Sağlıkta Giyilebilir Teknolojiler İle Hastalıklar Önlenebilir mi?
Sağlıkta giyilebilir teknolojiler, kişinin sağlığını ilgilendiren verilerin alınmasını sağlayan cihazlardır. Kişinin vücudundan alınan veriler ile kişinin kendisinin, yakınının veya ilgili sağlık personelinin bilgi edinmesini , tedavi başlatılması, uyarı veya yönlendirme yapmasına yönelik kullanılmaktadır.
Sağlıkta giyilebilir teknolojiler, hastalıkların tedavisinde, hastanede verimliğin artırılması ve hastalıkların önlenmesi amacına yönelik geliştirilmiş cihazlardır.
Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yardımcı doçent olan Jacek Urbanek, “İnsanlar anketlerde ne kadar ve ne zaman hareket ettiklerini abartabilir veya küçümseyebilirler, ancak giyilebilir cihazlar ön yargı ve tahmin yürütmek yerine doğru veriler sağlar” dedi. araştırma ekibi bir açıklamada (1)
Giyilebilir teknoljiler, hastalığın önlenmesine yönelik hangi konularda yardımcı olabilir.
Himms.org da yayınlanan makalede , hastalıkların önlenmesine yönelik olarak yaşlanan nüfusun sağlığı, sporcu sağlığı, çocuklar ve ruh sağlığımız gibi bir çok alanda kullanılabilecek giyilebilir cihazların olumlu sonuçlar elde ettiği belirtilmiştir(2).
Salgına yönelik giyilebilir teknolojiler
Giyilebilir cihazlar da Covid 19 mücadelesinde önemli bir rol oynuyor . Validic, kullanımlarıyla birlikte artık sağlık hizmeti sağlayıcılarına, hastalar tarafından hem uzaktan hem de gerçek zamanlı olarak koronavirüs semptomlarını takip etmelerini sağlıyor. Şirketin sistemi, ateşi tespit etmek, oksijen satürasyonunu izlemek ve hatta hastaların solunum modellerini izlemek için giyilebilir verileri topluyor ve analiz ediyor.
Düşme Algılama ve Önleme
Düşmeler her yıl yaşlı yetişkinlerin % 30 ila% 60’ında meydana gelir ve% 10 ila% 20’si yaralanma, hastaneye yatma veya ölümle sonuçlanır ( Rubenstein, 2006 ).
Giyilebilir cihazlar, yaşlı yetişkinler arasında düşmeyi önlemede büyük bir potansiyele sahiptir.
Fiziksel Aktivite ve Etkileşim İzleme
Bir çok olumsuz sağlık sorunun uzun süreli hareketsizlik ile ilişkilendirilmiştir. Frank, Jacobs ve McLoone (2017 ) Uzun süreli hareketsizlikleri gidermek amacına yönelik tasarlanan giyilebilir cihazlar ile 20 dakikalık sabit oturma süresinden sonra gönderilen uyarılar ile alışkanlıkların değişmesi sağlandı.
Ruhsal Durum İzleme
Zihinsel koşulları izlemek için giyilebilir cihazlar ve algoritmalar geliştirmek nispeten yeni bir alan. Bazı giyilebilir cihazlar, kalp atışı, kan basıncı, vücut ısısı veya diğer karmaşık yaşamsal belirtiler (örn. Elektrokardiyogramlar) gibi insan fizyolojisi durumunu algılayabilen sensörlerle donatılmıştır. Bu sinyalleri kullanarak zihinsel koşulları izlemek için yeni sistemler geliştirilebilir. Stres algılama, bu tür sistemlerin en yaygın uygulamasıdır.
Sporda giyilebilir teknolojiler
Giyilebilir cihazlar, sporcuların veya antrenörlerin atletik antrenmanları ve maçları sistematik olarak yönetmelerine yardımcı olabilir. Örneğin, Skazalski, Whiteley, Hansen ve Bahr (2018 ), seçkin voleybol oyuncularının sıçrama yükünü izlemek ve oyuncuların atlayışlarında zıplamaya özel antrenman ve yarışma yükünü ölçmek için ticari olarak mevcut giyilebilir cihazları geçerli ve güvenilir bir yöntem olarak kullandı. Bu çalışmanın sonuçları ayrıca cihazların mükemmel atlama yüksekliği algılama kapasiteleri gösterdiğini de göstermektedir. Giyilebilir cihazlar fonksiyonel hareketleri, iş yüklerini, kalp atış hızını vb. İzleyebilir, bu nedenle performansı en üst düzeye çıkarmak ve yaralanmayı en aza indirmek için spor hekimliğinde daha yaygın olarak kullanılabilirler.
(1)https://healthtechmagazine.net/article/2020/04/weighing-pros-and-cons-wearable-health-technology-perfcon
(2)https://www.himss.org/resources/wearable-technology-applications-healthcare-literaturereview