Dijital Sağlık Projesi Celcium

Dijital Sağlık  Projesi Celcium

4 Mart 2020 de yapılan Pitchfest  dijital sağlık  star-upları arasında yapılan  yarışmada 100 girişimciden 16 sı finalist oldu.

Finalistler arasında,  kanser  tedavisine yönelik uygulamalar, kişiselleştirilmiş demans tedavisi uygulaması, sindirim sağlığı için terapötik araçlar, doktor ve hemşirelerin klinik veriye ulaşmaları için yapay zeka ya yönelik girişimler bulunuyor.

Bu girişimler arasından akıllı telefon ve tablet üzerinden gözlemlenen ve  kaydedilebilen giyilebilir çekirdek vücut sıcaklığı monitörünün geliştiricisi olan Celsium Start-up girişimi kazandı.

 

Yarışmada finaliste olan start-up lar ve projelerinin kısa tanıtımı

  • Cambridge Cancer Genomics– Onkologların kanser hastaları için daha etkili, kişiselleştirilmiş tedavi sunmasını sağlayan hassas bir Yapay Zeka (AI) platformu
  • Family Mental Wealth- Gençleri etkileyen akıl hastalıklarına yardımcı olmak için bir aile tabanlı proaktif öz bakım uygulaması.
  • Feebris– Yapay zeka destekli, tıbbi olmayan kullanıcılara tıbbi sensörleri kullanarak en karmaşık hastalıkların bazılarını tespit etmelerini sağlayan mobil tabanlı bir yazılım ürünü.
  • KroniKare Limited– Yara teşhisini 30 saniyeye otomatikleştirmek için yapay zeka (AI) kullanan bir cihaz.
  • Ortus-iHealth– Randevu yönetimi, video görüşmeleri, uzaktan izleme ve PROM anketlerini birleştiren web ve uygulama tabanlı hasta ve klinisyen portalı.
  • Healthbit– Sağlığınızı veya sorumlu olduğunuz diğer kişilerin sağlığını izleyen kolay anlaşılır bir sağlık kaydı. İzleyiciler, uygulamalar ve bağlı cihazlar, sağlığınızın doğru bir resmini vermek için sağlık kaydınızı otomatik olarak günceller.
  • Memory Lane Games Limited– Kişiselleştirilmiş demans tedavi için  yapay zeka uygulaması, Ailelerin demanstan muzdarip sevdikleriyle paylaşmak ve oynamak için anıları oyunlara dönüştürmelerine yardımcı olmak için kişisel  verilerin korunma yönetmeliğine uygun olarak aile yardımı ile  kullanan kişiselleştirilmiş yapay zeka destekli bir demans terapisi uygulaması.
  • Syrona– Doğurganlık, endometriozis ve jinekolojik kanserlerde dijital ve klinik biyobelirteçlerin bir kombinasyonunu uygulayan sanal bir kadın sağlığı kliniği.
  • LifeBox Health– İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) ve özel sektörüne  dijital sağlık tarama yazılımı sağlayan bir tıbbi yazılım şirketidir.
  • Medicspot– Başlangıç, toplum eczanelerine ve İngiltere  Ulusal Sağlık Sistemi’ne (NHS)  ulusal olarak sağlık kapsülleri kurar. Her bölmede çeşitli bağlı teşhis araçları vardır. Medicspot teknolojisini kullanarak bir klinisyen, hastanın kalbini ve akciğerlerini dinleyebilir, bademciklerine veya kulak zarına bakabilir veya uzaktan canlı konsültasyon sırasında kan basıncını ölçebilir.
  • Medxnote– Doktorları ve hemşireleri bakım noktasındaki herhangi bir klinik veriye bağlamak için chatbot teknolojisi ve AI kullanan bir olay bildirimi ve süreç iyileştirme platformu.
  • Celsium– İnsanların akıllı telefon veya tabletleriyle vücut sıcaklıklarını doğru bir şekilde izlemelerine yardımcı olabilecek bir araç.
  • Medwyse Ltd– Klinik soruları cevaplayan kanıta dayalı bir yapay zeka (AI) platformu.
  • Talamos– Başlangıç, akut akıl hastalığı olanların kabul sürecini dijitalleştirmek için bir dizi yazılım çözümü sunar.
  • Memba Sağlık– Şirket, sağlık ve sosyal bakım ekipleri için mobil uygulamalar, analizler ve web portalları da dahil olmak üzere yenilikçi teknolojiler ve yeni hizmet yaklaşımları sunmaktadır.
  • Virtonomi– Şirket sanal hastalar üzerinde veri odaklı çalışmalar yürütmektedir.

 

Dijital Sağlık Pitchfest 2020 kazanan : Celsium

Des Beattie ve ekibi, hastanın koltuk altı altına yerleştirilen küçük bir cihaz olan Celsium ile vücudun  çekirdek sıcaklıklarını her dört saniyede bir alabilecek cihaz tasarladılar.

Celsium,  ± 1.0C varyansı ile tek bir okuma üreten invaziv bir cihaz yerine, invaziv olmayan, tıbbi sınıf doğruluğu (± 0.1C) olan ve akıllı telefonunuza dört saniyede bir veri noktası sağlayan bir cihaz, bu da kendi çekirdek sıcaklığınızı gerçek zamanlı olarak izleyebileceğiniz anlamına gelir.

Celsium, ortağı ve  yöneticisi Des Beattıe  digitalhealth’e verdiği röportajda Celsium’un en önemli kullanım alanının Sepsis hastalığı olabileceğini,sepsisin çoğu durumda, bir sıcaklık değişikliği ile ortaya çıktığını, değişimi yeterince erken tespit edildiğinde antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak bu sadece sistem değişikliği fark edilirse  geçerlidir. Örneğin, sekiz saatlik bir gece vardiyasında   hasta sıcaklığının sadece bir, iki veya üç kez alınması sağlanabilmekte. Celsium bir hastanın çekirdek sıcaklığını aynı zaman diliminde 7.200 kez ölçecektir. Bu nedenle, çekirdek sıcaklık değişikliği gösteren sepsis başlangıcı olan bir hasta, Celsium cihazı giydiğinde klinik müdahale için çok hızlı bir şekilde anlaşılabilecektir.

Sağlıkta kanser, sepsis, Tip 2 diyabet, kalça protezi ameliyatları, klinik araştırmalar gibi ‘dikey’ adlarla tanımlar ve daha sonra bunlar ile başa çıkmak için uzman kişiler, kitler ve teknolojiyi geliştirir.

Ancak, Celsium bu da tüm bu branşlara  hizmet eden “yatay ” bir özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile  mevcut sıcaklık yakalama tekniklerinin (dijital termometre) bir sonraki aşaması olacaktır.

.

Gelecekte  ürününüzün neyi başaracağını umuyor ve bu hedefe ulaşmada bir sonraki adım nedir?

Des Beattie Celsium’un potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için yapacak çok şeyi olduğunu  Covid-19 projesine odaklanabileceklerini, işletmeleri için  üç uzun  tutkuları olduğunu

  1. Cihazımız küçüldükçe ve daha uygun fiyatlı hale gelmesi , Celsium dünyanın her yerinde kullanılabilir olması
  2. Sepsis tek başına her yıl 11 milyon insanı öldürüyor, bu nedenle uygun maliyetli, sabit bir çekirdek sıcaklık cihazına erişim ile klinisyenler yardımcı olacak bir araç alacaklar
  3. Araştırmacıların, çekirdek sıcaklıktaki gizli bilimi nihayet ortaya çıkarmak için 300 yıllık eski termometrelerin elde edemediği araştırmacıların makine öğrenme tekniklerini uygulamasını sağlayacak milyarlarca etiketli veri noktası toplamak için Celsium Platformu oluşturuyoruz.

 

Sağlık başlangıç ​​alanına girmek isteyen birine ne tavsiye edersiniz?

Bu, birkaç yıl önce okuduğum harika bir alıntıyla özetleniyor: “Bir sonraki Microsoft, Google veya Facebook’u oluşturmaya çalışmanın bir anlamı yok. Hepsi inşa edilmiş ve sunabileceğiniz 10 kat daha iyisi olmadıkça zamanınızı boşa harcıyorsunuz. ”

Bu nedenle, bu prensibi sağlık-teknoloji alanına uygulayın. Dünyanın daha kaç, klinik karar destek sistemi veya tele-danışmanlık paketine ihtiyacı var?

Bunun yerine, olabildiğince çok sağlık uzmanıyla oturun ve onlara şu soruyu sorun: Günlük işinizde yalnızca büyük bir şeyi düzeltebilseydiniz, ne olurdu? Aldığınız tüm cevapların bir yerinde, inşa etmenizi bekleyen harika bir çözüm olacaktır.

Kaynak: https://digitalhealthrewired.com/rewired-pitchfest/
:https://www.cwplus.org.uk/news/2020/03/05/the-winner-of-this-years-digital-health-rewired-pitchfest-  is-announced/

 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır