Sağlığın Dijital Dönüşümünde Akıllı Hastaneler

Sağlığın Dijital Dönüşümünde Akıllı Hastaneler

Dünyadaki ekonomik değişimler, nüfus artışı, kaynak yetersizliği, çevre kirliliği gibi problemlerle başa çıkmak için teknolojinin imkanlarından yararlanmamız gerekiyor. Bu problemlerle en sık yüzleşen sektörlerden biri olan sağlık sektörü, sağlık bakım hizmetlerini ve hastaneleri geliştirerek çözüm üretmeyi hedefliyor. Geleceğin hastaneleri, dijital hastane, akıllı hastaneler gibi sıkça duyduğumuz kavramlar ise bu çözüm üretme çabalarının bir parçası. Hastaneler, doktor- hasta ilişkisini güçlendirecek, sağlık hizmetlerini daha düşük maliyetli ve daha kolay ulaşılabilir hale getirecek teknolojilerle uyumlu hale getirmenin yolları aranıyor. Öbür yandan, akıllı hastaneler inşa etme fikri, sağlıkta dijital dönüşüm hedeflerinde öncelik verilen 3 konudan biri. Diğer öncelikli alanlar ise “uzaktan erişim” ve teletıp gibi “iletişim platformları”. Bu hastanelerin inşa edilebilmesi için, bu öncelik verilen alanlarda gelişmiş, akıllı bir sağlık hizmeti sisteminin mevcut olması gerekiyor.

Hastaneleri Akıllı Yapan Nedir?

Akıllı hastane, binanın kendi özelliklerinden, hastanenin tanı ve tedavi sırasında kullandığı tekniklere kadar birçok alanda akıllı teknolojileri kullanan hastanelerdir. Bu teknolojilerin kapsamı önümüzdeki dönemde, nesnelerin interneti teknolojisinin de yaygınlaşması ile büyüyecektir. Bugün sayılı örneği bulunan ancak sayıları her geçen gün artan akıllı hastanelerde bulunan özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

Akıllı bina sistemi: Hastanenin güvenliğini ve enerji verimliliğini artırmak için dijital sensörler kullanırlar.

Varlık izleme sistemi: Doğru ekipman ve teknolojinin doğru zamanda doğru yerde olmasını sağlayan dijitalleştirilmiş varlık takibi sistemidir. Ekipmanlar ve diğer mallar üzerindeki barkod etiketleri ile konum bilgisi elde eder.

Yapay Zeka: Muayene sürelerini kısaltmak ve uzmanların  verimliliğini artırmak için yapay zekadan faydalanılır.

Bilgisayar destekli cerrahi: Bilgisayar teknolojilerini kullanarak ameliyatın yöntemlerini belirleyen, planlamasını yapan, cerrahi müdahaleye kılavuzluk eden ya da müdahaleyi gerçekleştiren teknolojilerdir.

Dijital ilaç ve reçete takip sistemi: İlaç hatalarını önleme veya reçeteleri çoğaltma işlevi görür.

Teknolojiden uzak alanlar: Hasta ve hasta refakatçilerin kaliteli vakit geçirebilmeleri için tasarlanan kütüphane, bahçe, kafeterya, dinlenme odaları vb. alanların bulunması, hasta memnuniyetini artırmada büyük önem taşımaktadır.

 

Akıllı Hastane Odasında Farklı Olan Nedir?

 THOM CARROLL/PHILLYVOICE

Akıllı hastanelerde bakım odaları, her kuruluş için farklılık göstermekle birlikte, hedefleri temelde aynıdır:

  • Kusursuz hasta deneyimi yaratmak
  • Hasta-doktor ya da personeller arası etkileşimi artırmak
  • Hastanedeki iş akışını kolaylaştırmak

Bu hedefler doğrultusunda, akıllı hastane odalarında kullanılan teknolojilerden en yaygın olanları aşağıdaki gibidir.

Oda Dışında Akıllı Ekranlar: Hasta odasının dışında, hastanın ismi, doktorunun kim olduğu, hastadaki enfeksiyonlar ya da taşıdığı riskler gibi bilgileri gösteren ekranlar ve bağlantılı mobil uygulamalardır. Gerçek zamanlı olarak güncellenen bu veriler, odaya girmeden önce aile ziyaretçilerini veya diğer sağlık çalışanlarını belirli uyumluluk protokolü konusunda bilgilendirmeyi hedeflemektedir.

Hasta Odasındaki Akıllı Ekran: Bu sistem, odaya girmek üzere olan kişiler hakkında, hastaya da eş zamanlı olarak bilgi sunabilmektedir. Dokto-hasta etkileşimini artırma hedefine de katkı sağlarlar. Çünkü bu akıllı ekran sayesinde, doktorun gözünün küçük bir bilgisayar ekranında olduğu ve hastayla minimum etkileşim kurabildiği eski sistemden kurtulunuyor. Akıllı ekran ile doktorlar ve hemşireler hastaya odaklanabiliyor, verileri birlikte inceleyebiliyor, hepsi aynı konsepti gözden geçirirken görevler sıralayabiliyor. (Teknolojiyi kullanan örnek hastaneler: MUSC, Stanford Hastanesi)

Akıllı Yataklar: Nesnelerin interneti teknolojisi ile uyumlu hasta izleme teknolojisine sahip hastane yatakları, hastaların hayati belirtilerini ve hareketlerini izleyebilir ve iyileşmeyi etkileyebilecek herhangi bir değişiklik varsa hemşireleri uyarır. Yatak sensörleri, bir yatak boş olduğunda hastane personelini de uyarır ve acil servislerdeki bekleme sürelerini önemli ölçüde azaltır.

Enfeksiyon önleme teknolojileri : Temas noktalarını minimuma indirmek ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için akıllı sensör bulunduran kapılar, bakteri üremesini önlemeyen malzemelerin kullanımı.

Biometrik veri kullanımı: Giyilebilir teknolojiler ve yatak yanındaki tabletler gibi cihazlarla büyük miktarlarda biyometrik veri toplanır. Bu veriler, doktor ve hemşireler tarafından hastalar hakkında ayrıntılı bilginin elde edilmesini sağlar.

 

Kaynak:

https://patientengagementhit.com/

https://www.prnewswire.com/

https://imaginenext.ingrammicro.com/

 

Seda Oflas