Alzheimer Hasarının Erken Tespit Eden Yeni Görüntüleme Tekniği
Yeni görüntüleme teknolojisi, bilim adamlarının Alzheimer hastalığının erken evrelerinde beyin sinapslarının yaygın kaybını görmelerine izin veriyor, bu da yeni bir Yale Üniversitesi çalışmasına göre bir gün ilaç gelişimine yardımcı olabileceğine dair bir bulgu .
Araştırma, Alzheimer’ın erken evreleri olan kişilerde komşu beyin hücreleri arasındaki sinyalleri ileten sinapsların yoğunluğunu, hastalığa dair hiçbir kanıtı olmayanlarınkiyle karşılaştırdı. Bilim adamları, beklendiği gibi, Alzheimer’ın erken bir aşaması olanlarda sinaps kaybının özellikle, beynin hafıza oluşumu için çok önemli bir alan olan hipokampusu çevreleyen alanlarda yüksek olduğunu bildirdi.
“Bununla birlikte, yeni yöntemlerimiz, beyin boyunca yaygın sinaptik kayıpları tespit etmemizi sağlıyor,” diyor Yale’nin psikiyatri yardımcısı profesörü ve makalenin ilk yazarı Adam Mecca. “Bu bize, bu sonuçları, hastalıklarla mücadele etmek için yeni ilaçların gelişimini hızlandırmaya yardımcı olabilecek terapötik çalışmalar için bir biyobelirteç sonucu olarak kullanabileceğimiz konusunda güven veriyor.”
Alzheimer’ın erken etkilerinin daha net bir resmini elde etmek için, araştırmacılar neredeyse tüm beyin sinapslarında bulunan bir proteinin pozitron emisyon tomografisi (PET) görüntülemesini kullandılar. Önceki görüntüleme teknolojileri geniş vuruşlarla Alzheimer’da beyin dokusu kaybını veya azalmış beyin metabolizmasını gösterebilmişti. Bununla birlikte, yeni PET taramaları, hastalığın erken evrelerinde daha spesifik bir hastalık patolojisi olan sinaptik hasarın dağılımını göstermektedir.
Psikiyatri, nöroloji ve nörobilim profesörü ve kıdemli yazarı Christopher van Dyck, “Bu yöntemler, hastalığın daha erken aşamalarında sinaptik kaybı incelememize izin verecek – insanlar Alzheimer patogenezine dair kanıtlara sahip olduklarını ancak henüz belirtiler göstermediklerini” söyledi.
Kaynak: https://www.technologynetworks.com/neuroscience/news/early-alzheimers-damage-revealed-by-new-imaging-technique-334785