koronavirüslere karşı çalıştığını biliyoruz ve yeni koronavirüsün SARS’a çok benzediğini biliyoruz. Bu yüzden ekibimizin remdesivir ve MERS ile ilgili bulduğu sonuçların COVID-19 ile benzer olacağı konusunda iyimser ancak dikkatiliyim diyebilirim.”dedi.
Bu hafta Biyolojik Kimya Dergisi’nde (Journal of Biological Chemistry) yayınlanan çalışma, COVID-19 türünü Kanada’da tartışan ilk çalışmalar arasında yer aldı.
Matthias Götte, şu ana kadar remdesivir’in neden koronavirüslere karşı çalışabileceğine dair yayınlanmış bir açıklama yapılmadığını söyledi ve çalışmasıyla bu sorunun cevaplanmasına önemli bir katkıda bulundu.
Gilead Sciences tarafından 2014 Batı Afrika Ebola virüsü salgınına tedavi olarak geliştirilen remdesivir ilk olarak bu yılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni koronavirüs hastalarında kullanıldı.
New England Journal of Medicine’de bildirildiği gibi, hastaya hastalığın yedinci gününde ilacı verildi ve ertesi gün belirgin bir iyileşme gözlendi. Semptomlar tedavi sonunda tamamen kayboldu. Dünya Sağlık Örgütü genel müdür yardımcısı Bruce Alyward, Pekin’de yapılan son basın toplantısında remdesivir’in COVID-19’a karşı gerçek etkinliği olabilecek tek ilaç olduğunu iddia etti.
“Tercihen, birden fazla ilaç olacak çünkü bazı virüs türleri bazı tedavilere karşı dirençli olabilir.”
Göte remdesivirin nasıl çalıştığı ile ilgili şu açıklamaları ekledi:
“Çalışmamızın gösterdiği şey, remdesivir’in aslında virüsün genom replikasyonunda gerekli olan RNA sentezi için doğal yapı taşlarından birini taklit ettiği idi. Virüs içindeki enzimler viral RNA genomunu bu yapı bloklarıyla sentezliyorlar, ancak ihtiyaç duydukları parçaları ilaçla karıştırıyorlar. İlaç büyüyen RNA zincirine dahil edildiğinde, virüs artık çoğalamaz. ”
Bir sonraki adımın, remdesivir ile devam eden klinik çalışmalardan nisan ayı sonunda açıklanması planlanan sonuçları beklemek olduğunu söyledi. Sonuçlar açıklandığında da bunun hikayenin sonu olmayacağı konusunda uyardı.
Götte, “HIV ve hepatit C virüsü enfeksiyonlarında da olduğu gibi COVID-19 gibi yeni ortaya çıkan hastalıklarla düzgün bir şekilde mücadele etmek için birden fazla ilaca ihtiyacımız olacak.” dedi.
Götte’nin çalışması, Kanada Sağlık Araştırmaları Enstitüleri ve Alberta Ekonomik Kalkınma, Ticaret ve Turizm Bakanlığı tarafından Büyük İnovasyon Fonu Programı ve Antimikrobiyal Direnç – Bir Sağlık Konsorsiyumu aracılığıyla desteklenmiştir.
Kaynak :https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200227122123.htm