2021 de HBYS’de Neler Oldu?

2021 de HBYS’de Neler Oldu?

Covid-19 ‘a ait tüm  epidemiyolojik bilgiler için HBYS’ lerden faydalanıldı. Bir çok  sektörde olduğu gibi  HBYS firmaları içinde  2021 de  etkisini sürdüren Covid-19   zor  günler yaşattı. Ancak bu süreçte en büyük zorluğu hastanelerde  hizmet vermekte olan HBYS  çalışanları yaşadı.

2019 yılında tüm dünyanın hazırlıksız yakalandığı Covid-19 salgınında Hastane Bilgi Sistemleri bu süreç de  kritik bir   görev üstlendi. Bir çok ülke halen verilerini merkezi olarak değerlendiremezken, Türkiye Covid-19’un ilk çıktığı günden itibaren HBYS’ ler  üzerinden gönderilen veriler,  karar alma süreçlerinde etkin şekilde  kullanmıştır.  Uzun yıllardır yaygın HBYS kullanımı  ve e-Nabız entegrasyonu ile tüm Türkiye verisinin merkezi olarak izlenebiliyor olması, halk sağlığı açısından  önemli bir avantaj sağlamıştır.

Covid 19 ‘un  Tüm  Epidemiyolojik Bilgileri İçin HBYS’ lerden Faydalanıldı.

Covid 19 ile ilgili gelişmeler, bölgeler arasındaki farklılıklar, günlük  vaka sayıları,  test sonuçlarının bölgesel demografik özellikleri,  yaş gruplarına göre  klinik etkileri   gibi  HBYS’ lerden alınan bir çok veri ilk günden beri karar vericilerin doğru karar almasında  önemli bir görev üstlenmiştir. HBYS’ler den e-Nabıza gönderilen   verilerde ,  hastaneler arasında çıkan büyük farklılıkların nedenleri incelendi, hastaneler arasındaki veri uyumsuzlukları giderildi, diğer ülke verileri ile karşılaştırılarak değerlendirmeler yapıldı.
2021 de  etkisini sürdüren Covid-19,  bir çok  sektörde olduğu gibi  HBYS firmaları içinde zorlu bir yıl yaşattı, ancak bu süreçte en büyük zorluğu hastanelerde  hizmet vermekte olan HBYS  çalışanları yaşamıştır. Buna rağmen firmalar yenilikler konusunda çalışmalarını sürdürmüş, yeni ürünler geliştirmeye devam etmişler, var olan  ürünlerin teknolojilerini yenilemişlerdir. Hemen hemen tüm firmaların  yurt dışı pazarlarda etkili olmak için çeşitli düzeylerde çalışmalar yaptığı  anlaşılmıştır.

2021 Yılında    Yenilikçi Çalışmalarını Sürdüren  HBYS Firmalarımız

Probel Yazılım

Probel Yazılım ve Bilişim Sistemleri A.Ş  2021 yılında da devam eden pandemiye bağlı olarak teşhis ve tedavi süreçlerinde hem sağlık personellerinin hem de yöneticilerin daha hızlı karar verme ve tedavide daha hızlı aksiyon alması süreçlerinde sağlık bilişiminde destekleyici projeler geliştirmiştir.
Yoğun Bakım Bilgi Yönetim Sisteminin Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde aktif kullanıma açmıştır.
Yeni kriterler ile Tire Devlet Hastanesinin HIMSS 7,  Alsancak Devlet Hastanesi, Urla Devlet Hastanesi ve İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinin HIMSS 6 seviyesinde akredite olması için sistemsel düzenlemeleri yerine getirmiştir.
2021 Yılında Probel yaptığı çalışmaların sonucu olarak Bilişim 500 Türkiye’de Sağlık Yazılımı Üreticileri kategorisinde 5. sırada, Türkiye Merkezli Yazılım Üreticileri kategorisinde 44. sırada yerini almıştır.

  interMEDIA

Kronik hastalıkların uzaktan takip edilerek erken uyarı sinyalleri yapan, giyilebilir sağlık teknoloji  ürünü olan MobiClinic’i  Ağustos ayında ABD yatırım şirketlere   görücüye çıkarttı.

interMEDIA Akademi Platformu HBYS’nin hastanecilik mesleğinin gelişimine katkıda bulunma” misyonundan hareketle 2022 yılında yayına açılmıştır. sağlık kurumlarındaki temel konularda uzaktan öğrenme uygulamasına başlamış, kaynaklar ücretsiz  kullanıma sunulmuştur.

11 Şubeli Sağlık Kurumu olan Burtom Sağlık A.Ş. de tek veritabanı zerinden çalıştırılarak canlıya aldı. Böylece her şube hastası, diğer şubelerde işlem göreceği zaman eski kayıtlı verilerine ulaşılmakta, hasta memnuniyeti yaratılmaktadır.

Akıllı Asistan Uygulaması “Yaver” programı ile kullanıcıların  yerine  otomatik olarak boş bırakılan gelişleri silebilen, acil muayenede yapılan triaj bilgisine göre değişiklik yapılması gerekli hizmetleri otomatik olarak değiştirebilen,  İş yoğunluğundan kullanıcının  sonraya bıraktığı işleri size hatırlatan Sanal Asistan Yaver’i üretmeye başladı.

Mia Teknoloji

Balıkesir Üniversite hastanesinde 2021 Yılı itibari ile Kısa bir süre ara verdiği  MIA-MED Sağlık Bilişim Sistemleri Yazılımlarının Kurulum ve Eğitim çalışmalarını tamamladı.

Android veya İOS PDA / Tabletler üzerinde çalışan   Mobil uygulamalar, gerçek zamanlı karar destek sistemi, Tedavi ve bakım planlama, Yoğun Bakım Skala ve Skorlamaları, Hemşirelik Bakımları Planlama işlemleri tamamlanmıştır.

Personel kaynaklı oluşabilecek hataları sıfıra indirmek için Fatura Karar Destek Sistemi tedavi planı üzerinden analiz yapılarak veriler otomatik olarak hasta elektronik dosyasına işlemekte süreç takibi ve uyarı mekanizmaları ile iş yoğunluğundan oluşabilecek aksaklıkların önüne geçilmiştir.

Online doktor görüşme uygulaması  ile doktor muayenesi ya da tedavisine ihtiyaç duyan ancak hastaneye gidemeyen / gitmeyi tercih etmeyen hastalarımız için geliştirildi. Evinizden  ya da iş yerinizden, randevu alarak doktorunuzla görüntülü görüşebilir, muayene hizmeti alabilirsiniz.


Kardelen Yazılım

2021 yılına vizyon değişikliği  giden  Kardelen , Uluslararası pazarda  yer almaya yönelik  çalışmalarına hız verdi.Bu vizyon çerçevesinde Dijital hastane konseptini  uluslararası pazarlara ve özel sağlık kuruluşları ile buluşturmaya başladı.
Sürekli inovasyon  ile uluslararası düzeyde sağlık bilişimi platformu olma vizyonu geliştirdi, Kardelen Yazılım ekosistemini oluşturdu.
Bu vizyonun bir parçası olarak sürdürülebilir hastane modeli çerçevesinde sürdürülebilir sağlık bilgi sistemleri konseptini devreye aldı. Böylelikle hem sağlık kuruluşlarının hem de çevrenin sürdürülebilirliği adına sağlık bilgi sistemlerini yeniden kurgulamaya başladı.

*Bilgiler firmaların kendilerinden alınmıştır. Sıralama, bilgi  gönderme sırasına göre yapılmıştır.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır