Covid için burundan örnek alan robot geliştirildi

Covid için burundan örnek alan robot geliştirildi

Dünya’da, Covid-19 ile mücadelede en temel gereksinim, mümkün olduğunca çok sayıda insanın, SARS-CoV-2 virüsü için toplu olarak test edilmesidir. Burundan  çubuk ile numune alma işi, ya bir klinisyen tarafından  yapılacak ya da birinin hastaya nasıl yapılacağı konusunda, talimat vermesi gerekecektir.  Şimdi, Tayvan firması Brain Navi tarafından; burundan numune alma  işlemini, kendi başına gerçekleştiren yeni bir robot  üretildi. Covid-19’a neden olan virüs için, testlerin genişletilmesini mümkün kılarken, test sahasında olası riskleri ve virüsün yayılmasını önleyebilir.

 

Burun Çubuğu Robotu, Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen’ın da bulunduğu, Bio Asia Taiwan 2020 Fuarı’nda tanıtıldı. Cihaz, burun deliklerinin yerini tespit etmek ve çubuğu içeriye iletmek için, yüz tanıma tekniklerini kullanır. Hasta, kafa tutucusuna yerleştirildikten sonra gerçekleşen her şey, esasen otomatiktir ve örnek  kullanım için güvenli bir kapalı kapta saklanır.

Bu yeni cihaz, Tayvan’ın Hualien Tzu-Chi Tıp Merkezi’nde, bir düzineden fazla klinik vakada zaten kullanılan, Brain Navi’nin NaoTrac Nöroşirürji Navigasyon Robotu’nun bazı yeteneklerine dayanıyor . Yakın zamanda, Güney Danimarka Üniversitesi’nin yan kuruluşu, Lifeline Robotics’ten benzer bir sistemi ele aldık .

 

Burun Çubuğu Robotu, fiili kullanım için henüz hiçbir yerde onaylanmamıştır. Ancak şirket, Tayvan’da bir klinik deneme için devam etme hakkına sahiptir. Ve… Şirket, Amerika Birleşik Devletleri’nde, cihaz için Acil Kullanım İzni (EUA) üzerinde çalışmaktadır.

Burun Çubuğu Robotu’nun, uygun bir derin sürüntü çubuğu ile uyguladığı gösterimi inceleyin:

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır