HIMSS Eurasia Etkinlikleri Kapsamında Yapılan Anket Sonuçları

HIMSS Eurasia Etkinlikleri Kapsamında Yapılan Anket Sonuçları

Dijital Dönüşüm Sağlık Hizmet sunumunun Bir Parçası Olacak Ve Yatırım Maliyetleri Artacak

HIMSS Eurasia etkinlikleri kapsamında  19 Haziran’da, “COVID-19 Sonrası – Yeni Dönem Sağlık Hizmetleri” başlıklı  dijital konferansta, Pandemi sonrası sağlık hizmet sunumunun  nasıl olacağına ilişkin değerlendirme ve görüşlerin paylaşıldığı, 3 soruluk bir anket sonuçları

DİJİTAL DÖNÜŞÜM SAĞLIK HİZMET SUNUMUNUN BİR PARÇASI OLACAK VE YATIRIM MALİYETLERİ ARTACAK

Özel hastanelerin COVID-19 sonrası dijital dönüşüm ve entegrasyon sürecini nasıl değerlendirileceği sorulan katılımcıların yüzde 48’i dijital teknolojilerin çok hızlı bir şekilde sağlık hizmet sunumunun bir parçası haline gelerek buradaki rol ve pazar paylarını artıracağı yönünde görüş belirtti. Yüzde 38’lik kesim ise bu dönüşümün arzu edilen hızda olmayıp yatırım maliyetlerinin artacağı yönünde seçeneği işaretledi.

 

Özel hastaneler COVID 19 sonrası dijital dönüşüm ve entegrasyon sürecini sizce nasıl yönetecek?

  1. Dijital teknolojiler sağlık hizmet sunumunu, bizim hayallerimizin ötesinde yıkıcı bir şekilde dönüştürecek. Teknoloji şirketleri yeni sağlık hizmet sunucuları olarak pastadan önemli pay alacaklar.
  2. Dijital teknolojiler, çok hızlı bir şekilde sağlık hizmet sunumunun bir parçası haline gelecek, Dijital dönüşümü sağlayan hastane ve benzeri sağlık hizmet kuruluşlarının rolü ve pazar payı artacak.
  3. Dijital dönüşüm olacak, ama arzu edilen kadar süreç hızlı ilerlemeyecek, geleneksel alışkanlıklar bir yandan devam edecek. Sağlık hizmet kuruluşları da aynen devam edecek, dijital dönüşüm yatırım maliyetleri artacak.
  4. Dijital teknolojiler; sağlık hizmet sunumunda anlamlı bir rol almayacak, hala fiziksel temas süreci devam edecek. Sağlık Hizmet kuruluşları da aynen devam edecek.

 

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ SAĞLIK HİZMET SUNUMUNUN ÖNEMLİ BİR PARÇASI OLACAK

Teknoloji şirketlerinin sağlıkta geleceği şekillendirmede nasıl rol alacağı sorulan katılımcıların yüzde 53’ü bu şirketlerin sağlık hizmet sunumunun önemli bir parçası olacağı yönünde görüş belirtti. Yüzde 22 oranında katılımcı teknoloji şirketleri ile sağlık hizmet sunucuları arasında ciddi rekabet olacağını düşünürken yüzde 18 oranında katılımcı ise sosyal devlet ilkesi ile devletin sağlık hizmeti veren en büyük teknoloji oyuncusu olacağı seçeneğini işaretledi.

 

Teknoloji şirketleri sağlıkta geleceği şekillendirmede nasıl rol oynayacak?

  1. Yeni sağlık hizmet sunucuları artık teknoloji şirketleri olacak. Dünya, global teknoloji devlerinin dönemine şahit olacak.
  2. Teknoloji şirketleri sağlık hizmet sunumunun önemli bir parçası olacak.
  3. Tıp know-how’ı teknoloji şirketlerinin bir girdisi haline gelecek ve bilgi form değiştirecek. Teknoloji şirketleri, Sağlık hizmet sunucuları ile ciddi rekabete girecek.
  4. Devlet, sosyal devlet ilkesi çerçevesinde gördüğü sağlık hizmetlerinin teknolojik adaptasyonunu kendi asli konusu görecek ve sağlık hizmetini veren en büyük teknoloji oyuncusu olacak.

TÜRKİYE’NİN SAĞLIK HİZMET KALİTESİ VE DİJİTAL TEKNOLOJİLERİNİN ENTEGRASYONU İLE DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Türkiye’nin dijital teknoloji adaptasyonunu ve pandemi sürecinde dijital sağlık ve sağlık teknolojileri performansını dünya ile kıyaslaması istenen katılımcıların yüzde 74’ü Türkiye’nin sağlık hizmet kalitesi ve dijital teknolojilerinin entegrasyonu ile dünya ortalamasının üzerinde olduğu düşündü.

Türkiye’nin dijital teknoloji adaptasyonunu ve pandemi sürecinde dijital sağlık ve sağlık teknolojileri performansını dünya ile kıyasladığınızda nasıl buluyorsunuz?

  1. Türkiye, dünyada hastanelerini dijitalleştirme konusunda HIMSS 6 ve 7 hastaneleri ile öncü ülke durumundadır. Sağlık hizmet kalitesi ve dijital teknolojilerin entegrasyonu sayesinde pandemi performansı oldukça iyidir.
  2. Türkiye, dünyada hastanelerini dijitalleştirme sürecinde iyi bir durumdadır. Sağlık hizmet kalitesi ve dijital teknolojilerin entegrasyonu sayesinde pandemi performansı ortalamanın üstündedir.
  3. Türkiye, dünyada hastanelerini dijitalleştirme sürecinde bölgesinde iyidir ama Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ülkelere nazaran geridedir. Sağlık hizmet kalitesi ve dijital teknolojilerin entegrasyonu sayesinde bu yüzden bu ülkelere göre geridedir.
  4. Türkiye’nin sağlık hizmet kuruluşlarında dijital dönüşümü yetersizdir. Bu konuda kendisini geliştirmeli ve kat etmesi gereken çok yol olduğu aşikardır. Türkiye’nin Sağlık bilişimi ve teknolojilerinde doğru düzgün bir yol haritası yoktur.

Konuşmacılara ait açıklamalara detaylarına  buradan ulaşabilirsiniz

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci: “Pandemi sürecinde sağlık IT’sinde zorunluluktan yapılan yeni yatırımlar salgın sonrası farklı uygulamalarla devam edecek gibi görünüyor”

 Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç:  “Pandemi döneminde dijital dönüşüme CEO ya da CTO değil COVID-19’un liderlik etti”

Google Cloud Ürün Yönetim Direktörü Evren Eryürek: “Sağlık hizmet sunumunda Google işin teknoloji kısmında olacak”

Borda Technology CEO’su Akın Altunbaş: “IoT ile olası ikinci dalgalara ve gelecekteki krizlere hazır hale gelinir”

 EY Yönetici Ortağı ve İnovasyon Lideri Mehmet Gülez: “Telesağlıkla birlikte tedavi ziyaretlerinde azalma devam edecek”

 Assisstbox CEO’su Bora Gül: “Telesağlık sağlık hizmetlerinde erişimi ve kaliteyi artırır, maliyeti ise düşürür”

HIMSS EURASİA Konferansı Katılımcılarının, yeni dönem sağlık hizmetlerine yönelik önemli yorumları

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır