Bugün dijital hastanecilik alanında yaptığımız çalışmaların karşılığını alıyoruz

Bugün dijital hastanecilik alanında yaptığımız çalışmaların karşılığını alıyoruz

T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci:

“Bugün dijital hastanecilik alanında yaptığımız çalışmaların karşılığını alıyoruz”

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisinin dijitalleşmenin önemini çok yakından gösterdiğini belirterek sözlerine başlayan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “2013 yılında başlayan ve bugüne dek durmaksızın devam eden sağlıkta dijitalleşme ve dijital hastanecilik çalışmalarımızın bugün geldiği nokta, bu zorlu süreçte bizlere birçok dünya ülkesinin önünde bir pandemi mücadelesi vermemize imkan sağladı. Sağlık bilişim teknolojilerimize yıllardır harcadığımız emek, insan gücü ve yatırımın bugün meyvelerini topluyoruz. Öncelikle bu süreçte emeği geçen tüm arkadaşlarımı yürekten kutluyorum. 2020’nin son çeyreğini yaşadığımız bu dönem itibarıyla 177 adet EMRAM seviye 6, 3 adet seviye 7 hastanemizin, buna ek olarak ağız ve diş hastaneleri için belirlenen kriterlerle O-EMRAM seviye 6’ya sahip 10 hastanemizin, seviye 7’de ise 2 hastanemizin olduğunu bilmek ve bütün bu süreçte pay sahibi olmak çok özel bir duygu” diye konuştu.  

Dünyanın yapay zeka destekli ilk ve en büyük karar destek sistemi

Veriyi daha güçlü politikaların tetikleyicisine dönüştürmek için en kapsamlı ve en büyük projelerinden biri olan ve bugün 30 milyon kullanıcıya erişen e-nabız kişisel sağlık platformunu kurduklarına değinen Birinci, “Vatandaşa hizmet verirken bürokrasiyi nasıl azaltabiliriz diye düşündük ve e-rapor sistemini kurduk. Tüm radyolojik verileri teletıp sisteminden hem hekimlerin hem de vatandaşların erişimine açtık. Oluşan büyük veriden gelecek projeksiyonu yapmak için SİNA’yı ve mekansal iş zekasını hayata geçirdik. Kapsamı ve kullanıcı sayısı dikkate alındığında dünyanın yapay zeka destekli ilk ve en büyük karar destek sistemini geliştirmekten gurur duyuyoruz” dedi.

Tüm bunlar sayesinde pandemi sürecinde e-nabız veri ve entegrasyon altyapısını kullanarak halk sağlığı yönetim sistemi içinde, ivedilikle pandemi yönetim sistemini kurduklarını ve ilk vakayı takiben tüm vaka ve temaslılarını ülkeye girişinden itibaren sisteme kaydederek sürecin temel veri havuzunu oluşturduklarını ifade eden Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Hayat eve sığar” uygulamasının güvenli sosyal hayatın en önemli aracı haline geldiğini sözlerine ekledi.

Dijital yaşam merkezleri inşa ediyoruz

COVID-19 mücadelesinin devletin tüm imkanlarını seferber ettiği bir süreç olduğuna değiren Birinci, “Bizler bu süreçte başta da belirttiğim gibi sağlık ordumuzun işini kolaylaştırmak, yönetimi etkin bir şekilde gerçekleştirmek ve bu salgını en az zararla atlatabilmek için tüm altyapımızı kullanarak dünyaya örnek teşkil eden uygulamaları geliştirdik. Ortaya çıkan ihtiyaçlara göre de sürekli yeniliyor ve güncelliyoruz. Salgının başından bugüne gecesini gündüzüne katarak, kendini riske atarak, yeri geldiğinde ailesinden, çocuklarından uzak kalarak, canla başla çalışan, hastanelerimizdeki sağlık personelimiz, sahadaki filyasyon ekiplerimiz, sistemlerimizi hayata geçiren teknik ekiplerimiz, bu sürecin en iyi şekilde yürütülmesini sağlayan yöneticilerimize ve tüm paydaş kurumlarımıza tek tek teşekkürü borç biliyorum. Bu vizyonla her biri ülkemiz mühendisleri tarafından yerli olarak geliştirilen sayısız sistem ve uygulamaya sahibiz, bu vizyonla 170’dan fazla hastanemiz seviye 6 derecesine layık görüldü, bu vizyonla Avrupa’nın en çok seviye 7 hastanesi olan ülkesi olduk. Şehir hastaneleri atılımımızla artık hastaneleri dijitalleştirmiyor, bilakis dijital yaşam merkezleri inşa ediyoruz. Bu vizyonla sağlık turizminde dünyada dikkat çeken ülkeler arasındayız. Bugün burada da dijital hastanecilik alanında yaptığımız çalışmaların karşılığını alıyoruz” diye konuştu.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır