Covit-19 Salgınının Önlenmesi İçin HBYS’ lerin Önemi?

Covit-19  Salgınının  Önlenmesi İçin HBYS’ lerin Önemi?

Sağlık bilgi sistemi, Türkiye’nin  sağlık hizmetlerinde iyi durumda olan bir çok teknolojilerin  yanında, coronavirüs (covit 19) salgını ile mücadelede   önemli gizli kahramanlarından biridir.

Türkiye, Amerika, İtalya gibi bir çok ülkede bulunmayan, covit 19 salgınının yönetilmesinde önemli fark yaratacak olan sağlık  bilgi sistemi teknolojisi ile  Türkiye’nin herhangi bir  hastanesinde tanı alan hastaların  anlık olarak izleyerek, salgına yönelik stratejilerini geliştirebilmesi , planlamalarını yapabilmesi için  paha biçilmez bir fırsata sahiptir.

Covit 19 Salgını ile Mücadele İçin Nasıl Sağlık Bilgi Sistemi ?

Bu gün itibariyle tüm hastanelerimizde yapılan tüm tedaviler kayıt altına alınmakta ve Sağlık Bakanlığına gönderilmektedir

2000 li yıllardan beri  hastanelerde  kullanılan Hastane bilgi sistemleri (HBYS) ile  hasta  tedavi bilgileri dahil hastanedeki yapılan tüm işlemler, tüm süreçler kayıt altına alınmaktadır. Bu veriler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü müdürlüğünün Mernis, Sosyal Güvenlik Kurumunun Medula, e -reçete sistemi , 112 acil entegrasyonu gibi bir çok sistem ile veri alışverişi yapılmakta, bununla birlikte  verinin  doğruluğu da  sağlanmaktadır. HBYS’ lerde hastaların  kronik hastalıkları, aldığı ilaçlar kayıt altına alınmaktadır. Aynı şekilde Aile hekimlerinde tedavi gören hastalarında tedavileri kayıt altına alınmaktadır.

Covit 19 salgın hastalığı için önemli bir özellik olan merkezi sağlık bilgi sistemi  e-nabız sistemi ile  Türkiye’deki tüm HBYS ‘lerden gelen  sağlık bilgileri tek merkezde toplanarak sağllanmaktadır.

Hastane bilgi sisteminde ve aile hekimliği sistemlerinden gelen tüm  bilgilerinin   toplanan bilgiler e-nabız sistemine gönderilmekte, Sağlık Bakanlığı, anlık olarak hastanelerdeki tanıları ve hastaları izleyebilmektedir.

Covit 19 için önemli olan acil başvuru oranları 112 entegrasyonu ile  Türkiye’deki tüm hastanelerden anlık olarak izlenebilmektedir.

 

Sağlık Bilgi Sisteminde Covit 19 İçin Önemli Özellikler

Sahip olduğumuz Sağlık Bilgi Sistemimiz içerisindeki bazı özellikler Covit 19 ile mücadelemizde yöneticilerimize ve sağlık çalışmalarımıza önemli faydalar sağlayacak, Türkiye olarak salgının üstesinden gelmemiz için önemli katkılar sağlayacaktır.Bu özellikler önem  derecesine ve hitap ettiği  kesimlere bakılmaksızın listelenmiştir.

 

  • HBYS(Hastane Bilgi Sistemi), AHBS (Aile hekimliği bilgi sistemi),PACS (Görüntü Saklama ve arşivleme Sistemleri), acil 112, teleradyoloji gibi bütüncül bir sisteme sahip olması
  • Hasta tanı bilgileri, kronik hastalıklar gibi covit-19 için önemli bilgileri  dijital ortamda takip edilmesi
  • E-nabız ile tüm Türkiye verisinin merkezi bir yapıda olması
  • Veriler büyük oranda  anlık olarak toplanabiliyor
  • HBYS lerin çoğunluğu  web tabanlıdır ,olmayanlar web ara yüzleri ile  doktorların evden veya  farklı noktalardan hasta bilgilerine ulaşılabiliyor.
  • HBYS’ lerin anlık raporlama ve anlık izleme ekranlarına sahiptir.
  • Veri güvenliği ve hasta güvenliği ile ilgili yasal ve altyapıların iyi seviyededir.
  • Farklı şehirlerde muayene olan hastaların muayene bilgilerinin  izlenebilirdir
  • Herhangi bir il ,ilçe veya hastanelerde oluşan tanı ve başvurulara ait değişkenliklerin izlenebilmesi
  • SİNA (Sağlık istatistik ve Nedensel Analizler) Sağlık Bakanlığı, Merkez Teşkilatı , Hekimler ,Taşra Teşkilatı , Sağlık Tesis Yöneticileri için bir çok kaynaktan bir araya getirilmiş verilerle, her kullanıcıya kendine özel raporlar,detaylı dinamik analizlerle, karar desteği, ve kıyaslama yapabilecektir.

Sağlık Bakanlığı, uzun yıllar sürdürdüğü sağlıkta dijitalleşme çalışmaları sonucunda  elde ettiği bu üstünlüğü Covit 19 gibi hızlı bulaşan bir salgın için en iyi şekilde kullanarak, salgının krize dönüşmeden kontrol altına alınmasını sağlayacak,hangi ilçede hangi ilde karantina ve diğer önlemlerin alınması gerektiğine karar vermesinde destek olabilecek, önceden  alacağı kararlar ile gerekli planlamasını yapacak  önemli bir araç olarak kullanabilmelidir. Covit 19 salgını ile mücadelede göstereceğimiz başarı, sağlık bilgi sistemlerini ne kadar etkin kullanabileceğimiz   ile doğru orantılı olacaktır.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır