2021’in En Dikkat Çeken Girişimleri DNA Analizleri ve Aşı Geliştirme Olacak

2021’in En Dikkat Çeken Girişimleri DNA Analizleri ve Aşı Geliştirme Olacak
                   Duygu Eren .………………… Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü

Pandemi döneminde sağlık teknolojileri pazarı hızla büyüyor. Özellikle COVID-19 aşısı geliştirme konusundaki küresel yarış kamuoyunun dikkatini çekti. Geçen sene girişim sermayesi firmaları aşı geliştirme çalışmalarına 18 milyar dolar yatırım yaptı. Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, 2021’in en dikkat çeken girişimlerinin DNA analizleri ve aşı geliştirme olduğunu açıkladı.

Dünyada biyoteknoloji pazarının 300 milyar dolar değerinde olduğunu ve pazarın yoğunlaştığı coğrafyanın ise Kuzey Amerika olduğunu vurgulayan Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, globalde geçen sene biyoteknoloji girişimlerine 5 milyar dolar yatırım yapıldığına ve pazarın büyüklüğünün her sene %3 ile %5 arasında büyüdüğüne dikkat çekti.

Türkiye’de sağlık girişimlerine tematik kuluçka merkezinin katkısı ile hızlanma olanağı sağlandığını belirten Eren; “Pandemi ile birlikte sadece  girişim sermayesi firmaları değil neredeyse tüm finansal kurumlar bu alana yatırım yapmaya başladı. Firmalar “sosyal sorumluluk” olarak da gördüler bu konuyu. Öte yandan DNA analiz girişimleri de dikkat çekiyor. DNA’ya göre kişiye özel egzersiz programları gibi daha büyük vizyonda oluşabilecek alanları göreceğiz. Özellikle geçen sene CRISPR teknolojisini geliştiren bilim insanlarının Nobel ödülü alması bu konuyu kamuoyunun dikkatine daha çok getirdi. Bununla birlikte, yapay zeka destekli görüntü tanıma teknolojileri ile hastalık teşhisi de diğer önemli konulardan biri. Tıpta sanal gerçeklik uygulamaları hem eğitim alanında hem de teşhis alanın da yaygınlaşıyor. Artık tıp öğrencileri sanal gerçeklik teknolojileri ile dijital ameliyat yapıp, bu süreci tecrübe ediyorlar” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Sağlık girişimlerinin, pandeminin problemlerine çözüm arayan teknolojilerin Keiretsu Forum Türkiye olarak dikkatlerini çektiğini belirten Eren; “Bu noktada ATM’lerdeki paraları daha hijyenik hale getiren teknolojiler ya da tele sağlık girişimlerini yatırımcılarımızla buluşturduk. Bu yıl odağımızda sağlık teknolojileri ile giyilebilir teknolojiyi bir araya getiren girişimler ve tele sağlık girişimleri var. Özellikle pandeminin yarattığı kullanıcı davranışlarındaki değişimi gören ve pandeminin yarattığı problemlere teknolojik çözüm üreten girişimleri radarımıza alıyoruz.  2020 yılında fiziksel olarak bir araya gelmeden psikolojik danışmanlık hizmeti veren Evimdeki Psikolog girişimi Keiretsu Forum’dan yatırım aldı. Cirolarını geçen sene yüzde 800 artırdılar” dedi.

 

Keiretsu Forum Türkiye: Keiretsu Forum, 4 kıtada 53 şubesi ve 3.500’ün üzerinde lisanslı melek yatırımcı üyesi ile dünyanın en büyük melek yatırımcı ağıdır. Teknoloji, tüketim malları, internet, sağlık, enerji, gayrimenkul vb. yüksek büyüme gösteren çeşitli sektörlerdeki 1500’ü aşkın girişimci şirkete, $950 milyon üzerinde melek yatırım gerçekleştirilmesine aracılık etmiştir. Türkiye’de 100’den fazla melek yatırımcısı ve 55 girişime 75 milyon TL’den fazla gerçekleştirdiği yatırım ile Türkiye’nin en büyük ve en güçlü melek yatırımcı ağı olmayı başarmıştır. Keiretsu Forum, iş dünyasının önde gelen isimlerinden, özel sermaye yatırımcılarından, risk sermayedarlarından ve kolektif/kurumsal yatırımcılardan oluşan dünyanın lider yatırımcı topluluğudur. Keiretsu Forum kaliteli bir girişim yaratmak için gerekli olan sermaye, yetenek, teknoloji ve kaynaklara erişimi kolaylaştırmak için girişim sermayedarları, üniversiteler ve diğer partner kuruluşlar ile iş birliği içerisinde çalışır.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır