Covid-19 Salgınında Sağlık Bilişim Uygulamaları

Covid-19 Salgınında Sağlık Bilişim Uygulamaları

Dünya, devlet kurumları, yönetim organları, sağlık çalışanlarının  özverili çalışmaları ile   salgın ile mücadele ederken , teknoloji  kuruluşları da salgının önlenmesi tedavi ve teşhise yönelik çalışmaları hızla devam etmektedir.

sağlık bilişim teknolojileridir.Aşı ve ilaçın bulunmasına kadarki süreçte diğer teknolojiler ile salgının önlenmesi tedavi ve teşhise yönelik önemli katkılar sağlayabilecek en önemli teknolojilerden biri

Sağlık bilişim teknolojileri ile  HBYS ve diğer sağlık bilişim teknolojileri kullanılarak, salgının meydana getireceği riskleri en aza indirmekten , hastalığın erken teşhisine kadar faydalanabiliriz.

Covit-19 Salgınının önlenmesi için HBYSlerin Önemi yazısında belirttiğimiz gibi Türkiye e nabız ve Sina uygulamaları ile  bulunmaz  imkana sahiptir. Nitekim  Sağlık Bakanlığı  aynı gün yayınladığı genelge ile e- Nabıza veri gönderiminin önemine vurgu yaparak verilerin 30 dakika içersinde gönderilmesini, yoğun bakım formlarının anlık doldurulmasını, vantilatör sayılarının on dakikada bir gönderilmesini , SİNA üzerinden kontrol edilerek verilerin doğru olduğundan emin olunması gerektiğini belirtmiştir.

Dünya’da da çeşitli ülkeler  covd-19 salgınının da artan vakalar ile sağlık Bilgi Sistemi firmaları bulaşıcılığın önlenmesi, hastalığın teşhisi, izlenmesi, vakaları daha erken tespit etmesine yardımcı olmak için erken uyarı yazılımları  yeni  teknolojiler geliştirmektedir.

 

Görüntülü Görüşme, Teletıp

Salgından sonra en çok gelişmesi beklenen  teknolojilerden bir Teletıp olması  beklenmektedir. Teletıp salgından sonra hastane içersinde bile kullanılması gündeme gelecektir. Sağlık çalışanlarının  salgın olan hastaları ile görüntülü görüşerek en az ziyaret ile tedavilerini takip etmeleri , hasta ile yakın temasın azaltılarak bulaşıcılığın önleyecek,  kullanılan eldiven, maske, önlük gibi koruyucu kişisel ekipmanların israfı önlenmiş olacaktır. Yatan hasta odalarına yerleştirilecek tablet ile  HBYS üzerinden hasta ile görüşerek tedavinin takip edilmesi sağlanabilecektir

Bunun dışında  evden çıkmadan görüşme yapmak isteyen hastalar için  hizmet sağlayabilecek hastanelerin yasal ve teknolojik altyapılarını tamamlayarak , hastaların hastaneye gelmeden tedavi lerinin takip edilmesi sağlanabilmelidir.Doktor  covit 19 olduğundan şüphelendiği hastayı hastaneye gelmesi için aldırabilir veya kendisi gelecek hasta için hastane girişinde karşılanarak salgının bulaşmasını önleyerek tedavi odasına getirilmesi sağlanır.

Video görüşmeleri için skype (yeni adı Teams) , Zoom, Cisco webex  dışında yerli ürünümüz  Karel görüntülü görüşme platformu kullanılabilir. HBYS yazılımları ile entegre kullanılabilmektedir.

 Covid19 Erken Teşhisine Yönelik Yazılım, Patientrack

Melbourne merkezli sağlık yazılımı çözümleri sağlayıcısı Alcidion, hastanelerin olası vakaları daha erken tespit etmesine yardımcı olmak için erken uyarı yazılımı yeni bir COVID-19 değerlendirme aracı tasarladı. Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık’taki hastaneler tarafından sepsis ve akut böbrek hasarı gibi ölümcül durumları tespit etmek için kullanılan Patientrack, artık hemşireler tarafından solunum hastalığı olan hastaneye başvuran her hastanın kritik değerlendirmelerini yapmak için kullanılabilmekte.

Melbourne merkezli sağlık yazılımı çözümleri sağlayıcısı Alcidion, hastanelerin olası vakaları daha erken tespit etmesine yardımcı olmak için erken uyarı yazılımı Patientrack’ta yeni bir COVID-19 değerlendirme aracı tasarladı. Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık’taki hastaneler tarafından sepsis ve akut böbrek hasarı gibi ölümcül durumları tespit etmek için kullanılan Patientrack, artık hemşireler tarafından solunum hastalığı olan hastaneye başvuran her hastanın kritik değerlendirmelerini yapmak için kullanılabilir.

Covit-19 değerlendirme kriterlerine göre hazırlanmış olan sorular bulunan yazılıma hasta dan alınan bilgiler, hastanın durumları, yapılan ölçümlemeler  kaydedilir. Gelişen duruma göre hasta bilgileri üzerine uyarılar oluşturularak, solunum doktorları ve enfeksiyon kontrol ekipleri gibi  sağlık uzmanları otomatik olarak uyarabilir. (K2)

 

Dünyada büyük dayanışma

Dünyanın büyük yazılım firmaları, krize yardımcı olacak teknoloji çözümlerinde işbirliği yapmak için COVID-19 sağlık koalisyonunu oluşturmak üzere bir araya geldi . Şirketler Microsoft, Amazon Web Services, Salesforce ve neredeyse tüm büyük EHR satıcılarını kapsamaktadır.Çalıştıkları diğer projeler arasında bir aşıya yönelik çözümler, virüsün yayılmasını tahmin etmeye yardımcı olan veri analizi ve web tabanlı uygulamalar bulunmakta. (K1)

K1: https://healthcareitskills.com/how-healthcare-it-is-helping-with-coronavirus-covid-19/

K2: https://www.healthcareitnews.com/news/asia-pacific/alcidion-enhances-patientrack-software-new-covid-19-assessment-tool

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır