Coronavirüs Sonrası Sağlık Sorunları Sağlığın Sosyal Belirleyicilerinin HBYS Entegrasyonu

Coronavirüs Sonrası Sağlık Sorunları Sağlığın Sosyal Belirleyicilerinin HBYS  Entegrasyonu

Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı  ‘yalnızca hastalık yada sakatlık değil, fiziksel, zihinsel ve toplumsal, siyasal olarak tam bir iyilik hali olarak tanımlamaktadır ( 1)  Dünya Sağlık örgütü, Küresel Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Komisyonu (2005-2008), özellikle sağlık eşitsizlikleri için sağlığın sosyal belirleyicilerinin ele alınmasının önemine  dikkat çekti.(2)

Michael Marmot ve Richard Wilkinson’un editörlüğünü yaptığı Sağlığın Sosyal Belirleyicileri kitabında  ,  sağlık ile doğrudan ilişkili gıda, ulaşım, etnisite, cinsel davranışlar, erken yaşam, yaşlılık, barınma, iş yerleri, mahalleler gibi bir çok  olgunun  sağlığın sosyal belirleyicileri olarak tanımlandığı ,bunlar üzerinde bir çok çalışma yapıldığını belirtmiştir.(4)

Coronavirüs salgını  ile  mücadelede sağlığın sosyal belirleyicilerinin  çok daha ön plana çıkmış, farklı meslek grup  çalışanları, 65 yaş üstü, 20 yaş altı,  esnaflar, özürlüler, barınama yeri olamayanlar, farklı ülkelerde veya şehirlerde olup ulaşım ihtiyacı olanlar gibi bir çok sosyal özellikteki gruplar  arasında salgının ilerleyişi ve tedavisinde farklı  tanımlar  oluşmuştur.

Corona virüs salgınından sonra  hastanın sosyal sağlık belirleyicilerinin ele alınması tüm tarafların kabul gördüğü  ortak görüş olarak ortaya çıkmaktadır. Bireyin yaşı ,  Sağlıklı ve güvenilir  gıdaya ulaşabilmesi  ve güvenli ulaşım  gibi  faktörler, kişilerin sağlıklı olabilmesi için  aldıkları klinik tedaviden  daha önemli olabilmektedir.

Aslında, yaygın olarak belirtilen istatistikler , klinik tedavinın   hasta sağlığının   sadece yüzde 10 ila 20’sini etkilediğini, sağlığın sosyal belirleyicilerinin hastanın sağlığının kalan yüzde 90 ila 80  etkilediğini göstermektedir. Hastanın her ay ilaca ulaşması kolay değil ise  hasta hipertansiyon bakım planına uymazsa,  sonuçlar olumsuz etkilenecektir. Benzer şekilde, obez hastalar, sağlıklı yiyecek seçeneklerini  göze alamazsa veya evden kilometrelerce uzakta bir markete gidemezse,  bu hastalar  için sonuçlar iyileşmeyecektir. (3)

Ancak sağlık hizmeti karar vericileri sağlığın sosyal belirleyicilerinin etkilerinin  ve bu bilgilerin farkında değil, bazıları bu bilgileri değerlendirmenin kendi sorumluluğunda  olmadığını düşünmektedir. Ancak sağlığın sosyal etkileri konusunda kanıtlar büyüdükçe, sağlayıcılar bu geleneksel olmayan risk faktörlerini klinik karar verme süreçlerine dahil etme yönünde bir baskı oluşmuştur.

Kurumlarının sağlığın sosyal  belirleyicilerini  klinik karar destek sistemlerinde kullanabilmeleri için bu bilgileri  HBYS’ de tanımlanması gerekir

Hastanın sosyal belirleyicilerinin HBYS sistemine girilmesi, sağlık hizmeti verenlerin klinik karar uygulamaları  için önemlidir. Bir doktorun hastanın önceki tıbbi teşhisini nasıl görüntüleyebiliyor  ise  ve bu bilgileri gelecekteki tedavisi  için nasıl kullanabiliyor, doktorun tedavi seçenekleri sunarken göz önünde bulundurması gerekiyorsa aynı şekilde bir hastanın sosyal sağlık belirleyicilerine erişmesi gerekir.

Bununla birlikte, bu  veriler için standart kodların bulunmaması, sağlık hizmeti verenlerin   hastanın sosyal  belirleyicilerini anlama yeteneğini zorlar.

Kaliforniya Üniversitesi, aile ve toplum hekimliği profesörü Laura Gottlieb “İhtiyacımız olan şey, sosyal risk faktörleri hakkında hasta düzeyinde tarama yapmanın ve bu bilgileri ilaçlar, sevkler, yaşam tarzı önerileri ve diğer tedavi planı bileşenleri hakkındaki kararlara uyguladığımız bir yol” dedi.

Sağlık bilgisinin sosyal belirleyicilerini  Hastane Bilgi Sistemlerine  dahil etmek bu yollardan biridir.

Bu bilgileri HBYS’ ye dahil etmek için,  önce bu bilgileri nasıl elde edileceğini ve klinik iş akışlarında nasıl yer alacağı  belirlenmelidir.  Standartları ve kuralları  kodlamak, sağlığın sosyal belirleyicilerini sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.

Sosyal Belirleyicilerin HBYS Klinik iş Akışında Tanımlanması

Sağlığın sosyal belirleyicilerinin HBYS’ ye dahil edilerek  klinik karar ile hastaların risklerinin belirlenmesi için önce bu bilgiler  hastalardan alınmalıdır.

Öncelikle   hangi sosyal belirleyicileri  ele alınabileceğini seçilmelidir. Klinikler belirli tarama araçlarına karar verdikten sonra, bu bilgiyi hastanın klinik kaydına nasıl dahil edeceklerini düşünmelidirler.

Ulusal Bilim  ve Mühendislik Akademisi ve Tıp Akademilerinin   Sosyal Bakımın Tıbbi Bakımla Bütünleştirilmesi raporunun bir bölümünü birlikte yazan Gold ” Kliniklere yapmasını tavsiye ettiğimiz şey küçük başlamaktır. Belki taramak için bir sosyal ihtiyaç seçin” şeklinde öneride bulundu.

Gold ve meslektaşları kliniklerin atmaları gereken ilk adımı olarak tarama hedefinin belirlenmesi olduğunu belirtti.

HBYS’lerde  sağlığın sosyal belirleyicilerini belgelendirecek standart bir yer yoktur. HBYS ‘lerde  hastanın  tanisyonuna bakabileceğimiz yer aşağı yukarı bellidir, bun gibi  hastanın sosyal ihtiyaçlarını anlamak için de standart yeri olmalıdır.  “Sosyal ihtiyaçlar HBYS’de belgelenmelidir. Kliniklerin bunu belgelemek için önceden ayarlanmış bir yolu yoksa, en azından belgelemeyi kolaylaştırmak ve süreci biraz standartlaştırmak için bir metin kısayolu bulmaları gerekir ”dedi.

Tıp sağlıklı olmak için tek başına yeterli değildir.

Sağlıklı olmak sosyal durumumuz ve sosyal yaşamımızın bir sonucudur. Burada sorun var ise tıp tedavi olmamız için yanımızdadır. 

Uzun süredir kapalı kalmış çeşitli sosyal özellikteki insanların  sağlık sorunlarının her geçen gün artmakta  olduğunu tahmin etmek zor değil. Ertelenen kronik hastalıklar, obozite, yetersiz beslenme , dengesiz beslenme,  şiddete uğramış kişiler, şiddete eğilimli kişiler , depresyon ,  izolasyondan kaynaklı bir çok sosyal  etkene ve sosyal gruba  bağlı  sağlık sorunları artmaya devam ediyor.

Bu birikmeye devam eden sağlık sorunları ile yüzleşeceğimiz  güne kadar sağlığın sosyal belirleyicileri hakkında kapsamlı bir araştırma ile  bu parametreler tanımlanmalı,  hastaneye başvuran hastaların  HBYS ‘ lerde tanımlanmış  sosyal belirleyiciler ile hastalık  teşhis ve tedavi  planları yapılmalıdır.

Koronavirüs sonrası hastanelere başvuran hastalara  ilaç verilerek evine gönderilmesi hastanın  izolasyon süresince  bozulan sosyal yapının düzelmesini sağlamayacağı için  ülke kaynaklarının çok ihtiyacımız olduğu bu sürede çok büyük israf olacaktır.

Salgın ile mücadele için büyük özveri ile evlere kapanan  halkımızın bu sürede  ihmal edilmiş veya farkında olmadan gelişmeye başlayan diğer sağlık sorunları ile mücadele etmek için  herkesin farklı sosyal  gerekçelerle sağlık sorunları ile baş başa kaldığı , bunların sosyal belirleyicilerinin araştırılıp, doğru tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi gerekmektedir.

 

1-https://www.toraks.org.tr/halk/News.aspx?detail=3582

2-https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44488/9786058079519-tur.pdf?sequence=8&isAllowed=y

3-https://ehrintelligence.com/features/integrating-social-determinants-of-health-into-the-ehr

4-http://insev.org.tr/sagligin-sosyal-belirleyicileri/

 

 

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır