Coronavirus : Yayılma Süreci, Alınan Önlemler ve Tedavi Çalışmaları

Coronavirus : Yayılma Süreci, Alınan Önlemler ve Tedavi Çalışmaları

Coronavirüs ilk nerede ortaya çıktı ve nasıl yayıldı? Çin, koronavirüsle mücadele etmek için hangi yöntemleri geliştirdi? Koronovirüsün tedavisi için geliştirilmekte olan yeni yöntemler neler? Bu yazıda, tüm bu soruların yanıtlarına yer verdik. Virüsün ilk ortaya çıkışından itibaren nasıl bir ilerleme gösterdiğini anlattık.

 

Corona Virüsü Nasıl Yayıldı?

2019 Aralık ayından itibaren Wuhan’da yayılmaya başlayan Corona Virüsü (2019 – nCoV) ile ilgili, dünya çapında binlerce doğrulanmış enfeksiyon vakası bildirildi. Bu vakalardan %99’u Çin’deydi. 

Koronavirüsten etkilenen ülkeler arasında, salgının neden olduğu ölümlerin çoğunluğu Çin’de olmuştur. Çin’in dışındaki ilk ölüm, kısa süre sonra Filipinler’de meydana geldi. Onu Hong Kong, Japonya, Fransa ve Tayvan izledi. Çin’de en fazla vaka ise Hubei eyaletinde kayda geçti. Koronavirüsün kökeninin de Hubei eyaletinde olduğuna inanılıyor. Ayrıca Hubei, ülkedeki tüm koronavirüsten etkilenen bölgeler arasında, en yüksek ölüm yüzdesinin yanı sıra tedavi edilen hastaların en yüksek yüzdesini bildirdi.

Hubei eyaletinde bulunan Wuhan şehri en fazla sayıda onaylanmış vakayı bulunduruyor ve bunu Zhejiang, Guangdong ve Hunan şehirleri takip ediyor. Wuhan’da, 13 Şubat 2020’de yeni teyit edilen 14.840 vaka ile % 30 artış tespit edildi. Hastalığın yayılmasını kontrol altına almak için Çin, Wuhan ve komşu şehirlerde hava, karayolu ve demiryolu seyahatini geçici olarak askıya aldı. Bu kısıtlamalar Hong Kong, Makao ve Tayvan merkezli havayolları için de uygulandı.

Yine Hubei eyaletindeki Xiaogan şehri, Wuhan’dan sonra en fazla sayıda vakayı bildiren ikinci şehir oldu. 18 Şubat tarihine kadar, şehirde toplam 3.320 teyit edilmiş vaka ve 75 ölüm bildirildi.  Xiaogan şehrinde, hastalığın yayılmasını kontrol altına almak için insanların evlerini terk etmeleri yasaklandı. Şehir evden çıkması yasaklanan ve kısıtlamalara uyulmadığı takdirde on gün gözaltında tutulması gereken dört milyondan fazla insana ev sahipliği yapmakta. Ayrıca Xiaogan’da tüm araçların yola çıkması yasaklandı ve halka açık etkinlikler iptal edildi. Tıbbi çalışanlar ve temel önemdeki malları şehre taşıyan kişiler ise bu kısıtlamalardan muaf tutuldu. Yasak süresi boyunca çok az süpermarket ve eczanenin açık kalması bekleniyor.

 

Hangi Acil Önlemler Alındı?

Çin, virüsün yayılmasını kontrol altına almak ve etkiyi azaltmak için zamanında teşhis ve tedavi sağlamak için acil önlemler aldı. 23 Ocak 2020’de Çin Sivil Havacılık İdaresi, yabancı havayollarına, koronavirüsün neden olduğu pnömoninin yayılmasını önlemek ve kontrol etmek için Wuhan’a tarifeli uçuşlarını azaltmaları için öneride bulundu.

Hükümet, salgının kontrol altına alınması için aşağıdaki önlemleri almıştır:

  • Ülke genelindeki eğitimli sağlık personelleri bir araya getirilerek bir  sağlık çalışanı havuzu oluşturuldu.
  • En savunmasız ve etkilenen bölgeler belirlenerek tedarik sağlandı.
  • Rekor sürede yeni hastaneler inşa edildi.
  • Çin “Ay Yeni Yılı” tatilinin uzatılmasının yanı sıra okullar ve işletmeler için tatiller de uzatıldı.

 

Koronavirüs Bakımı Ve Tedavisi İçin İnşa Edilen Hastaneler

Çin, 1000 yataklı bir hastane olan Dabie Mountain Bölgesel Tıp Merkezi‘nin inşasını hızlandırarak 29 Ocak’ta tamamladı ve koronavirüs semptomları gösteren kişileri karantinaya aldı. Ayrıca Wuhan’da Leishenshan Hastanesi isimli, 1.500 yataklı ikinci bir karantina hastanesi açıldı. Koronavirüs hastalarına bir an önce bakım ve tedavi sağlamak için, Huoshenshan Hastanesi isimli, 1000 yataklı yeni bir hastanenin inşası, rekor bir hızla 10 günde tamamlandı.

Ayrıca Çin, spor salonları, sergi merkezleri ve spor merkezleri de dahil olmak üzere 11 mekanı, hafif semptomları olan hastaları tedavi etmek için, 10.000’den fazla yataklı, vardiyalı hastanelere dönüştürmeye karar verdi. Sekiz ek mekanın hastanelere dönüştürüldüğü açıklandı. İlk üç mekan 3 Şubat 2020’de hastaneye dönüştürüldü ve hastalara tedavi için 3.400 yatak sağlandı.

Buna ek olarak, hafif semptomları olan hastaları tedavi etmek için 20 mobil hastane ve 1.400 hemşire ülke genelinden Wuhan‘a yerleştirildi. Henan Eyaleti, Zhengzhou’da da bir bulaşıcı hastalık hastanesi inşa edilmektedir.

 

Hızlı Teşhis, Aşı Ve İlaç Geliştirme Çalışmaları

Wuhan Çin Bilimler Akademisi Viroloji Enstitüsü, bir biyofarmasötik firması ile birlikte yeni koronavirüs antikoru için iki teşhis kiti geliştirdi. Wuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanesi tarafından geliştirilen optimize edilmiş bir test yöntemi kullanılarak, enfeksiyon sadece iki saat veya daha fazla sürede teşhis edilebiliyor. Bu da tedaviyi daha hızlı başlatmaya ve iyileşme sürecini geliştirmeye yardımcı oluyor.

Öbür yandan aşı geliştirme çabaları da devam etmekte. Yeni koronavirüs için, ilaç gelişimini hızlandıracak viral aktivitenin kısıtlanmasında etkili olan, iki kimyasal bileşik bulunmuştur. Wuhan Jinyintan Hastanesi, yeni koronavirüs hastalarını tedavi etmek için bir HIV / AIDS ilacı olan Kaletra‘yı (lopinavir / ritonavir) kullanan ve işe yaradığını tespit eden ilk hastane oldu.

Baidu Research, gen test kurumlarının, salgın kontrol merkezlerinin ve araştırma kurumlarının, virüs ve tarama bileşiklerini yarım dakikadan daha kısa sürede anlamaya yardımcı olacak RNA yapı algoritması olan LinearFold‘u kullanmalarına izin verdi.

Çin, insanları kendi kendine ilaç kullanmak yerine hastanelerde tıbbi yardım almaya teşvik etmek için belirli illerde ateş ve öksürük ilacı satışını yasakladı. CNN, Nanjing ve Hangzhou genelinde eczanelerin ilaç satışı yasağını açıkladığını bildirdi.

 

 

Seda Oflas