Corona Virüs Salgınında Çocuklarımız ?

Corona Virüs Salgınında Çocuklarımız ?


Şimdiye kadarki kanıtlar bu virüsün çocuklar üzerinde ciddi hastalıklara yol açmadığını ortaya koymuş olsa da, çocukların bulaşmayı arttırmaya yardımcı olabileceğini düşünmek için  geçerli nedenler mevcut. Çocukların hasta olmaları ve grip virüslerini ebeveynlerine, büyükanne ve büyükbabalarına, öğretmenlerine veya bakıcılarına hızlıca aktarmaları virüsün yayılmasını artırabilecek önemli bir neden.

 

 

Çocuklar, Covid-19 hastalığına neden olan virüsün bulaşmasında nasıl bir rol oynuyor?

Bu soru, halk sağlığı uzmanlarının cevaplamayı çok sevecekleri sorulardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Çocukların virüsün yayılmasında etkileri olup olmadığını bilmek otoritelere virüsle mücadelede kullanmak üzere önemli bir koz sağlayacaktır.

Söz konusu olan, aileler ve işyerleri için oldukça yıkıcı olabilecek durumlara karşı alınan önlemler hakkındaki kararlılık olarak karşımıza çıkıyor. Virüs yeni bir alana girdiğinde bulaşmayı önlemek için okullar kapatılmalı mı ya da ebeveynleri çocuklarını evde kalmaya zorlamalı mı? Aileler küçük çocuklarını büyükanne ve büyükbabalarını veya diğer yaşlı akrabalarını ziyaret etmeye teşvik etmeli mi?

Şimdiye kadarki kanıtlar bu virüsün çocuklar üzerinde ciddi hastalıklara yol açmadığını ortaya koymuş olsa da, çocukların bulaşmayı arttırmaya yardımcı olabileceğini düşünmek için geçerli bir neden mevcut. Bu neden, çocukların hasta olmaları ve grip virüslerini ebeveynlerine, büyükanne ve büyükbabalarına, öğretmenlerine veya bakıcılarına hızlıca aktarmaları olarak tanımlanabilir.

 

Yeni virüs farklı bir viral aileden gelmekle birlikte, davranışı korona virüs ailesinden olan SARS ve MERS’den daha çok influenzaya benziyor.

Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Okulu’nda görev yapan bulaşıcı hastalıklar epidemiyoloğu Marc Lipsitch, “Grip kısmen okullar tarafından yayılıyor. Ayrıca korona virüsünün çocuklar üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu tam olarak anlayamıyoruz.”diyerek şuan için kesin bir ifade kullanmanın mümkün olmadığını aktarıyor.

CDC’nin Ulusal Bağışıklık ve Solunum Hastalıkları Merkezi direktörü Nancy Messonnier, ABD’de virüsün yayılması durumunda okulların kapanması fikrinin gerçeğe dönüşebileceğini söyledi. Bu hafta ebeveynleri, virüsün çevrelerindeortaya çıkması ve yayılmasıylaokulların kapanması durumunda neler yapılması gerektiği hakkında hazırlık yapmaya çağırdı.

Messonnier, “Tüm bu sorular olabileceklere karşı daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olabilir,” diyerek çocuklarının okula gittiği yerel okul bölgesinin müfettişiylede bu konuyu görüştüğünü söyledi.

Ocak ayının başlarında, yeni bir virüsün Çin’de ortaya çıkması ve daha sonra Çin’den hızla tüm dünyaya yayıldığına dair haberler gelmesiyle birlikte ebeveynlerin, söz konusu tehdidin çocukları için ne kadar ciddi olduğu konusunda çoğunlukla sosyal medya platformları üzerinden bilgi edinmeye çalıştıkları görülüyor.

 

Enfeksiyon görülen bu çocukların tümü hayatta kalmayı başardı.

 

Çin’den alınan verilerle desteklenen ilk tahminler güven vericiydi. Bu virüsler yaşlılarda – özellikle çok yaşlılarda –oldukça rahatsız edici sonuçlara yol açabiliyor. Ancak henüz açıklanamayan bazı nedenlerden dolayı, çocuklar hastalığın yaratabileceği en kötü etkilerden uzaklaşmış gibi görünüyor.

North Carolina Üniversitesi’nin önde gelen koronavirüs uzmanı Ralph Baric, “Genel olarak korona virüslerde yaşla ilgili çarpıcı bir hastalık paterni var. Yani yaşlandıkça ciddi hastalıklara yakalanma olasılığınız daha yüksek,” diyerek yüksek yaş faktörünün altını çiziyor.

Çin’den gelen verilere göre bugüne kadarki vakalarla ilgili durum virüsün çocuklara olan etkisini somut bir şekilde göstermektedir. Çin’deki hastalık kontrol ve önleme merkezi tarafından bu ayın başlarında yayınlanan son rakamlar 44.000’den fazla teyit edilmiş vaka görüldüğünü kamuoyuna aktarıyor. Bu vakaların sadece 416 tanesi veya yaklaşık % 1’i 9 yaş ve altındaki çocuklar arasında tespit edildi. Enfeksiyon görülen bu çocukların tümü hayatta kalmayı başardı.

9 ila 19 yaş arası çocuklar ve gençler arasında tespit edilen vakalar da oldukça nadir. Bu grupta tüm gözlem grubunun %1,2’sini temsil eden 549 vaka görüldü ve sadece tek bir ölüm yaşandı. Buna karşılık, hastalığa yakalanmış olan 80 yaş ve daha üzerinde olan yaklaşık 1.400 kişinin % 20’si hayatını kaybetti.

Küçük çocuklar arasındaki düşük tespit oranlarının bu enfeksiyonların gerçekten nadir olup olmadığı veya tespitin zorlaşma eğilimi gösterecek kadar hafif olup olmadığı kesin değildir. Bariç, pozitif olmalarına rağmen belirgin bir hastalığı olmayan az sayıda çocuk üzerinde Çin’de yapılan birkaç vaka çalışmasına dikkat çekti. Bununla birlikte, BT taramaları akciğerlerinde bu enfeksiyona karşı karakteristik değişiklikler olduğunu ortaya koydu.

Hong Kong Üniversitesi’nde bir koronavirüs uzmanı olan Malik Peiris, “Onlar enfeksiyon kapmıyor değiller, sadece hastalığa yakalanmıyorlar, hastalanmıyorlar,”diyerek çocukların durumunu daha net bir biçimde ifade ediyor.

 

Çocuklar virüsün yayılmasına sebep olabiliyor

Peiris ve Bariç, çocukların virüsü yaymada muhtemelen rol oynadığını düşünüyor.

Peiris, “Enfekte olmaları durumunda bulaştırmayacaklarına inanmak için hiçbir neden yok,” diyerek bu konudaki fikirlerini açıkça ortaya koyuyor.“Bunların hiçbiri için kanıt yok, ancak mevcut veriler göz önüne alındığında, bu düşünülmesi gereken oldukça makul bir senaryo.”

Okulların kapatılması, halk sağlığı görevlilerinin bulaşıcı hastalıklar yayıldığında sıklıkla başvurduğu veya en azından düşündüğü araçlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 1.300’den fazla okul, H1N1 virüsünün neden olduğu 2009 grip salgınının ilk günlerinde bir süre kapalı kalmıştı.

CDC başlangıçta, öğrenciler arasında görülen enfeksiyonlar artmaya başlarsa okulların yedi gün boyunca kapanmasını tavsiye etmişti. Ancak birkaç hafta geçtikten sonravirüsün hafif hastalıklara sebep olması nedeniyle CDC okulları kapatma önerisinden vazgeçmişti. Buna rağmen, salgın ilerledikçe, hastalığın yayılmasını proaktif bir şekilde önlemek için ve çok sayıda personel ve öğrenci hasta olduğundan dolayı okulların açık kalmasının mantıklı olmadığı görüldü ve okul kapanmaları gerçekleşmeye devam etti.

Kanıtlar, okulların kapanmasının başlangıcı geciktirmek veya zirveyi azaltmak gibi bir salgının gidişatını değiştirmek için ne kadar işe yaradığına dair kesin bir sonuca ulaşmamıştır. Her iki sonuç da sağlık sisteminin ele alınmasını kolaylaştıracaktır.

Seattle ve KingCounty’de bir halk sağlığı yetkilisi ve Washington Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar profesörü olan JeffDuchin, “Bir dereceye kadar, jüri genel olarak bu stratejiye dayanıyor” diyerek ilk akla gelenin her zaman bu olduğuna vurgu yapıyor.

Bunun yanında, okulların kapalı kalması gereken sürenin ne kadar olması gerektiği belli değil. Genel olarak, çoğu okul kapanışı kısa süreli olup sadece birkaç gün sürmektedir.

Ayrıca, sadece okulları kapatarak çocukların bir yerde toplanmasını engellemenin ne kadar pratik olduğu hakkında da bazı sorular mevcut. Bazı çalışmalar ve anketler, çocukların okullar kapandığında genellikle kütüphaneler ve alışveriş merkezleri gibi başka yerlerde toplandıklarını ve potansiyel olarak okulları kapamanın herhangi bir başka yerde etkiye neden olabileceğini ileri sürmektedir.

Duchin, “Okulları ne kadar süre kapalı tutabilir ve çocukların başka yerlerde toplanmasını engelleyebilirsiniz?” diyerek aslında herkesin aklındaki bir soruyu ortaya atıyor.

2009 yılındaki H1N1 salgını sırasında çocuklarının okulları kapalı olan 523 ebeveynin katıldığı bir ankette, katılımcıların % 90’ı bu kararla hemfikir olduklarını söylerken, birçoğu kapanmaların gribin bulaşmasını azaltmanın etkili bir yolu olduğuna inandıklarını belirtti.

Ancak okulların kapanması özellikle düşük gelirli aileler arasında önemli bir sıkıntı yaratabiliyor. Aynı ankette, katılımcıların yaklaşık% 20’si çocuklarının ücretsiz veya düşük maliyetli okul yemeklerini bu nedenle kaçırdığını söylerken, % 20’si ise bu süreçte çocukları evdeykenç alışmakta zorlandıklarını aktardı.

Ebeveynlerin sadece küçük bir kısmı kapanışların önemli bir sorun olduğunu söyledi. Bu konudaki farklı görüşler sağlık ve eğitim yetkilileri için gelecekteki salgınlardaki kapanışları tartarken dikkate alınması gereken bir konu olmaya devam ediyor.

Anketi yürüten ve Harvard’da halkın sağlık krizlerine tepkisini inceleyen bir sağlık politikası araştırmacısı olan Gillian Steel Fisher, “Daha az finansal esnekliğe sahip düşük gelirli aileler için gerçekten endişeleniyoruz” diyor.

ABD’de koronavirüsün sürekli bulaşıcılığı görülmesi halinde, uzmanlar okulların kapanma nedeni ve çocukların evde kalmalarının ve başka yerlerde toplanmamalarının gerekliliği hakkında net bir şekilde iletişim kurmanın kritik olacağını söylüyor.

 

 

Kaynak:https://www.statnews.com/2020/02/27/coronavirus-kids-what-role-transmission/

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir..

 

Coronavirus : Yayılma Süreci, Alınan Önlemler ve Tedavi Çalışmaları

 

Koronavirus’ten Çıkarılması Gereken Dersler

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır