Dijital Yoğun Bakım Teknolojilerinin Sağlık Sektörüne Etkisi

Dijital Yoğun Bakım Teknolojilerinin Sağlık Sektörüne Etkisi

Ülkelerin yoğun bakım yatak  sayıları, yoğun bakım  klinisyen  ve  hemşire  sayıları  ile değerlendirildiği Covid 19 ile mücadele süresince  yoğun bakım ünitelerinin salgında stratejik bir öneme sahip  olduğu anlaşıldı. Dünya genelinde   bir yandan aşı geliştirme ve bir yandan yeni tesislerin açılması yanında  yoğun bakım üniteleri için var olan teknolojilerin hemen devreye alınıp kullanılması yönünde önemli adımlar atıldı, atılmaya devam ediliyor.

saglikteknoloji.com olarak  uzun yıllar yoğun akım teknoloji ve hizmetlerinde hizmet  veren Consol Medikal Kurucu ortağı Resul Kebir ile dijital yoğun bakım teknolojilerinin sağlık sektörüne etkisini konuştuk

Kendinizden ve firmanızdan bahseder misiniz?

Consol  Medikal  kurucu ortaklarındanım, yaklaşık 30 yıl sağlık bilişim teknoloji  alanında deneyim sahibi olarak, 2016 yılında bütün deneyimimizi  Consol Medikale taşıdık.  Consol  adı “connectivity   solutions”  kelimelerinin ilk üç harfinden oluşmaktadır,  türkcesi   bağlantısallık çözümleridir. Marka , model , tür ve  işlev bağımsız  her medikal cihazın sistemle entegrasyonunu sağlayan  bir yapı oluşturduk.  Ülkemizde olmayan bir alandı ve ileri düzeyde klinik karar destek  trigerlar sağlayacak olan niş bir alandı. Bu bu alanda faaliyetlerimizi devam ettirmeye yönelik olarak firmamızı kurduk.

Akıllı klinik uygulamalar ve karar destek sistemlerindeki ihtiyaç duyulacak  her tür veriyi cihazlar ile konuşarak  haberleşip alıp  sistemlere veri sağlayacak tarafı oluşturduk.

Verdiğiniz dijital yoğun bakım  ürün veya hizmetlerini daha genel kapsamda  nasıl tanımlarsınız?

Akıllı klinik uygulama yazılımları diye başlayabilirim. Bunların temelinde klinik karar destek sistemleri bulunmaktadır. Hastanın sağlık hizmeti aldığı süre içerisinde  vücuduna bağlanan ki bunlar dan biri hasta başı monitör dür  , bütün cihazlardan hastanın hayati bulgularını   gösteren  doktor ve hemşirenin sürekli gözleminde olan monitör ekranları dır.

Hastaya bağlı olan  ventilatör cihazları, diyaliz cihazları solunum cihazları, infüzyon pompası  defibrilatör, perfüzyon pompası gibi cihazlardan gelen  hayati verileri  veya hesaplanmış değerleri doktor ve hemşirenin erişimine açmak, sistemde bulunan algoritmalar  yoluyla  yapılan hesaplar sonunda erken uyarı sistemlerinin , alarm uyarı sistemlerini içerisinde barındıran bir yapıdan bahsediyoruz.

Hastanın yoğun bakım ünitesine kabulünden   çıkışına kadar  olan tüm ihtiyaç ve iş akışını da  tek bir sistem  üzerinden izlenebilme ve yönetebilme özelliği olan  bir sistemdir diyebiliriz.

Klasik uygulama ile karşılaştırıldığında nasıl farklar var?

Klasik uygulamada bahsetmiş olduğumuz  cihazlar ile bağlantısı yoktur. Bu nedenle erken uyarı ve alarm gibi sistemleri  ve karar destek  devrede  değildir. Bütün işlemlerin tamamı manuel yapılır. Manuel durumda yoğun bakım bilgi sistemi ve medikal cihazların veri aktarımının bütünleşik çalışması da olmayacaktır.

 

Dijital   yoğun bakımın hasta sağlığı açısından faydalarını sıralayacak olursak neler söylersiniz.

Hasta sağlığı açısından bakacak olursak , hastanın tedavi sırasında almış olduğu  tüm hizmetlerin  kayıt altına alınması ve biraz önce  bahsettiğimiz erken uyarı veya hemşire ve doktorların gözlemleri veya  öngörmeleri  ile yapılacak  olan tedavi girişimleri,  ek tedavi  gibi ihtiyaçların daha önceden öngörülerek   uygulanabilmesi  ve bir çok noktada da ikinci göz olarak validasyon ile ilerleme,  hastanın yoğun bakımda kalış süresini azaltması ve tedavi süresinin kısalması gibi bir çok kapı açılmaktadır.Yoğun bakımda kalış süresini yoğun bakım mortalitesini düşürür desek daha doğru bir ifade  kullanmış oluruz.

Bu teknolojinin sağlık çalışanlarına faydaları nedir? Aynı zamanda sağlık çalışanlarının bu teknolojiye yaklaşımları  nasıl?

Resül KEBİR  Consol Medikal Cihazlar Kurucu Ortağı

Günümüzde sadece ülkemizde değil global olarak yaşadığımız  Corona kaosumuz var, burada en çok yük ve en çok risk altında olan  sağlık çalışanları. Sağlık çalışanlarının  içerisindeki en yüksek risk altında olanlar yoğun bakım çalışanlarının dır. Çünkü bu hastalar yoğun bakımlarda ventile edilir veya daha ileri düzey  uygulamaların devreye gireceği bir alanda çalışma  sağlarlar. Bu durumda sağlık çalışanları bir hastaya   hastanın o anki durumundaki gelişme veya  gerilemede  tekrar yeniden müdahale şansını elde edebilmek için,  malumunuz kendilerini de koruma altına almaları gerekir. Bir hastanın odasına izole kıyafetler ile girmek durumundalar. Sadece bir değer bakmak için giyilen bu izolasyon kıyafetleri  5 dakika sonra odaya tekrar girmek için tekrar aynı  izolasyon kıyafetlerini giymesi gerekir ki biz bunu hastanın yanına girmesine gerek kalmadan istenilen veriyi hastanın yanındaymış gibi gözlemleme şansı oluşuyor. Bu da sağlık çalışanlarının sağlıklarını koruma altına aldığımızı hatta kendilerini daha güvende hissettiklerini  ve hatta hastalarını çok daha net bir şekilde gözlemleyebildikleri için inanılmaz beğeni alıyor.

Böylelikle kullanıcı deneyimlerini de duymuş olduk.  Diğer bir merak edilen konu sağlık kurumuna maliyeti hakkında ne söylersiniz? Maliyetleri düşürücü bir etkisi var mı?

Tabi ki, hastanın hastanede kalış süresinde azalma sağladığımızı belirtmiştik, aynı zamanlarda hastanelerde yetersiz hemşire ve yetersiz sağlık ekibi  gibi ifadeler  duyarız. Bu sistemde aynı ekip ile çalışıldığında yeterli seviyede bir ekip  seviyesine çıkmış oluyor. Ek bir personel ihtiyacı olmadan verilen hizmet kalitesinin artması sağlanıyor,hastanede kalış süresinin azalması ile birlikte uygulanacak olan bir çok işlemin uygulamamızdan   kaynaklı maliyetleri de düşünecek olursak hastaneye maliyetlerini kısa sürede amorti eden sistemlerdir.

Gelecek ile ilgili olarak bu teknolojinin nereye evrileceğini düşünüyorsunuz?

Daha gelişmiş karar destek sistemleri ile hekim hastanın yanında olmadan, sanki hekim hastanın  yanındaymış gibi  hemşirenin bir sonraki adımda yapılacak işlemleri sistemin yöneterek ilerlemesi  ve hastanın hayatını ön planda tutacak  şekilde bir sistem olarak gelişmeye devam edecek diye düşünüyorum.

Firmanızın gelecek vizyonu hakkında neler söylersiniz?

Ben,  özellikle bu djital hastane konseptini vizyon edinmiş biri olarak, her gün bir adım atmakla meşgulüm.  Arge şu anda bizim temel unsurumuz ve Ankara Teknokent Kampüsünde  faaliyet gösteren bir firmayız. Mekan bağımsız tele yoğun bakım ve aynı zamanda  hasta  ile doktoru , hasta ile hemşire yi ve sağlık hizmet sunucularını tek bir çatı altında,  sürekli tam zamanlı birbirleri ile bütünleşik haberleşebilir yapıları sunan , bunları da Consol firmasında  akıllı cihazın üretilmesi ile beraber ki bunun bir örneğini geliştirdik zaten, sektörde global ölçekte  niş bir hasta yoğun bakım  yatak başı monitör geliştirdik. bunlar ile birlikte daha üst seviyelere çıkacağız.

Consol Medikal Bilgi Teknolojileri ve
Tıbbi Cihazlar Bağlantı Sistemleri San.ve Tic. Ltd.Şti
Ankara Teknokent Kampüsü C Blok
Yenimahalle /Ankara

Röportaj: Başak Rızvanoğlu

Başak Rızvanoğlu