Yapay Zekaya İlişkin Düzenlemeler: Amerikan Sağlık Sistemi

Yapay Zekaya İlişkin Düzenlemeler: Amerikan Sağlık Sistemi




Amerikan sağlık hizmetlerinde yapay zekânın kullanımı artıyor. Ancak yasal ve idari düzenlemeler bu hızlı ilerlemenin gerisinde kalıyor.

 

Hastalara teşhis koymaktan, hastanelerde yaşanan ilaç hırsızlığına karşı tedbir almaya kadar, yapay zekâ sağlık sisteminin neredeyse her yönüne girdi. Ayrıca diğer endüstrilerdeki makine öğrenimi kullanımını gölgede bırakmayı bile başardı. KPMG Uluslararası Kooperatifleri tarafından Ocak ayında yayınlanan bir anketin sonuçlarına göre, sağlık çalışanlarının yarısından fazlası, sağlık endüstrisinin yapay zekayı benimsemede diğer sektörlerin önünde olduğunu düşünüyor. 

ABD’li yasa koyucular, yapay zekanın çeşitli endüstriler üzerindeki etkisini artırmayı amaçlayan ve yapay zekayı daha akıllı hale getirmek üzere veri madenciliği teknikleri ile işlediği kişisel verileri korumaya yönelik kapsamlı bir mevzuatı henüz meclisten geçirmedi.

Associated Press, Avrupa Birliği’nin Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Aralık ayında göreve başladıktan sonraki 100 gün içinde sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere tüm endüstrilerde yapay zekaya koordineli bir Avrupa yaklaşımı getirdi. Geçen hafta ise kendi yapay zeka mevzuatlarını yayınladığını bildirdi. 

 

AB’nin Yapay Zekaya Tanıdığı Yetkiler Eleştirildi

 

Bu mevzuat kapsamında bazı yapay zeka programlarının özellikleri için çok geniş yetkiler tanındığını söyleyerek AB’yi eleştirenler oldu.

MIT’in İnternet Politikası Araştırma Girişimi’nde yapay zekâ politikası üzerine çalışmalar yapan R. David Edelman, The Post‘ta yazdığı önerisinde, “Üst düzey yaklaşımlar her ne kadar değerli olsa da, günümüzün yapay zekâsına bağımsız ve gerçekte olduğundan daha yeni bir şey gibi davranılıyor. AB’nin yayınladığı gibi geniş kapsamlı bir yapay zekâ mevzuatı rahatsız edici bazı girişimlere yol açabilir” dedi.

Edelman böyle bir yaklaşıma alternatif olarak, Avrupa Parlamentosu’nun, “mevcut yasalara dayanan ve ekonominin her alt sektörüne özel olacak şekilde yapay zekânın fayda ve risklerini ele alan 20 veya 30 yeni yasa tasarısı” geçirmesini önerdi.

Yapay zekâ hâlihazırda ABD sağlık sisteminde çeşitli şekillerde kullanılıyor. Google, felçli hastaların yürümesine ve doktor tükenmişliğinin yavaşlamasına yardımcı olmak için akıllı makineleri kullanmak isteyen yeni girişimlerle ortaklık kurdu.

Hastanelerin yapay zekâyı kullanmasının bir nedeni de reçete ve ilaç yolsuzluğu gibi uygunsuz olayları takip etmektir. Ancak yapay zekâyı güvenlik amacıyla kullanmak kendi risklerini de beraberinde getiriyor.

 

Hastane Personelinin Opioid İçeren İlaçları Çalması Yapay Zeka ile Engelleniyor

Devlet tarafından herhangi bir makine öğrenimi mevzuatı çıkarılmadan, bu tür hizmetleri sunan yapay zekâ şirketleri büyük ölçüde hizmetlerini kendi kendilerine düzenlemeye bırakılmıştır.

Bu yapay zekâ şirketlerinden bir tanesi, hastane çalışanlarını izlemek ve işyeri kontrolündeki maddelerin çalındığı iddialarını tespit etmek için kullanabileceği bir yapay zekâ programı olan Bluesight‘ı yaratan Washington merkezli bir girişim olan Kit Check.

Şirketin CEO’su ve kurucu ortağı Kevin MacDonald, TheHealt 2020’ye verdiği demeçte Kit Check’in müşteri listesinin giderek büyüdüğünü söylüyor. “60’tan fazla sağlık sistemi ve 100 hastane yapay zekâ programını uygulamaya koydu ya da başlatma aşamasındadır”. Şirket büyümesini büyük ölçüde opioid krizine bağlıyor ve hastane içi ilaç yönlendirme sisteminin “ciddi ve acil bir endişe” olduğuna dair kanıtlar sunuyor.

Hastanelerde, hemşirelerin yüksek doz ilaç etken maddesi etkisinde olması ile ilgili bazı hoş olmayan haberler servis edildi. MacDonald, AI’nin böyle haberlerin yapılmasını önleyebileceğini söyledi. 

“Sistemi kullanan bazı hastaneler bunu yapıyorlar çünkü bir problemleri vardı ve bu sorunu çözmeleri gerekiyor” dedi. “Ama kesinlikle ‘bir sonraki haber biz olmak istemiyoruz’ diye düşünen başka hastaneler de var.”

 

Makine Öğrenmesi ile Çocukların Beyin Fonksiyonları Geliştirilebilir

2020 Yılında Sağlık Alanında Öne Çıkan 5 Yapay Zeka Şirketi

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır